Czechy lepsze od Polski by Tomasz II

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 13-11-2009 13:19

tomuch pisze:
wirek pisze:A wracając do meritum dyskusji, pamiętacie tego Czecha, który na ostatnim zlocie wrzucił rower do rzeki? A taki spokojny, kulturalny :P

Czechy w pigułce :lol: :lol:

Myślę, że kompletnie tego nie rozumiesz.
Czesi to bardzo spokojni ludzie ale jak się wkurzą to potrafią być ostrzy i bardzo dobrze. Jak przyjechał Pacner Kardynał Ratzinger z pielgrzymką po to aby wyciągnąć łapę po pieniądze to władza powiedziała wyraźnie, że nie godzi się rozmawiać o finansowaniu Kościoła z budżetu państwa w dobie kryzysu. Co oczywiście nie stoi w sprzeczności z tym że w Czeskiej Republice panuje na bardzo wysokim poziomie tolerancja religijna
i swoboda wyznawania religii.
W Polsce cichaczem przemycili religię katolicką do szkół, księża i katecheci są finansowani z budżetu Państwa jako nauczyciele a mimo tego patologie wczesnego kapitalizmu kwitną w szkołach. Słabe to nauczanie religi a kosztowne.

Migawka
podróżnik

Postautor: Migawka » 13-11-2009 13:51

tomaszll pisze: Co oczywiście nie stoi w sprzeczności z tym że w Czeskiej Republice panuje na bardzo wysokim poziomie tolerancja religijna
i swoboda wyznawania religii.

Nie wiem czy wiesz, ale Czesi to jeden z najbardziej nieprzychylnych muzułmańskim imigrantom kraj w Europie. Dość głośna sprawa blokowaniu budowy meczetu w jednym z czeskich miast - to jest wg Ciebie religijna tolerancja? Chyba, że laicyzacja i tolerancja to dla Ciebie synonimy.

A tekstem o patologii wczesnego kapitalizmu w szkołach rozbawiłeś mnie do łez!!! :shock: :D

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 13-11-2009 13:57

Migawka pisze:Nie wiem czy wiesz, ale Czesi to jeden z najbardziej nieprzychylnych muzułmańskim imigrantom kraj w Europie. Dość głośna sprawa blokowaniu budowy meczetu w jednym z czeskich miast - to jest wg Ciebie religijna tolerancja? Chyba, że laicyzacja i tolerancja to dla Ciebie synonimy.

A tekstem o patologii wczesnego kapitalizmu w szkołach rozbawiłeś mnie do łez!!! :shock: :D

Rozumiem, że poraził Ciebie mój krytyczny tekst na temat Kościoła Katolickiego w Polsce więc odpowiadasz atakiem.

Twierdzisz, że Czesi są najbardziej nieprzychylnym krajem europejskim w stosunku do muzułmańskich emigrantów to proszę zacytuj wiarygodne badania w tym temacie tak samo jak zacytuj coś w temacie meczetu.
Ostatnio zmieniony 13-11-2009 14:28 przez tomaszll, łącznie zmieniany 3 razy.

Migawka
podróżnik

Postautor: Migawka » 13-11-2009 14:02

tomaszll pisze:Rozumiem, że poraził Ciebie mój krytyczny tekst na temat Kościoła Katolickiego w Polsce więc odpowiadasz atakiem.

Zasadniczo wszystkie Twoje teksty mnie porażają...
:lol:
I nie jest to atak, ani tym bardziej obrona Kościoła Katolickiego w Polsce jak próbujesz zasugerować.
To jedynie argument.
Pozdrawiam

Edit:
Źródłem tych informacji jest czeskie radio Orion. Miasto o którym mowa to oczywiście Brno. Jak z pewnością wiesz, jest tam już jeden meczet.
Kwestie badań przemilczę :lol:
I byłoby miło gdybyś nie zmieniał treści swoich postów, wstydzisz się tego co napisałeś?

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 13-11-2009 14:41

Migawka pisze:..
Źródłem tych informacji jest czeskie radio Orion. Miasto o którym mowa to oczywiście Brno.

Zacytuj artykuł prasowy. Z tego co mi wiadomo to przeciwny budowie DRUGIEGO meczetu w Brnie jest lider jednej z czeskich partii.
Według mnie jest to prywatne zdanie osoby znanej społecznie.
Jednak blokowanie budowy to odmowa wydania pozwolenia na budowę przez władzę.
Tak samo jak nie pokazałaś wiarygodnych badań, które dowodzą, że Czesi
są najbardziej nieprzychylnym krajem europejskim w stosunku do emigrantów muzułmańskich.
Czekam na konkretny artykuł prasowy. Wtedy albo przyznam Tobie rację albo uznam, że nie zrozumiałaś wszystkiego po czesku w radiu Orion.
Ostatnio zmieniony 13-11-2009 14:49 przez tomaszll, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 13-11-2009 14:43

Migawka pisze:
tomaszll pisze:Rozumiem, że poraził Ciebie mój krytyczny tekst na temat Kościoła Katolickiego w Polsce więc odpowiadasz atakiem.

