Lech pisze:Niestety, ale obowiązujące przepisy nie dają na to żadnych szans.
Przyznaję Ci rację w jednym - że nie jest łatwo. Ot, choćby instruktorzy powinni posiadać zaświadczenia o tym, że są kompetentni:
Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z 16-08-2004 w/s przewodników turystycznych i pilotów wycieczek
§ 3 ust. 1. Upoważnienie do przeprowadzenia szkolenia przewodników turystycznych lub pilotów wycieczek wydaje na wniosek zainteresowanego podmiotu, zwanego dalej "wnioskodawcą",
wojewoda, o którym mowa w art. 24 ust. 1 ustawy.
(...)
3. Do wniosku, o którym mowa w ust. 1, dołącza się:
(...)
2) wykaz kadry wykładowców i instruktorów realizujących zajęcia objęte programem szkolenia, z udokumentowaniem ich kwalifikacji w formie:
a) odpisu dyplomu ukończenia studiów wyższych,
b) zaświadczenia o posiadaniu praktyki uzasadniającej powierzenie obowiązków instruktora w ramach zajęć praktycznych, wydanego przez jednostkę powierzającą zainteresowanemu wykonywanie zadań przewodnika turystycznego lub pilota wycieczek lub przez stowarzyszenie zrzeszające przewodników turystycznych i pilotów wycieczek;
(...)
Treść lit. b dotyczącej zaświadczenia o praktyce jest niejasny ("wydanego przez jednostkę powierzającą zainteresowanemu wykonywanie zadań przewodnika (...)"), a w zasadzie ograniczający krąg kadry do osób po pozytywnej weryfikacji stowarzyszenia przewodników.
Lech pisze:Widać, że z przepisami nie jesteś na bieżąco.
W porównaniu z Tobą - na pewno. Wiem, że jesteś uzdolniony plastycznie, grasz na gitarze, teraz objawiasz nam jeszcze jeden swój talent - doskonałą znajomość prawa (albo silne przekonanie o tym, że tak jest).
Lech pisze:Po ostatniej nowelizacji przepisów sprawy nadawania uprawnień przewodnickich znalazły się w gestii właściwego terytorialnie Urzędu Marszałkowskiego.
Niezupełnie, o czym było w wyżej zacytowanym przepisie § 3 rozporządzenia. Pisząc o zaskarżaniu decyzji wojewody miałem na myśli decyzję zezwalającą na prowadzenie kursu.
Tak przy okazji nasz Hypereidesie: Urząd Marszałkowski nie jest organem administracyjnym i nie wydaje decyzji (nie ma nic do gadania w sensie prawnym). Organami może być np. wojewoda, marszałek województwa, ale nigdy urząd wojewódzki czy marszałkowski. Urzędy to tylko jednostki pomocnicze dla organów administracyjnych. Ale o tym na pewno doskonale wiesz

.
Cytaty z rozporządzenia podałem za:
www.sejm.gov.pl