Witam serdecznie
Mam pytanie,mianowicie z końcem kwietnia chcialbym sie wybrać na tygodniową włóczęgę po Górach Wałbrzyskich.Nie byłem tam nigdy wczesniej,więc chciałbym zasięgnąć opinii:
1. Które szlaki najbardziej polecacie?Interesuje mnie np. kilkugodzinna droga od schroniska do schroniska,tudzież innego noclegu,w myśl zasady -kazdego dnia coś nowego i nocleg gdzie indziej.
2.Z którego miejsca najlepiej wystartować?Wałbrzych a może jakaś inna miejscowość?
3.Czy z końcówką kwietnia moge oczekiwać jeszcze śniegu na trasie?
Z góry dziękuje za odpowiedzi i wszystkie przydatne informacje
Góry Wałbrzyskie
-
Terror.zone
- łazik
Wałbrzyskie są z lekka nudne, bo nie tworzą jednolitego pasma. z wyjątkiem fragmentu Gór Czarnych. Są tu izolowane wyspy, jak Krąglak, Turskolas, Trójgarb, Chełmiec, czy Klasztorzysko, więc drepcze się między nimi po polach. Jedynie wspomniana wyżej zach. część Gór Czarnych, gdzie znajduje się najwyższy szczyt - Borowa, wydaje się ciekawsze.
Jestem Starym Wygą, jestem Starym Wygą...
Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!
Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...
Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!
Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...
A cóż ciekawego jest na Borowej? Strome podejście i żadnego widoku.
ad 1. Poleciłbym wałbrzyski standard: Góry Czarne, Chełmiec, Trójgarb, zamek Nowy Dwór, Szczawno, Boguszów i mauzoleum. Jeżeli lubisz XIX-wieczne "klimaty" przemysłowe, to i sam Wałbrzych będzie dla Ciebie interesujący. No i oczywiście Pogórze: Świebodzice, Wąwóz Pełcznicy, Xiąż, Cisy, Jeziorko Daisy, Bolków i Świny.
ad 2. Polecam użycie mapy wydawnictwa PLAN (to nie reklama, tylko stwierdzenie braku konkurencji).
ad 3. Pan Bóg jeden raczy wiedzieć. Zimą było to mało prawdopodobne
ad 1. Poleciłbym wałbrzyski standard: Góry Czarne, Chełmiec, Trójgarb, zamek Nowy Dwór, Szczawno, Boguszów i mauzoleum. Jeżeli lubisz XIX-wieczne "klimaty" przemysłowe, to i sam Wałbrzych będzie dla Ciebie interesujący. No i oczywiście Pogórze: Świebodzice, Wąwóz Pełcznicy, Xiąż, Cisy, Jeziorko Daisy, Bolków i Świny.
ad 2. Polecam użycie mapy wydawnictwa PLAN (to nie reklama, tylko stwierdzenie braku konkurencji).
ad 3. Pan Bóg jeden raczy wiedzieć. Zimą było to mało prawdopodobne
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Andrzej pisze:A cóż ciekawego jest na Borowej? Strome podejście i żadnego widoku.
Widok jest nieco przed szczytem, gdzie drzewa są przerzedzone i uschnięte. Najlepiej wtedy zejść ciut ze szlaku i panorama Wałbrzycha przed Tobą. Mi tam się podobało
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”