Zasadniczo wszystkie Twoje teksty mnie porażają...
I nie jest to atak, ani tym bardziej obrona Kościoła Katolickiego w Polsce jak próbujesz zasugerować.
To jedynie argument, dość konkretny, w przeciwieństwie do tych Twoich farmazonów..
Pozwolę sobie zauważyć, że nie tędy droga aby jak się nam nie podoba co ktoś inny pisze, jak się nie zgadzamy z czyimiś poglądami na dany temat - nazywać to "farmazonami". To jest bardzo prostacka próba udowadniania własnych racji.
Obrazek

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 13-11-2009 15:12

Migawka pisze:A tekstem o patologii wczesnego kapitalizmu w szkołach rozbawiłeś mnie do łez!!! :shock: :D

A ja wcale nie uważam tego za zabawne tylko za poważny problem społeczny. Szkoda, że tego nie rozumiesz. Myślę, że w tym temacie mogą się wypowiedzieć osoby zajmujące się zawodowo szkolnictwem, ja do takich nie należę. Wracając do tematu: zarobki nauczycieli w czeskich szkołach są dużo wyższe od mizernych zarobków polskich pedagogów.

Migawka
podróżnik

Postautor: Migawka » 13-11-2009 16:26

Szkoda, że tego nie rozumiesz.

Wytłumacz mi, ja się chętnie dowiem, jaki jest wpływ poziomu nauczania religii na patologie wczesnego kapitalizmu w Polsce.
Koniecznie powołaj się na stosowne badania i źródła !
:lol: :lol: :lol:

W temacie:
http://narty.onet.pl/2077114,wiadomosci.html
O dziwo złych Polaków stawiają na równi z Czechami! Przecież kultura spożywania alkoholu w Czechach jest na dużo wyższym poziomie! Jak to tak może być ?
dla mnie EOT :wink:

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 13-11-2009 16:35

Migawka pisze:
Szkoda, że tego nie rozumiesz.

Wytłumacz mi, ja się chętnie dowiem, jaki jest wpływ poziomu nauczania religii na patologie wczesnego kapitalizmu w Polsce.
Koniecznie powołaj się na stosowne badania i źródła !
:lol: :lol: :lol:

Moim zdaniem lekcje religii katolickiej w szkołach w żaden sposób nie zmniejszyły pewnych patologii.
Czarni wywalczyli przywileje, stali się nauczycielami opłacanymi przez budżet państwa i tyle. Lepiej było by pieniądze na katechetów przeznaczyć na profesjonalny program ochrony szkoły, lekcje etyki itp.
To jest moje prywatne zdanie.

Migawka pisze:W temacie:
http://narty.onet.pl/2077114,wiadomosci.html
O dziwo złych Polaków stawiają na równi z Czechami! Przecież kultura spożywania alkoholu w Czechach jest na dużo wyższym poziomie! Jak to tak może być ?
dla mnie EOT :wink:

Zobacz na pierwszym miejscu Polacy wyprzedzili nawet Rosjan, dopiero dalej Czesi i Węgrzy. Czemu znowu wracasz do alkoholu?, oczywiście że w Czechach jest wyższa kultura spożywania niż w Polsce-to już zostało ustalone na tym forum.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 13-11-2009 16:44

Migawka pisze:
Nie wiem czy wiesz, ale Czesi to jeden z najbardziej nieprzychylnych muzułmańskim imigrantom kraj w Europie.

1) ciekawe jakby zareagowali Polacy, gdyby np. w Poznaniu miał powstać jakiś duży, publiczny meczet (nie jakieś prywatne miejsce modlitwy w czyimś domu). Już widzę tą tolerancję...

2)są za to na pewno bardziej tolerancyjni choćby dla mniejszości seksualnych - w Czechach geje i lesbijki mogą zawierać związki cywilnoprawne. Ktoś pewno zaraz napisze zebym nie mieszał do tego pedałów, bo to zupełnie inna sytuacja, dewiacja i inny bzdury, ale tolerancja to tolerancja - jeżeli ktoś twierdzi, że jest tolerancyjny, bo nie np. nie obrzuca Murzynów błotem i nie przewraca żydowskich nagrobków, za to dwóm idącym pod rękę facetom dałby w mordę to chyba nie zna znaczenia tego słowa...

podsumowując - akurat argument o rzekomej nietolerancji Czechów uważam za chybiony, a co najmniej mocno przesadzony. Sądzę, że w niektórych przypadkach znacznie większa nietolerancja wobec muzułmanów może być w Holandii czy nawet Niemczech (wśród "etnicznych" Holendrów i Niemców), gdzie muzułmanów jest znacznie więcej i z każdym rokiem żądają znacznie więcej.

