PROŚBA O POMOC: O kamieniach granicznych

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Andrzej z Gór Opawskich
łazik

Postautor: Andrzej z Gór Opawskich » 22-02-2016 22:49

Żeby mieć większe pojęcie o jakich posiadłościach mówimy, podaję tabelę ze stanem majątków miejskich na Górnym Śląsk w 1782 r. To taka ciekawostka, bo Prudnik jakoś szczególnie nie jest znany pod tym względem. No i nie ma się czemu dziwić, dlaczego mieszczanom tak zależało na dokładnym oznaczeniu rozległego obszaru.
Obrazek

Awatar użytkownika
500mm
łazik

Postautor: 500mm » 23-02-2016 08:05

Andrzej z Gór Opawskich pisze:Dzięki za namiary, wszystkie informacje są przydatne. 500mm, jeśli chodzi o kamienie z odwróconymi liliami, to czytałem o nich w jednej z publikacji Kazimierza Staszkowa i mają one oznaczać właśnie granice posiadłości miejskich Nysy, a więc nie należy ich mylić z "dużymi" słupami granicznymi księstwa nyskiego. Tak swoją drogą to się teraz zastanawiam, czy nyscy krajoznawcy mają zinwentaryzowane te słupy z Lasu Domaszkowickiego i z okolic Mańkowic.

Napisałem wcześniej że nie mają one nic wspólnego z Księstwem Biskupów Wrocławskich.

W Mańkowicach to może o jednym słupie ktoś coś wie bo jest przy drodze polnej, o drugim mogą wiedzieć co najwyżej wędkarze, W Domaszkowicach to czarna magia i ciemny las na zadupiu dla przeciętnego turysty. Gdyby były zinwentaryzowane to znalazł byś w internecie jakieś informacje na ten temat.
http://500-mm.blogspot.com/
Dalekie obserwacje Sudetów i inne dalekie widoki z obszaru Dolnego Śląska, Opolszczyzny, Ziemi Lubuskiej oraz Wielkopolski

opawski1
obieżyświat

Postautor: opawski1 » 23-02-2016 15:59

Andrzej z Prudnika: bardzo ciekawa grafika porównawcza. nawet jest po polsku ;)
Nasze miasto miało posiadłości nawet większe od Nysy, tak samo liczba ludności,

500 mm dzięki za info. Może kiedyś wybiorę się rowerem poszukać tych slupów.
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/

Andrzej z Gór Opawskich
łazik