Postautor: sprocket73 » 26-06-2012 16:31
1. Jaką trasą jechałeś (Polska -> Czarnogóra) ?
Polska - Jaworzno, Oświęcim, Zwardoń
Słowacja - Żylina, Zlate Moravce, Komarno
Węgry - Szekesfehervar, Szekszard, Udvar
Chorwacja - Osjek, Vinkovici, Żupanja
Bośnia - Srebrenik, Sarajevo, Bukovik
Czarnogóra - Pluzine, Podgorica, Petrovac
2. Słowacja, Węgry - winiety?
NIE
3. Serbia autostrady?
NIE
4. Jakieś miejsce na nocleg w trakcie trasy?
Spanie w aucie przy drodze w spontanicznym miejscu. W drodze do wyszło w połowie Chorwacji, a z powrotem koło Sarajewa.
5. Czy miałeś w aucie apteczkę, zapasowe lampki, bezpieczniki i kamizelkę odblaskową (podobno Słowacy wymagają)?
Tak, miałem... ale nie z powodu wyjazdu, takie rzeczy zawsze wożę.
6. Zielona karta - miałeś taką "ogólną" czy z wyszczególnieniem na Serbię i Czarnogórę?
Miałem taką jaką dają w standardzie w PZU. Żądali jej tylko w Bośni.
7. Jaki klimat na przejściach granicznych (Węgry - Serbia i Serbia - Czarnogóra)?
Na granicach chyba lubią Polaków, albo po prostu jak widzą że turyści, to puszczają od razu. Bagażnik otwierałem tylko w drodze powrotnej jak wjeżdzałem na teren UE, a celnik spojrzał do niego i powiedział jechać.
W sumie trasa do Czarnogóry wyniosła 1190 km z opcją omijaj drogi płatne (automapa), więc nigdzie nie kupowałem winiet ani nie płaciłem na bramkach. Nie płaciłem nawet "ekoopłaty" za wjazd do Czarnogóry, bo na granicy mi powiedzieli, że została zlikwidowana.
Benzynę opłaca się tankować w Bośni bezpośrednio za euro, wychodzi w przeliczeniu ok 5 zł za litr. Zalałem tam 2 pełne baki.
Całkowita trasa tam i z powrotem, plus jeżdżenie po Czarnogórze wyniosła 2867 km, a kosztowo szacuję że ok 800 zł.
Jeżeli chodzi o czasy, to wyruszyliśmy o 9:00 rano, a dotarliśmy nad morze ok 16:00 dnia następnego. Natomiast powrót to start ok 18:00 i dojazd do domu ok 18:00 dnia następnego.