Faktyczne przejawy nietolerancji narodowościowej można zaobserwować wobec Romów - podobnie jak na Słowacji, Węgrzech czy choćby Rumunii. Wszelkie napady trzeba jasno potępiać, należy jednak pamiętać, że taka sytuacja nie wzięła się znikąd. Warto przypomnieć choćby zamieszki jakie były parę lat temu na Słowacji, kiedy obniżono radykalnie pomoc społeczną, która jest głównym źródlem utrzymania dla Romów. Choć widziałem wielu przedstawicieli tego narodu uczciwie pracujących, to widziałem jeszcze więcej tych, którzy kradli i żebrali, mniej lub bardziej natrętnie. W Polsce nie ma takiego procentu mieszkańców tej narodowości, zresztą polscy Cyganie a np. Cyganie z Rumunii to w ogóle niebo a ziemia - więc w Polsce ekscesy polsko-cygańskie zdarzają się stosunkowo rzadko. A skoro nie ma Cyganów to można zlać kogoś innego, jak kilkanaście dni temu bito Czeczenów w którymś z miast...

odnośnie jednak jeszcze tolerancji religijnej - przykłady narzucania pewnego punktu widzenia według odłamów jednej z religii (podkreślam - JEDNEGO z odłamów, bo inne odłamy mają często zupełnie inne w tej kwestii zdanie) tylko dlatego, że jest to najliczniejsza w Polsce grupa - narzucania przez wyznawców i polityków - są aż nadto w Polsce widoczne. w Czechach czegoś takiego nie ma - po pierwsze, społeczeństwo jest znacznie zlaicyzowane, po drugie - jest większy rozrzut religijny, po trzecie - chyba państwo nie daje się po prostu wodzić tak za nos. Nie wiem czy można to nazwać tolerancją religijną w tym przypadku - bardziej brakiem nietolerancyjnych nacisków na społeczeństwo.
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 13-11-2009 19:31

tomaszll pisze:zarobki nauczycieli w czeskich szkołach są dużo wyższe od mizernych zarobków polskich pedagogów.

Też pewnie nie są zbyt wygórowane. Tu jest bieżące ogłoszenie. Wprawdzie to na zastepsto, ale proponowane wynagrodzenie jest mizerne: http://severo.moravskakariera.cz/prace/ ... 000446228/

azja
wędrowiec
Postautor: azja » 13-11-2009 20:10

Nie macie innych tematów zejdzcie z rekigji prosze bo to staje sie beznadziejne.Konkrety a nie bzdedy.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 13-11-2009 20:20

azja pisze:Nie macie innych tematów zejdzcie z rekigji prosze bo to staje sie beznadziejne.Konkrety a nie bzdedy.
r\
Masz rację. W dawnych czasach dyskusje o religii potrafiły doprowadzić do sytuacji w których wzajemnie się mordowały setki tysięcy ludzi ( wymieniani w tym watku Szwedzi i Czesi to najbliższe przykłady tych sporów). Ale tez trzeba przyznać,że niektóre posty tarktujace o religii sa bardzo rzeczowe.

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 13-11-2009 21:56

cezaryol pisze:
tomaszll pisze:zarobki nauczycieli w czeskich szkołach są dużo wyższe od mizernych zarobków polskich pedagogów.

Też pewnie nie są zbyt wygórowane. Tu jest bieżące ogłoszenie. Wprawdzie to na zastepsto, ale proponowane wynagrodzenie jest mizerne: http://severo.moravskakariera.cz/prace/ ... 000446228/

Jeśli chcemy profesjonalnie porównać zarobki pedagogów w obu krajach to trzeba przytoczyć całą tabelę wynagrodzenia. Ja słyszałem o zarobkach młodej nauczycielki w średniej szkole w Sumperku na poziomie wyższym niż 2500 KC (srednia krajowa 2300kC) co przy
obecnym kursie korony daje 4250 PLN. Czeska telewizja podawała też, że w Czechach pedagodzy zarabiają połowę tego co ich koledzy w Niemczech.
To wszystko trzeba porównać ze średnią krajową. Myślę, że zarobki
nauczycieli w Czechach mogą być około 1.7 razy większe niż w Polsce.

Twój przykład to jakaś stawka minimalna na poziomie 14780 KC co przy obecnym kursie korony daje 2500 PLN. U nas minimalna stawka jest na poziomie 1300-1900 PLN.
http://www.wspolnota.org.pl/content/view/7816/57/
Musimy też pamiętać, że ostatnio nauczyciele w Polsce dostali dwie podwyżki.

Awatar użytkownika
ag2r
tramp

Postautor: ag2r » 13-11-2009 22:57

Drogi tomaszII czytając Twoje posty zastanwiam się co chcesz nam udowodnić ?
Jeżeli uważasz Czeska Republikę za krainę mlekiem i miodem płynącą nic nie stoi na przeszkodzie byś tam zamieszkał a tym bardziej jak tam aż tak dobrze zarabiają a może zaraz napiszesz nam jaką to Czesi mają wspaniała i barwna historie i jak mogą się nią poszczycić całemu światu?!Ogólnie powtórzę za Lechem - "To jest bardzo prostacka próba udowadniania własnych racji" .
Z wielką chęcią możemy podyskutowąc o nazych krajach ale zostańmy w kręgu górskim .
" Podróżować, doznawać wrażeń i uczyć się - znaczy żyć "

http://picasaweb.google.pl/durnyszczyt/

Wróć do „Hyde Park”