Che Guevara i koszulki

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 02:19

buba pisze:
a ze ponoc ludzie z mniejsza agresja podchodza do sierpa i mlota niz do symboli hitlerowskich? moze tak jest ze sierp i mlot kojarzy sie z historia ktora juz przeminela a swastyka jednak nadal w naszych czasach jest zywa jako symbol neofaszystow i roznych bojowek nacjonalistych??

Bubo Bubo tutaj akurat muszę zauważyć ze smutkiem że nie rozróżniasz takich pojęć jak faszyzm nazizm i nacjonalizm. Wszystko wrzucasz do jednego worka. A dlaczego tak piszę? A dlatego że mam dość "prawe" poglądy i razi mnie ten przejaw braku wiedzy ale oczywiście rozumiem że się zapomniałaś

:wink:

Poza tym... bojówki komunistyczne też istnieją i mają się całkiem dobrze.

Tak, dużo knajp powstaje tylko dla tego aby ludzie mogli tam przyjść i pośmiać się z minionej epoki... rozumiem to. Ale dla mnie osobiście ważna jest pamięć i nie mógłbym śmiać się z ludzi którzy wsadzili mi dziadka do więzienia tylko dlatego że służył w AK i walczył za wolną Polskę.
A poszłabyś do pubu gdzie za witryną jest popiersie Hitlera, na ścianach wiszą zdjęcia Himmlera, Hessa, Goringa? Gdzie na ścianie zamiast "podaj cegłę" pisze "Ein volk ein reich ein fuhrer" ? Pewnie nie... a do pubu z popiersiem Lenina? Hmm... A dlaczego tak jest? A dlatego że ten zbrodniczy ustrój tak naprawdę w naszym kraju nigdy nie został do końca rozliczony i wątpię abym doczekał tych dni.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 09-08-2008 07:51

Raubritter pisze: A dlatego że ten zbrodniczy ustrój tak naprawdę w naszym kraju nigdy nie został do końca rozliczony i wątpię abym doczekał tych dni.

A co rozumiesz pod pojęciem "rozliczony"?
Taka jest nasza historia. Wstydliwa czy nie, ale taka jest. Nie zmienimy tego. Burzenie pomników, zmienianie nazwy ulic...środki doraźne i zupełnie niepotrzebne, takie "pod publiczkę".

Nosisz koszulki "Burzum"? Słuchasz "Burzum". Przypominam - gośc siedzi w więzieniu za morderstwo, ma mocno faszystowskie poglądy.
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 11:38

Satan pisze:
Nosisz koszulki "Burzum"? Słuchasz "Burzum". Przypominam - gośc siedzi w więzieniu za morderstwo, ma mocno faszystowskie poglądy.

Masz na myśli że tak oburzam się na temat Che i komunizmu a nosze koszulkę z podobizną i logo faszysty tak? Tylko jest jeszcze taki aspekt póki co, Che nie nagrał sześciu świetnych albumów
:twisted:
Poza tym Satanie zostałem wychowany z bardzo dużą niechęcią do tego ustroju ze względów rodzinnych i już nic po prostu tego we mnie nie zmieni.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

maluch
tramp

Postautor: maluch » 09-08-2008 14:26

tak, faszyzm a nacjonalizm to dwie różne rzeczy. Jednak wiele nacjonalistycznych bojówek identyfikuje sie z faszystowskimi hasłami, nosi swastyki i głosi hitlerowskie hasła.. stąd chyba te skróty myślowe i łączenie tych rzeczy w jedno

maluch
tramp

Postautor: maluch » 09-08-2008 14:47

poza tym , gdzie ty spotkałeś bojówki komunistyczne?? chyba w krajach byłego ZSRR bo w Polsce to chyba niezbyt popularne.. ja tylko się u nas spotkałem z grupą dziadków obchodzących 1 maja z czerwoną flagą w ręku, ale bojówką bym tego nie nazwał ;)

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 14:59

Mówiąc bojówki miałem na myśli ludzi którzy otwarcie nie ukrywają swoich orientacji politycznych i lubią czasami dość agresywnie to ludziom uświadamiać. Zapraszam do Poznania maluchu na jakąś nocną imprezę, przekonasz się jaki szeroki wachlarz ludzi można tutaj spotkać.
Ostatnio zmieniony 09-08-2008 15:58 przez Raubritter, łącznie zmieniany 1 raz.

maluch
tramp

Postautor: maluch » 09-08-2008 15:53

a ja za bojówki zawsze miałem takie grupy które oprócz głośnego głoszenia swoich poglądów jednocześnie lubią wkopać tym którzy mają inne..

trochę ludzi o komunistycznych poglądach pewnie u nas jest, myśle że zwłaszcza tych starszych, którym za minionego ustroju się dobrze powodziło. A u Was w Poznaniu w tych bojówkach komunistycznych uczestniczy też młodzież??

