Twierdza Nysa

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Twierdza Nysa

Postautor: Strider » 31-07-2011 14:05

galeria Picasa z krótkimi opisami.

https://picasaweb.google.com/Trappeur6/TwierdzaNysa#

Pozdrawiam.
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

Red-Angel
podróżnik

Postautor: Red-Angel » 31-07-2011 15:17

Fajnie się prezentuje ta twierdza, dużo jest w niej tych tuneli, po których można chodzić?

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 31-07-2011 15:22

Super wyprawa. Od dawna chciałem tam się wybrać. Robi smutne wrażenie. A w Twierdzy Josefov v Jaroměři byłeś? Polecam, tak dla porównania.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 31-07-2011 18:36

https://picasaweb.google.com/Trappeur6/ ... 5065719778
oooooooooooooooo!!! co ja widze!!!! :D :D kiedy sie na forum zarejestrujesz? (o ile jeszcze tego nie zrobiles? :) )

okolice twierdzy obrzydliwe, ale twierdza Nysa to miejsce jakie lubie najbardziej! miejsca na ognisko, bezkresne korytarze, schody, stare mury i rosliny wlaczace ze soba o dowodzenie nad twierdza... az ze zdjec czuc zapach wilgotnego betonu, ziąb ciagnacy z wnetrza ziemii, stukot spadajacych kropli....po prostu rewelacja! trzeba tam jechac i nacieszyc sie tym miejscem poki wyglada tak... a nie tak jak nyska wieza..na ktora obydwoje nie zdazylismy :(
Moze jakis mini zlot? troche forumowiczow mieszka w miare niedaleko? moze ostatni weekend wrzesnia lub pierwszy pazdziernika?

czy w jeziorze nyskim mozna sie kapac? lodke wypozyczyc, rowerek, kajak?

milo wspominalam Nowa Rude sprzed 3 lat z zimowego wyjazdu... pozostalo bardzo mile wspomnienie... z twoich zdjec widac ze to juz tylko i wylacznie wspomnienie :(

wciagajaca relacja- zreszta u ciebie to normalne :D
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 01-08-2011 22:26

Na tunel na trafiłem jeden plus dwa z którymi się łączyła a później skupialiśmy się na tym by jakość twierdze opuścić (bo za dużo gadaliśmy zamiast pilnować drogi) i więcej ich nie szukaliśmy. Nie wiem jaką funkcję miały pełnić te tunele ani gdzie prowadzą, to drugie zbadam :) od października wygląda na to że w Nysie będę mieszkał więc pewnie trochę czasu w twierdzy jeszcze spędzę, jak nie znajdę mieszkania może będę zmuszony tam zamieszkać ;)

No i jest bardzo dużo krótkich przejśc, korytarzy etc. etc.

iron52
łazik

Postautor: iron52 » 08-08-2011 19:35

Fort znam jak własną kieszeń :) Drugi fort jest lepiej utrzymany i też bardzo fajny :) gdzies mam nawet zdjęcia

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 03-10-2011 22:27

Po pierwsze - wielkie dzieki Strider ze nas tam zabrales!!!!!! :D :D :D

Udalo sie powłoczyc troche po forcie Prusy oraz po tych korytarzach kontrminowych, które wbrew roznym opiniom wydawaly mi sie byc w calkiem dobrym stanie (przynajmniej te do ktorych wlezlismy). Jedyna wadą chodnikow zdawala sie wysokosc- chodzenie "na kucaka" i to jeszcze ze schyloną glowa na dluzsza mete jest troche meczące ;) aha! w jednym chodniku bylo czuc przez chwile gazem- nie wiem czemu.. jakas rura przechodzila czy jak? Fort mi sie niezmiernie podobal- trawy, chaszcz, pusto.. :D :D
Zwiedzanie uczcilismy na koniec ogniskiem- kielbaski, ziemniaczki z solą i masełkiem, wino i domowej roboty nalewka malinowa

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wiecej zdjec:
https://picasaweb.google.com/1009065624 ... erdzaNysa#
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 03-10-2011 23:24

Jak czysto w tych fortach. Żadnych potrzaskanych butelek, gówien, pseudograffiti.

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 04-10-2011 08:58

heej świetne zdjęcia :) zacne to było spotkanie :) Michał masz racje dosyć czysto.. tylko w forcie troche części samochodowych i lodówka która ktoś wrzucił do studni ;)

Iron: ja dopiero poznaje Twierdze ale po trzech latach studiów pewnie też będe mógł mówić tak jak ty ;)

Buba: Dzięki za malinówke i zieminaczki ;) pozostałym za zacne towarzystwo :) Jeśli ktoś jest chętny do eksploracji twierdzy to niech daje znać.. powłóczymy się razem. A jest jeszcze dużo do zwiedzania, jest dużo ciekawych miejsc noclegowych w twierdzy i w okolicy więc i jakiś dwudniowy wypad trza będzie zorganizować..

Eco: hehe dzisiaj przechodząc obok monopolowego zobaczyłem wino o nazwie Zielone Jabłuuszko, jeszcze nie próbowałem ale jest nadzieja że znalazł się substytut KOMANDOSA :)

pozdrawiam

PS ja swoje zdjęcia wrzuce w tydzien po zlocie sudeckim

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 04-10-2011 09:06

Strider pisze: A jest jeszcze dużo do zwiedzania, jest dużo ciekawych miejsc noclegowych w twierdzy i w okolicy więc i jakiś dwudniowy wypad trza będzie zorganizować..

Eco: hehe dzisiaj przechodząc obok monopolowego zobaczyłem wino o nazwie Zielone Jabłuuszko, jeszcze nie próbowałem ale jest nadzieja że znalazł się substytut KOMANDOSA :)

Zatem mam nadzieje ze uda sie jakis weekend w listopadzie tam spedzic z noclegiem na twierdzy. Poszukaj jakis miejsc zeby byly jakos gleboko -to moze bedzie tam cieplej do spania. A calosc wypadu uczcimy Zielonym Jabluszkiem!

Wróć do „Relacje z wypraw”