Zamykanie szlaków zimą w czeskich Sudetach

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 13-04-2015 10:36

Dolnoślązak pisze:Miesiąc minął, Śnieżka już prawie czarna, ponownie więc kieruję pytanie do znawców. Czy otwarto już czerwony szlak na Karkonosza oraz niebieski na Śnieżkę przez Obri dul?

Dziwny jesteś. Nieznajomość jez. czeskiego nie jest przeszkodą by napisać, do horskiej i uzyskać odpowiedź. Zastosuj gogle i prosty tekst: nazwa szlaku, otwarty? zamknięty? Ja tak kiedyś zrobiłem i dostałem odpowiedź. Co z tego, że Śnieżka czarna? Ale w komunikacie GOPR jest 74 cm i 2 lawinowa. A teraz moja bezpośrednia obserwacja z rejonu Szrenicy. W Kotłach i żlebach nawisy i sporo śniegu. Te świąteczne opady zrobiły swoje. W ciągu dnia chodzi się po topniejącym śniegu, a w nocy i rano po zmrożonym. Np na Mokrej Ścieżce wygodniej szło się w raczkach. Na odcinku Pod Łabskim - Rozdroże pod Śmeilcem wygodniej, sporymi fragmentami, na rakietach.

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 13-04-2015 10:52

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 16-04-2015 17:07

Polecam ci skok ze Śnieżki w Obri Dul

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 26-04-2015 20:07

No cóż, z rad po części skorzystałem, do wszystkich świętych w Polsce i Czechach napisałem w wersji z tłumaczeniem i bez i nawet jedną krótką acz treściwą odpowiedź dostałem od pewnej pani Galiny a brzmiała ona: otvereno.

Zatem jak otvereno to na Karkonosza się wybrałem i nie pożałowałem :wink: Śniegu na samym grzbiecie jeszcze dość sporo ale zbocza to już suche jak pieprz, więc lawina raczej już nie zajdzie, co najwyżej skalna. Obri dolu co prawda nie testowałem, ale również "otvereno" jednak coś tam zalegać jeszcze może, w cienistych miejscach jak choćby zejście do Bile Labe obfitowało śniegiem po kolana i to z gatunku tego zapadającego się :wink: Tyle z mojej relacji obecnych warunków.

Awatar użytkownika
Zły Marcin
obieżyświat

Postautor: Zły Marcin » 26-04-2015 20:55

Zachęcająco wygląda polecanka skiboya z dwupostu wyżej :lol:
Widać już było od tygodnia na kamerkach że stoki gołe ale sam byłem ciekaw warunków w Dolinie Białej Łaby.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 27-04-2015 09:18

Zły Marcin pisze:Zachęcająco wygląda polecanka skiboya z dwupostu wyżej :lol:

To zdaje się do jakiegoś spamera było :wink:

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 27-04-2015 09:25

Zły Marcin pisze:Widać już było od tygodnia na kamerkach że stoki gołe ale sam byłem ciekaw warunków w Dolinie Białej Łaby.

Generalnie szlak szlakowi jeszcze nierówny. Idąc od Lucni Boudy po zmrozonym śniegu (i dobrze, bo inaczej przejść by się nie dało) do Karkonosza, naprzeciw po drugiej stronie Łaby było już zupełnie goło. I tak jak z Karpacza do Spalonej Strażnicy śniegu jakieś resztki tak na Petrowce do wiaty pod Bażynowimi jeszcze grubo. Same bażynowe też trzeba było odpuścić z racji braku dojścia.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”