Żonkę ciężko czasem wyciągnąć gdzieś w góry, no chyba, że jest możliwość znalezienia jakichś ładnych kamieni, najlepiej półszlachetnych. Mnie ta tematyka nigdy nie interesowała, bo w góry wybieram się z całkiem innych powodów, znaczy specjalnego pretekstu nie potrzebuję. W temacie kamieni, to wiem tyle, że Góry Kaczawskie i okolice Kletna/Stronia/Siennej. Może forumowicze polecą jakieś inne ciekawe miejsca w Sudetach, lub po prostu na Dolnym Śląsku? Będę bardzo wdzięczny.
Gdzie można znaleźć ciekawe kamienie?
Gdzie można znaleźć ciekawe kamienie?
Jak w temacie.
Żonkę ciężko czasem wyciągnąć gdzieś w góry, no chyba, że jest możliwość znalezienia jakichś ładnych kamieni, najlepiej półszlachetnych. Mnie ta tematyka nigdy nie interesowała, bo w góry wybieram się z całkiem innych powodów, znaczy specjalnego pretekstu nie potrzebuję. W temacie kamieni, to wiem tyle, że Góry Kaczawskie i okolice Kletna/Stronia/Siennej. Może forumowicze polecą jakieś inne ciekawe miejsca w Sudetach, lub po prostu na Dolnym Śląsku? Będę bardzo wdzięczny.
Dostałem kiedyś w prezencie taką kniżkę, geologiczny przewodnik po Dolnym Śląsku...
Jak dla mnie jest to genialna pozycja zawierająca opisy pięciu wycieczek geologicznych po Przedgórzu Sudeckim i piętnastu po obszarze Sudetów.
W książce znajdziesz miejsca występowania minerałów, opisy kamieniołomów a nawet ich dokładne plany.
Weekend Andrzejkowy zapowiada się idealnie na poszukiwania kamulców więc udanego łyku w górach z dala od kompów.
Jak dla mnie jest to genialna pozycja zawierająca opisy pięciu wycieczek geologicznych po Przedgórzu Sudeckim i piętnastu po obszarze Sudetów.
W książce znajdziesz miejsca występowania minerałów, opisy kamieniołomów a nawet ich dokładne plany.
Weekend Andrzejkowy zapowiada się idealnie na poszukiwania kamulców więc udanego łyku w górach z dala od kompów.
miejsc jest bardzo dużo - sam dość dużo zaliczyłem w czasie licznych wypraw na Dolny Śląsk, może bliżej określ obszar to coś doradzę
tak na szybko i najogólniej:
gwarantowane znaleziska kolorowych minerałów to:
hałdy w rejonie Kletna - głównie fluoryt
hałda w Wirach - zielone serpentyny
Nowy Kościół - wyrobiska obok drogi - agaty, geody kwarcowe
hałdy w Miedziance - błyszczące skupienia siarczków, głównie pirytu, czasami niebieskozielona chryzokola
Strzegom - w całym rejonie dużo kamieniołomów, ale trzeba zdobyć zgodę od właścicieli, za to szerokie spektrum minerałów i czasami można trafić naprawdę dobre okazy
Jaroszów - stare łomy kwarcu z ładnymi szczotkami kwarcowymi
takię to okazy można znaleźć ww stanowiskach:
Chryzotyl z Wir
Fluoryt z Kletna
Chalkopiryt z Miedzianki
Kwarc dymny z mikroklinem z rejonu Strzegomia
Tak w ogóle mam w planach zrobienie cyklu filmów o geologii i minerałach Dolnego Śląska, w sumie już kilka małych produkcji zrobiłem, mogę wkleić jeśli jest zainteresowanię tą tematyką.
tak na szybko i najogólniej:
gwarantowane znaleziska kolorowych minerałów to:
hałdy w rejonie Kletna - głównie fluoryt
hałda w Wirach - zielone serpentyny
Nowy Kościół - wyrobiska obok drogi - agaty, geody kwarcowe
hałdy w Miedziance - błyszczące skupienia siarczków, głównie pirytu, czasami niebieskozielona chryzokola
Strzegom - w całym rejonie dużo kamieniołomów, ale trzeba zdobyć zgodę od właścicieli, za to szerokie spektrum minerałów i czasami można trafić naprawdę dobre okazy
Jaroszów - stare łomy kwarcu z ładnymi szczotkami kwarcowymi
takię to okazy można znaleźć ww stanowiskach:
Chryzotyl z Wir
Fluoryt z Kletna
Chalkopiryt z Miedzianki
Kwarc dymny z mikroklinem z rejonu Strzegomia
Tak w ogóle mam w planach zrobienie cyklu filmów o geologii i minerałach Dolnego Śląska, w sumie już kilka małych produkcji zrobiłem, mogę wkleić jeśli jest zainteresowanię tą tematyką.
