120 lat wieży widokowej na Zlatým Chlumie

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
opawski1
obieżyświat

Postautor: opawski1 » 14-12-2019 20:51

1899 - 2019
Wysokość: wieży - 26 m, n.p.m. - 875 m
Pomysłodawca budowy: Morawsko-Śląskie Sudeckie Towarzystwo Górskie - sekcja Jesenik
Data otwarcia: 3 września 1899 r.

Kilka dni temu napisałem artykuł, przypominający nieco zapomnianą rocznicę 120 lat od budowy wieży na Zlatym Chlumie koło Jesenika. W założeniu chcę napisać cykl tekstów o wszystkich wieżach widokowych w Górach Opawskich. Do tej pory powstały dwa, ten i "120 lat wieży na Biskupiej Kopie"

Już od 120 lat ukryta w świerkowym borze stylowa kamienna wieża widokowa zwieńcza szczyt Zlatego Chlumu górującego ponad Jesenikiem. Choć ustępuje popularnością drugiej kamiennej wieży w Górach Opawskich na Biskupiej Kopie jest od niej wyższa i bogatsza architektonicznie. Nie jest też tak rozpoznawalna z dużej odległości jak jej starsza o rok siostra za sprawą położenia Zlatego Chlumu pośród innych wyższych szczytów. Co jeszcze wyróżnia ją spośród innych budowli tego typu to to, że wieża nie stoi na samym wierzchołku Zlatego Chlumu. Dlaczego? O powodzie takiej decyzji, dlaczego Zlaty Chlum rywalizował z Biskupią Kopą, a także innych ciekawostkach w artykule na mojej stronie pod linkiem:

http://www.goryopawskie.eu/2019/12/120-lat-wiezy-na-zlatym-chlumie.html

Obrazek

Obrazek

Obrazek
MOJA STRONA O GÓRACH OPAWSKICH: http://www.goryopawskie.eu/

Leuthen
bardzo stary wyga

Re: 120 lat wieży widokowej na Zlatým Chlumie

Postautor: Leuthen » 15-12-2019 05:17

Przeczytałem Twój artykuł. Oczywiście popularyzowania historii, w tym historii turystyki (do której można zaliczyć dzieje wieży na Zlatym Chlumie) nigdy za wiele i chwała Ci opawski1 za to, że podejmujesz się nie tylko opisu przeszłości tej, ale w planach masz też pozostałe wieże w bliskich Twemu miejscu zamieszkania i sercu pasmach górskich, ale jako że jestem niesamowicie czepialski (tak twierdzą nawet niektórzy moi dobrzy znajomi :mrgreen: ), znalazłem kilka usterek w treści, o których niżej. Oczywiście mówię o nich głośno tylko w trosce o wysoką jakość artykułu :D

Piszesz, że inicjatywa powstania wieży wyszła od członków "sekcji jesenickiej Morawsko-Śląskiego Sudeckiego Towarzystwa Górskiego (MSSGV)". To oczywiście fakt, ale podajesz niemiecki skrót do polskiego tłumaczenia nazwy tej organizacji nie podając oryginału. Wiem, że Ty to wiesz, ale inni (w tym czytelnicy Twojego artykułu) niekoniecznie :wink:
Mährisch-Schlesischer Sudetengebirgsverein

Dalej piszesz: "Zdecydowano, że wieża będzie nosić imię cesarza Austrii – Franciszka Józefa (Kaiser Franz Jozef Warte)". W zapisie niemieckim powinno być "Franz Josef".

"5 sierpnia 1899 r. budowa została zakończona, obiekt został oddany do użytku turystom. Jednak oficjalne otwarcie nastąpiło 3 września 1898 r."
Chyba nie, skoro już w nagłówku piszesz: "Data otwarcia: 3 września 1899 r." :wink:

Fajnie, że podajesz publikację, na podstawie której napisałeś ten artykuł, ale wypadałoby chyba jeszcze uzupełnić jej dane bibliograficzne (obok autora i tytułu książki) o miejsce i rok wydania: Wrocław 2006.

"Poza konkursem" dodam jeszcze, że pod wieżą na Zlatym Chlumie byłem tylko raz w życiu, podczas IX edycji Prudnickiego Maratonu Pieszego, tj. 17 września 2011 r. Ze względu na to, że z Jesenika ruszyliśmy tuż po 6 rano, wieża była oczywiście jeszcze zamknięta, gdy dotarłem wtedy pod szczyt, w miejsce gdzie ona stoi. Poza tym pamiętam, że korzystałem z rozbudowanej infrastruktury turystycznej na szczycie w postaci "sławojki" :P
Przy okazji sięgnąłem do zdjęć z tamtej imprezy
https://onedrive.live.com/?id=F4DCC0F1B ... F1BEAAE586
odnajdując na nich m.in. siebie :) Jest tam też kilka fotografii wieży i jej bezpośredniego otoczenia. Widać na nich także, że obiekt przechodził wtedy remont (okolice wejścia - stoi rusztowanie).