Nabyłem kolejną interesującą książkę:
http://www.empik.com/moje-pagory,prod44 ... tAodvwy9ZA
Autorem jest pomysłodawca i wieloletni organizator Przeglądu Filmów Górskich im. A. Zawady w Lądku Zdroju.
Książkę świetnie się czyta, nie tylko z uwagi na tematykę, ale również z powodu ciętego i niezykle udanego poczucia humory autora.
Możemy tu poczytać i globtroterach - górłazach z lat 80-tych, czyli z tego romantycznego pokolenia polskich wspinaczy. Jest tu wszystko. Sudety, Tatry, aż po Tien-Szan i Himalaje.
Sudecki epizod książki jest bardzo interesujący, bo opowiada o dziejach karkonoskich chatek i przy okazji Chatki Morgana pojawia się nasz forumowy, sudecki Matuzalem, czyli Lech

Są jego dwie fotki, a postać jest opisan jako "znawca Sudetów"
Gratulacje Lechu
Poza tym odwiedziłem dawno nieodwiedzany przeze mnie antykwariat i zakupiłem dwa przewodniki prześwietnego wydawnictwa "Sport i Turystyka"!
"Gorce" - J. Nyka z 1974r
"Bieszczady" - S. Kłos z 1986r
Ech...te szare okładki, te pożółkłe stronice, te niezmienne formaty!! Ten zapach!! I masę informacji, których próżno szukać w dzisiejszych pascalach i podobnych wydawnictwach. Wówczas te podręczniki były pisane pod turystę kwalifikowanego, a nie jak obecnie pod masowego, niedzielnego wędrowca. To są pozycje z duszą, dodatkowo naładowane wieloma fajnymi panoramkami. Do każdego przewodnika dorzucona mapa pasma!
Poluję też na Beskidy Krygowskiego. Mam już cz. I i IV.
A z innej beczki, to ostatnio fascynuje mnie literatura traktująca o legendarnych wyprawach Polaków w Góry Wysokie. Niesamowicie się to czyta - fascynacja miesza się ze strachem, podziw z niedowierzaniem.
Nabyłem:
"Od Andów po Hindukusz" - 1971r (praca zbiorowa)
"Do Himalajów Wiecznych Śniegów Skarbnicy" - W. Brański z 1981r
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.