blog - www.grzegorzbijak.pl / miejsca - http://www.gr.introne.com/exploracje
-
karolsawiak
- tramp
Jegłowa - kryształ górski, to samo Góra Kryształowa trzy km dalej.
Nasławice - opal mszysty, Jordanów - kamieniołom - nefryt, opal miodowy, Szklary, Tomice, Braszowice,Masyw Grochowej - chryzopraz, opal biały, mleczny. Najłatwiej w kopalni niklu w Szklarach. Sam kiedyś znalazłem dwie bryły chryzoprazu po ok 30 - 40 kg każda, ale to z 15 lat temu.
To tyle na szybko.[/code]
Nasławice - opal mszysty, Jordanów - kamieniołom - nefryt, opal miodowy, Szklary, Tomice, Braszowice,Masyw Grochowej - chryzopraz, opal biały, mleczny. Najłatwiej w kopalni niklu w Szklarach. Sam kiedyś znalazłem dwie bryły chryzoprazu po ok 30 - 40 kg każda, ale to z 15 lat temu.
To tyle na szybko.[/code]
Marciszowice Kolorowe jeziorka piryt-Jiczyn na obwodnicy miasta na poboczu odłamki bazaltu a na nich oliwin-Karpacz krucze skały kwarc dymny w okolicznych potokach ametyst kryształ górski okolice Stronia Śląskiego fluoryt galena ok Samotni chryzopraz opal agat się trafił i sporo tego jeszcze było lecz niestety ju po wypadku nie pamiętam a gdzieś ok. Strzegomia opal mleczny
azja pisze:Marciszowice Kolorowe jeziorka piryt-Jiczyn na obwodnicy miasta na poboczu odłamki bazaltu a na nich oliwin-Karpacz krucze skały kwarc dymny w okolicznych potokach ametyst kryształ górski okolice Stronia Śląskiego fluoryt galena ok Samotni chryzopraz opal agat się trafił i sporo tego jeszcze było lecz niestety ju po wypadku nie pamiętam a gdzieś ok. Strzegomia opal mleczny
nie ma Marciszowic - są Wieściszowice koło Marciszowa - dawna wyrobiska kopalni piryt, który masowo występuje w łupkach, jako niewielkie sześcienne kryształki, a do tego minerały wtórne jak pickeringit, magnesiocopiapit, schwertmannit oraz gips
okolice Strzegomia, to raczej nie znajdziesz opalu - tam jest zupełnie inna mineralizacja - pegmatyty z geodamy wypełnionymi najczęściej skaleniami, kwarcem dymny, stilbitem, chlorytem, epidotem - rzadziej trafiają się fluoryty za to bardzo dobrze wykształcone i wybarwione - dobre okazy jak się trafią u górników w moment idą za grube pieniądze do prywatnych kolekcji
Stronie Śląskie - to wioska Kletno i stare hałdy kopalni fluorytu, którego tam sporo się wala
Nasławice - nie wiem jak tam teraz z wejściem, ale ponoć niechętni są do wpuszczania, wręcz słyszałem, że nawet nie wpuszcali jakiś ekip z papierami z uczelni... w każdym razie kiedyś jak wpuszczali to tylko na górny poziom w miejsce, gdzie od lat nie prowadzi się wydobycia, także co roku kursy z różnych uczelni potrafiły dokładnie przegrzebać leżące tam bloki
a co się trafiało?
opale i to przeróżne - miodowe, brązowe, czarne, mszyste nawet szkliste oraz groniaste skupienia chalcedonu
chryzotyl - ładne kilkunastocentymetrowe listewki
z ciekawostek - hydrogrossular, rzadka odmiana granatu, choć mało widowisko
a kiedyś była też strefa z aragonitem, który tworzył "jeże" białych kryształów, intensywnie świecące w świetle UV
blog - www.grzegorzbijak.pl / miejsca - http://www.gr.introne.com/exploracje
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”