galeria Picasa z krótkimi opisami.
https://picasaweb.google.com/Trappeur6/TwierdzaNysa#
Pozdrawiam.
Twierdza Nysa
Twierdza Nysa
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..
https://picasaweb.google.com/Trappeur6/ ... 5065719778
oooooooooooooooo!!! co ja widze!!!!
kiedy sie na forum zarejestrujesz? (o ile jeszcze tego nie zrobiles?
)
okolice twierdzy obrzydliwe, ale twierdza Nysa to miejsce jakie lubie najbardziej! miejsca na ognisko, bezkresne korytarze, schody, stare mury i rosliny wlaczace ze soba o dowodzenie nad twierdza... az ze zdjec czuc zapach wilgotnego betonu, ziąb ciagnacy z wnetrza ziemii, stukot spadajacych kropli....po prostu rewelacja! trzeba tam jechac i nacieszyc sie tym miejscem poki wyglada tak... a nie tak jak nyska wieza..na ktora obydwoje nie zdazylismy
Moze jakis mini zlot? troche forumowiczow mieszka w miare niedaleko? moze ostatni weekend wrzesnia lub pierwszy pazdziernika?
czy w jeziorze nyskim mozna sie kapac? lodke wypozyczyc, rowerek, kajak?
milo wspominalam Nowa Rude sprzed 3 lat z zimowego wyjazdu... pozostalo bardzo mile wspomnienie... z twoich zdjec widac ze to juz tylko i wylacznie wspomnienie
wciagajaca relacja- zreszta u ciebie to normalne
oooooooooooooooo!!! co ja widze!!!!
okolice twierdzy obrzydliwe, ale twierdza Nysa to miejsce jakie lubie najbardziej! miejsca na ognisko, bezkresne korytarze, schody, stare mury i rosliny wlaczace ze soba o dowodzenie nad twierdza... az ze zdjec czuc zapach wilgotnego betonu, ziąb ciagnacy z wnetrza ziemii, stukot spadajacych kropli....po prostu rewelacja! trzeba tam jechac i nacieszyc sie tym miejscem poki wyglada tak... a nie tak jak nyska wieza..na ktora obydwoje nie zdazylismy
Moze jakis mini zlot? troche forumowiczow mieszka w miare niedaleko? moze ostatni weekend wrzesnia lub pierwszy pazdziernika?
czy w jeziorze nyskim mozna sie kapac? lodke wypozyczyc, rowerek, kajak?
milo wspominalam Nowa Rude sprzed 3 lat z zimowego wyjazdu... pozostalo bardzo mile wspomnienie... z twoich zdjec widac ze to juz tylko i wylacznie wspomnienie
wciagajaca relacja- zreszta u ciebie to normalne
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
na wiecznych wagarach od zycia...
Na tunel na trafiłem jeden plus dwa z którymi się łączyła a później skupialiśmy się na tym by jakość twierdze opuścić (bo za dużo gadaliśmy zamiast pilnować drogi) i więcej ich nie szukaliśmy. Nie wiem jaką funkcję miały pełnić te tunele ani gdzie prowadzą, to drugie zbadam
od października wygląda na to że w Nysie będę mieszkał więc pewnie trochę czasu w twierdzy jeszcze spędzę, jak nie znajdę mieszkania może będę zmuszony tam zamieszkać
No i jest bardzo dużo krótkich przejśc, korytarzy etc. etc.
No i jest bardzo dużo krótkich przejśc, korytarzy etc. etc.
Po pierwsze - wielkie dzieki Strider ze nas tam zabrales!!!!!!
Udalo sie powłoczyc troche po forcie Prusy oraz po tych korytarzach kontrminowych, które wbrew roznym opiniom wydawaly mi sie byc w calkiem dobrym stanie (przynajmniej te do ktorych wlezlismy). Jedyna wadą chodnikow zdawala sie wysokosc- chodzenie "na kucaka" i to jeszcze ze schyloną glowa na dluzsza mete jest troche meczące
aha! w jednym chodniku bylo czuc przez chwile gazem- nie wiem czemu.. jakas rura przechodzila czy jak? Fort mi sie niezmiernie podobal- trawy, chaszcz, pusto..
Zwiedzanie uczcilismy na koniec ogniskiem- kielbaski, ziemniaczki z solą i masełkiem, wino i domowej roboty nalewka malinowa
wiecej zdjec:
https://picasaweb.google.com/1009065624 ... erdzaNysa#
Udalo sie powłoczyc troche po forcie Prusy oraz po tych korytarzach kontrminowych, które wbrew roznym opiniom wydawaly mi sie byc w calkiem dobrym stanie (przynajmniej te do ktorych wlezlismy). Jedyna wadą chodnikow zdawala sie wysokosc- chodzenie "na kucaka" i to jeszcze ze schyloną glowa na dluzsza mete jest troche meczące
Zwiedzanie uczcilismy na koniec ogniskiem- kielbaski, ziemniaczki z solą i masełkiem, wino i domowej roboty nalewka malinowa
wiecej zdjec:
https://picasaweb.google.com/1009065624 ... erdzaNysa#
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
heej świetne zdjęcia
zacne to było spotkanie
Michał masz racje dosyć czysto.. tylko w forcie troche części samochodowych i lodówka która ktoś wrzucił do studni
Iron: ja dopiero poznaje Twierdze ale po trzech latach studiów pewnie też będe mógł mówić tak jak ty
Buba: Dzięki za malinówke i zieminaczki
pozostałym za zacne towarzystwo
Jeśli ktoś jest chętny do eksploracji twierdzy to niech daje znać.. powłóczymy się razem. A jest jeszcze dużo do zwiedzania, jest dużo ciekawych miejsc noclegowych w twierdzy i w okolicy więc i jakiś dwudniowy wypad trza będzie zorganizować..
Eco: hehe dzisiaj przechodząc obok monopolowego zobaczyłem wino o nazwie Zielone Jabłuuszko, jeszcze nie próbowałem ale jest nadzieja że znalazł się substytut KOMANDOSA
pozdrawiam
PS ja swoje zdjęcia wrzuce w tydzien po zlocie sudeckim
Iron: ja dopiero poznaje Twierdze ale po trzech latach studiów pewnie też będe mógł mówić tak jak ty
Buba: Dzięki za malinówke i zieminaczki
Eco: hehe dzisiaj przechodząc obok monopolowego zobaczyłem wino o nazwie Zielone Jabłuuszko, jeszcze nie próbowałem ale jest nadzieja że znalazł się substytut KOMANDOSA
pozdrawiam
PS ja swoje zdjęcia wrzuce w tydzien po zlocie sudeckim
Strider pisze: A jest jeszcze dużo do zwiedzania, jest dużo ciekawych miejsc noclegowych w twierdzy i w okolicy więc i jakiś dwudniowy wypad trza będzie zorganizować..
Zatem mam nadzieje ze uda sie jakis weekend w listopadzie tam spedzic z noclegiem na twierdzy. Poszukaj jakis miejsc zeby byly jakos gleboko -to moze bedzie tam cieplej do spania. A calosc wypadu uczcimy Zielonym Jabluszkiem!