Substytut stuptutów
- Lech
- bardzo stary wyga
Substytut stuptutów
Ostatnio nawaliło u nas dużo śniegu i w czasie jazdy na nartach wpada mi ten śnieg do butów. Dlatego wskazane by było używać stuptuty. Ponieważ są one zbyt drogie jak na moją kieszeń, to czy ktoś mógłby mi polecić jakiś tani substytut stuptutów?

- Raubritter
- bardzo stary wyga
Można samemu uszyć i jeśli chodzi o śnieg nie musi być z materiału nieprzemakalnego - chociaż lepszy jest ortalion. Wystarczy rękaw z dwoma gumkami i paskiem albo sznurówką pod stopami (można wykorzystać stare niepotrzebne spodnie), który będzie trzymał całość aby nie podnosiła się
Ewentualnie haczyk, który przymocujesz do sznurówek. Mniej wygodne ale równie skuteczne. Swoją drogą proste stuptuty na allegro kosztują poniżej 40 zł.
Ewentualnie dwie skarpety. Wewnętrzne, długie podkolanówki naciągasz na spodnie, a zewnętrzne krótsze wywijasz na cholewkę i obwiązujesz sznurówkami. A tak poza tym, jak napisał Piotrekok, ze 2 lata temu kupiłem na allegro stuptuty za 30 zł. Musiałem zrobić drobne poprawki krawieckie, bo niedbale wszyto rzepy i służą mi do dziś znakomicie.
- Lech
- bardzo stary wyga
Temat potraktujmy trochę żartobliwie. Sądziłem, że połączenie dwóch wyrazów "substytut stuptutów" wywoła podobne skojarzenia jak np. "drabina z powyłamywanymi szczeblami". A tymczasem widzę, ze problem jest traktowany całkiem poważnie. Na następny wypad na narty (może już jutro) po prostu założymy getry, spodnie pumpy i proste ochraniacze ortalionowe własnej roboty.

Lech pisze:Temat potraktujmy trochę żartobliwie. Sądziłem, że połączenie dwóch wyrazów "substytut stuptutów" wywoła podobne skojarzenia jak np. "drabina z powyłamywanymi szczeblami". A tymczasem widzę, ze problem jest traktowany całkiem poważnie. Na następny wypad na narty (może już jutro) po prostu założymy getry, spodnie pumpy i proste ochraniacze ortalionowe własnej roboty.
Pytanie brzmiało poważnie. A jeśli temat zrobił się mniej poważny, to każdy material jest dobry - choć niektóre to tylko awaryjnie, jak np. worki na śmieci. Taki patent zaobserwowałem kilka lat temu na Turbaczu.