PROŚBA O POMOC: O kamieniach granicznych
-
Andrzej z Gór Opawskich
- łazik
Żeby mieć większe pojęcie o jakich posiadłościach mówimy, podaję tabelę ze stanem majątków miejskich na Górnym Śląsk w 1782 r. To taka ciekawostka, bo Prudnik jakoś szczególnie nie jest znany pod tym względem. No i nie ma się czemu dziwić, dlaczego mieszczanom tak zależało na dokładnym oznaczeniu rozległego obszaru.

Andrzej z Gór Opawskich pisze:Dzięki za namiary, wszystkie informacje są przydatne. 500mm, jeśli chodzi o kamienie z odwróconymi liliami, to czytałem o nich w jednej z publikacji Kazimierza Staszkowa i mają one oznaczać właśnie granice posiadłości miejskich Nysy, a więc nie należy ich mylić z "dużymi" słupami granicznymi księstwa nyskiego. Tak swoją drogą to się teraz zastanawiam, czy nyscy krajoznawcy mają zinwentaryzowane te słupy z Lasu Domaszkowickiego i z okolic Mańkowic.
Napisałem wcześniej że nie mają one nic wspólnego z Księstwem Biskupów Wrocławskich.
W Mańkowicach to może o jednym słupie ktoś coś wie bo jest przy drodze polnej, o drugim mogą wiedzieć co najwyżej wędkarze, W Domaszkowicach to czarna magia i ciemny las na zadupiu dla przeciętnego turysty. Gdyby były zinwentaryzowane to znalazł byś w internecie jakieś informacje na ten temat.
http://500-mm.blogspot.com/
Dalekie obserwacje Sudetów i inne dalekie widoki z obszaru Dolnego Śląska, Opolszczyzny, Ziemi Lubuskiej oraz Wielkopolski
Dalekie obserwacje Sudetów i inne dalekie widoki z obszaru Dolnego Śląska, Opolszczyzny, Ziemi Lubuskiej oraz Wielkopolski
Andrzej z Prudnika: bardzo ciekawa grafika porównawcza. nawet jest po polsku
Nasze miasto miało posiadłości nawet większe od Nysy, tak samo liczba ludności,
500 mm dzięki za info. Może kiedyś wybiorę się rowerem poszukać tych slupów.
Nasze miasto miało posiadłości nawet większe od Nysy, tak samo liczba ludności,
500 mm dzięki za info. Może kiedyś wybiorę się rowerem poszukać tych slupów.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/
-
Andrzej z Gór Opawskich
- łazik