Zimowe wejście na Šerák

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
pawel_zal
tramp

Zimowe wejście na Šerák

Postautor: pawel_zal » 05-02-2013 17:27

Witam w nawiązaniu do tematu http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=3611 przesyłam małą relację z wejścia na Serak w dniu 30 XII 2012r. ;) Warunki pogodowe przypominały te jesienne ani w Jeseniku ani na innych nie wysokich pagórkach sniegu nie było. Dopiero przed Ramzovą można było doświadczyć niewielkiej pokrywy śnieżnej (ok.10cm poza stokami)
Wędrówkę zaczęliśmy z dziewczyną z Ramzovej ok. godz.8 jest wtedy jeszcze szansa na darmowe miejsce parkingowe obok wyciągu. Pierwszą część (zielonym szlakiem) prowadziła trochę przez las [Zdj.1] trochę drogą [Zdj.2] a przed Obrimi Skałami ścieżką na zboczach góry [Zdj.3 i 4]. Przy Obrich Skałach zastał nas bardzo silny wiatr jakiego już dawno nie doświadczyłem [Zdj.5]. Dobrze, że jest budka/wiatrochron w którym można na chwilę stanąć. Następny etap prowadzi już prosto na szczyt niebieskim szlakiem przez las [Zdj.6]. Tu już drzewa i góry chroniły nas od wiatru. Po ok. 2,5 godz. wędrówki dotarliśmy na szczyt. Skąd dzięki przychylnej aurze rozpościerały się ładne i dalekie widoki [Zdj.7 i 8]. Następnie udaliśmy się do schroniska coś zjeść oraz się ogrzać. Siedzieliśmy na werandzie podziwiając piękne góry za oknem [Zdj.9] ;). Widać że część schroniska jest po remoncie nowe okna itp. Jeśli chodzi o powrót zjechaliśmy wyciągiem. Na górnej stacji można kupić bilet zjazdowy.

Zdj.1
Obrazek

Zdj.2
Obrazek

Zdj.3
Obrazek

Zdj.4
Obrazek

Zdj.5
Obrazek

Zdj.6
Obrazek

Zdj.7
Obrazek

Zdj.8
Obrazek

Zdj.9
Obrazek

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 05-02-2013 18:05

Mnie również podobały sie widoki, choć znam je jedynie z wyciągu i trasy zjazdowej ;). Ale już obmyślam, jak tam trafić latem :).
Daleko jest z wyciągu do schroniska?

pawel_zal
tramp

Postautor: pawel_zal » 05-02-2013 18:06

apollo pisze:Mnie również podobały sie widoki, choć znam je jedynie z wyciągu i trasy zjazdowej ;). Ale już obmyślam, jak tam trafić latem :).
Daleko jest z wyciągu do schroniska?

10 min

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 05-02-2013 18:13

Dzięki za info.
Wstępnie planowałem spacer z Cervonohorskeho sedla do Ramzovej, a ten wyciąg to tylko na wypadek niepogody ;).

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 05-02-2013 18:58

pawel_zal pisze:Witam w nawiązaniu do tematu http://forum.sudety.it/viewtopic.php?t=3611 przesyłam małą relację z wejścia na Serak w dniu 30 XII 2012r. ;)

Niezłe tempo :lol:

pawel_zal pisze:Dopiero przed Ramzovą można było doświadczyć niewielkiej pokrywy śnieżnej (ok.10cm poza stokami)

Zima rzeczywiście wtedy jeszcze nie rozpieszczała. Byłem w tym samym czasie po drugiej stronie przełęczy i było podobnie, choć trafiło się miejsce, gdzie Gryf zapadł się prawie po pas :)

apollo pisze: ten wyciąg to tylko na wypadek niepogody ;).

Wyciąg na niepogodę nie zawsze się sprawdza. Kiedyś chciałem z Šeráka dostać się szybciej do Ramzovej i właśnie z powodu niepogody na trochę wyciąg został wyłączony z ruchu.

Wróć do „Relacje z wypraw”