opawski1 pisze:
A więc zagadkę znaków na słupie koło Zulovej mamy już rozwiązaną
Przypuszczam, że... nie do końca

Podczas mojej grudniowej, mglistej wycieczki z Vidnavy do Zulowej (17. 12. 1990 r.), odbytej blisko 30 lat temu, również natknąłem się na ten słup:
Nie wyglądał mi wtedy na relikt niemieckiego, przedwojennego oznaczenia szlaku. Romby były niestarannie przedstawione, dodatkowo, tą samą farbą (identyczne odcienie) namalowano czerwone i białe strzałki wskazujące kierunek wędrówki - rzecz niespotykana w dawnym systemie. Wyglądało to na próbę jakiejś amatorskiej rekonstrukcji dawnego szlaku, dokonanej kilka lat wcześniej. Wiązałem to z podobnymi próbami "odtwarzania" szlaków rombowych, czynionymi na Ziemi Kłodzkiej w latach 1986-1987 (Tomek Dudziak, współautor m.in. przewodnika "Ziemia Kłodzka" wydawnictwa "Rewasz", ma kilka przeźroczy nowych "rombów" z Różanki koło Międzylesia; do dzisiaj jednak nie zrobił kopii cyfrowych tych fotografii). Podczas swoich dawnych wycieczek po Jesionikach i Górach Rychlebskich na oryginalne romby Morawsko-Śląskiego SudeckiegoTowarzystwa Górskiego natknąłem się tylko na Zlatym Chlumie w styczniu 1991 r. Znak namalowano bezpośrednio obok portalu wejścia na wieżę widokową. Podczas przeprowadzonego kilka lat temu remontu wieży mocno wypłowiały romb został ostatecznie zniszczony (zatynkowany).
Na koniec kilka sfotografowanych przeze mnie współczesnych rombów z Gór Opawskich:
maj 2011 r.
Mocno odbiegające od dawnych standardów oznaczenie. I szlakowskazy do kompletu:
Maj 2011 r. Głuchołazy:
Luty 2015:
Możliwe, że na niezeskanowanych jeszcze przeźroczach będę miał jeszcze jakieś "szlakowe" ciekawostki związane z Górami Opawskimi. Ale kiedy znajdę trochę czasu na skanowanie, tego niestety nie wiem.
PS. Przed minutą zauważyłem, że wraz z tym wpisem, moim setnym na tym forum, stałem się nagle forumowym "podróżnikiem". Chyba to uczczę wycieczką w Góry Opawskie