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 15:56

maluch pisze: Jednak wiele nacjonalistycznych bojówek identyfikuje sie z faszystowskimi hasłami, nosi swastyki i głosi hitlerowskie hasła.. stąd chyba te skróty myślowe i łączenie tych rzeczy w jedno

Proszę wymień mi które legalnie działające w kraju organizacje nacjonalistyczne obnoszą się ze swastyką? Jak prawdziwy polski nacjonalista może głosić hitlerowskie hasła? Jeśli ktoś to robi a uznaje się za nacjonalistę to w moich oczach jest śmieciem. Poza tym nacjonalizm jest bardziej światopoglądem niż ustrojem.

P.S uprzedzam pytanie - nie, nie należę do Młodzieży Wszechpolskiej :wink:

Poza tym pomiędzy faszyzmem a nazizmem jest też bardzo duża przepaść. Faszyzm skierowany jest na korporacjonizm. W nazizmie najważniejsze są interesy narodu, czyli ludzi o danej narodowości. Poza tym z ciekawostek... faszyzm ma elementy nacjonalizmu, ale nacjonalizm może być np. w państwie demokratycznym (przykładem jest endecja) a w faszyzmie i nazizmie tylko i wyłącznie wodzowski.
W faszyzmie włoskim kwestie dotyczące rasy są pomijane, natomiast w nazizmie stanowią ważną składową ideologii, zwłaszcza w postaci obsesyjnego antysemityzmu. Nazizm także próbował się osadzić w tradycji ludowej, co się nie udawało faszyzmowi. Różne także było podejście do przemocy i terroru - we Włoszech nie wprowadzono obozów zagłady, a sama liczba aresztowań na tle politycznym była o wiele mniejsza. Nazizm był antyreligijny, natomiast faszyzm szukał oparcia w Kościele. Faszyści podbijali kraje w imieniu agresywnego imperializmu, natomiast naziści pod hasłami obsesyjnego rasizmu. - z wikipedi

A komunizm... to już jest chyba wątek na osobny temat więc zapraszam do dyskusji bo akurat tymi zagadnieniami strasznie się interesuje :)

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 16:18

maluch pisze: A u Was w Poznaniu w tych bojówkach komunistycznych uczestniczy też młodzież??

No chyba nie emeryci i renciści? :wink:

maluch
tramp

Postautor: maluch » 09-08-2008 17:21

[quote="Raubritter
Proszę wymień mi które legalnie działające w kraju organizacje nacjonalistyczne obnoszą się ze swastyką? Jak prawdziwy polski nacjonalista może głosić hitlerowskie hasła? [/quote]

nie miałem na myśli legalnych grup, raczej grupy łysych grasujące po miastach , malujące swastyki na murach, pozdrawiające się "heil" i patrzące komu dać w łeb bo ma np. długie włosy. Duża część z nich twierdzi że kochają Polskę,są nacjonalistami, szanują tylko białą rasę i podobne brednie.. też nie rozumiem jak można jednocześnie kochać Polske i Hitlera... według mnie to się wzajemnie wyklucza.. ale chyba z takiemi najczęściej można się spotkać na ulicy i się źle kojarzą..

raczej chyba nikt tu nie miał na myśli słownikowych definicji nacjonalizmu, faszyzmu i nazizmu ale to co pod tymi hasłami można zobaczyć na podwórkach i ulicach naszych miast

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 09-08-2008 18:01

Raubritter pisze:Poza tym Satanie zostałem wychowany z bardzo dużą niechęcią do tego ustroju ze względów rodzinnych i już nic po prostu tego we mnie nie zmieni.

Czyli Burzum i nazizm "tak", a Che i komunizm "nie" ?
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 18:04

Skąd ja wiedziałem że to napiszesz... Powiem inaczej - Satanie słuchasz black i deth metalu - jesteś za podpalaniem kościołów, bezczeszczeniem cmentarzy, mordami rytualnymi i rysowaniem pentagramów na murach?

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 18:11

A dlaczego Burzum tak a Che nie? A ze względów religijnych jest mi bliższy zdecydowanie Burzum Satanie.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 09-08-2008 18:41

Raubritter pisze:ze względów religijnych jest mi bliższy zdecydowanie Burzum

On jest chyba świadkiem Jehowy, prawda? ;)

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 09-08-2008 18:45

yyy... a to żeś mnie zagiął :roll: chodzi mi o pogańskie przesłanie jakie jest zawarte w jego utworach, szczerze mówiąc wątpię aby Varg miał coś w spólnego z chrześcijańska wiarą

Wróć do „Hyde Park”