Tatry - piękno czy snobizm?
Jak pierwszy raz byłem w Tatrach ,zrobiły one na mnie ogromne wrażenie, i tego wrażenia nie zapomnę nigdy. Niestety nie dane było mi na razie oglądać innych wysokich gór dla porównania, nie byłem po Słowackiej stronie, nie byłem w Rumuńskich Karpatach, Alpach,ani na Kaukazie, może kiedyś się to zmieni i będę mógł porównać ,ale nigdy nie zapomnę mojego wrażenia z Tatr, tego uczucia emocji kiedy wchodziłem na Zawrat i pierwszy odcinek Orlej Perci w moim życiu, nigdy nie pchałem się na Rysy ani na Giewont i nie żałuje. Po naszych Tatrach jest gdzie łazić, i nie trzeba wybierać najbardziej uczęszczanych szlaków ,żeby te góry poczuć...W tym samym czasie odwiedziłem Pieniny, które to zrobiły na mnie równie piorunujące wrażenie, pomimo tego że nie są to specjalnie wielkie góry, to mają swój klimat, zwłaszcza jak się wejdzie na szczyt Sokolicy wieczorem w oddali gdzieś nad Tatrami rozciąga się burza,a w dole snuje się w lekkiej mgiełce Dunajec. Czy na pytanie czy Tatry są dla snobów, odpowiem że nie. Może i są najbardziej reklamowane, może i z góralskiej kultury zrobiła się tam pop góralszczyzna osobiście uważam ,ze jak ktoś będzie usilnie się czegoś dopatrywał to zawsze to znajdzie. Jak ktoś ograniczy się do myślenia tylko i wyłącznie negatywnego to w takim świetle zawsze będzie na świat patrzył.Trzeba tylko uważać ,żeby przez to samemu nie stać się snobem w swoim malutkim ciasnym świecie.
Żyj tak, aby strach przed śmiercią nigdy nie zagościł w twoim sercu. Nie martw się o cudzą wiarę; szanuj poglądy innych i żądaj aby szanowano twoje...
Tecumseh, Przywódca Narodu Szawanezów
http://picasaweb.google.com/szalonywilk1
Tecumseh, Przywódca Narodu Szawanezów
http://picasaweb.google.com/szalonywilk1
tomaszll pisze:Do Paszczak,
Bardzo fajnie, że łaziłeś po szwedzkich górach.
Wrzuć, jeśli istnieje taka możliwość, zdjęcia z dalekiej Północy Szwecji. Może jak ludzie zobaczą konkretne obrazy to zrozumieją, że spędzanie urlopu w Zakopanem i polskich Tatrach to strata czasu.
ale czemu ty tak za wszelka cene chcesz zeby te masy ludzi opuscily zakopane, krupowki i tatry?? jak przestana tam jezdzic zaczna jezdzic gdzie indziej, moze w miejsca gdzie teraz jest pusto i milo... jaki ty masz interes w tym aby te tlumy znielubianych przez ciebie klapkowiczow zaczely sie pojawiac w gorach w szwecji?? niech zostana sobie w tatrach to ich nie bedzie gdzie indziej...