buba pisze:
a ze ponoc ludzie z mniejsza agresja podchodza do sierpa i mlota niz do symboli hitlerowskich? moze tak jest ze sierp i mlot kojarzy sie z historia ktora juz przeminela a swastyka jednak nadal w naszych czasach jest zywa jako symbol neofaszystow i roznych bojowek nacjonalistych??
Bubo Bubo tutaj akurat muszę zauważyć ze smutkiem że nie rozróżniasz takich pojęć jak faszyzm nazizm i nacjonalizm. Wszystko wrzucasz do jednego worka. A dlaczego tak piszę? A dlatego że mam dość "prawe" poglądy i razi mnie ten przejaw braku wiedzy ale oczywiście rozumiem że się zapomniałaś
Poza tym... bojówki komunistyczne też istnieją i mają się całkiem dobrze.
Tak, dużo knajp powstaje tylko dla tego aby ludzie mogli tam przyjść i pośmiać się z minionej epoki... rozumiem to. Ale dla mnie osobiście ważna jest pamięć i nie mógłbym śmiać się z ludzi którzy wsadzili mi dziadka do więzienia tylko dlatego że służył w AK i walczył za wolną Polskę.
A poszłabyś do pubu gdzie za witryną jest popiersie Hitlera, na ścianach wiszą zdjęcia Himmlera, Hessa, Goringa? Gdzie na ścianie zamiast "podaj cegłę" pisze "Ein volk ein reich ein fuhrer" ? Pewnie nie... a do pubu z popiersiem Lenina? Hmm... A dlaczego tak jest? A dlatego że ten zbrodniczy ustrój tak naprawdę w naszym kraju nigdy nie został do końca rozliczony i wątpię abym doczekał tych dni.