Sudety to dawny zabór pruski?
No tak. Maria Teresa nigdy tego Prusakom nie wybaczyła. A i Czesi w 1945 roku chcieli zbrojnie odebrać Rzeszy to, co im Fryderyk II zabrał. Ale byliśmy szybsi, no i mamy część Sudetów w Polsce.
"Zakompleksionych pseudoturystów" czy po prostu turystów niezadowolonych ze stanu naszej polskiej Wirtschaft, a zwłaszcza sytuacji kolejnictwa w porównaniu z naszymi sąsiadami? Problem ten bardzo trafnie ukazuje ten satyryczny rysunek, szczególnie pierwszy plan. A wyrazów tego niezadowolenia nie trza daleko szukać. Oto cytat z tego wątku ukazujący owo niezadowolenie, zresztą pierwszy lepszy z brzegu.mareki pisze:A kto jest autorem tego rysunku dla zakompleksionych pseudoturystów ?
Mam dodać kolejne cytaty? Może coś z mediów na temat bałaganu na PKP?Michał pisze:Słowaccy kolejarze są bardzo przyjaźnie nastawieni do podróżnych, a zwłaszcza turystów i MK, jak wędrowałem po wszelakich wersjach Fatry, dojeżdżając vlakiem w góry kilkakrotnie "zalogowałem się"do kabiny maszynisty, nie byli nadęci i burkliwi jak polscy maszyniści.Pudelek pisze:obsługa w okienkach też nie patrzy na mnie jak na intruza.

cezaryol pisze:Michał pisze:tak jak wrobili inwestora odbudowy pałacu w Niewodnikach (tam akurat nie poszło o kolej, tylko kopalnię żwiru, ale sens ten sam).
Pzdr
Michał, chyba chodzi o Kopice.
Michał pisze:Oczywiście Kopice, nie wiem, skąd mi przyszły do głowy Niewodniki![]()
W pałac miała inwestować firma Zarmen, duża firma przemysłowa, działająca m.in. w zdzieszowickiej koksowni.
Pozdrawiam.
buba1 pisze:Michał pisze:Oczywiście Kopice, nie wiem, skąd mi przyszły do głowy Niewodniki![]()
W pałac miała inwestować firma Zarmen, duża firma przemysłowa, działająca m.in. w zdzieszowickiej koksowni.
Pozdrawiam.
i co? firme szlag trafil albo ma w d... i juz mozna znow jak dawniej swobodnie wchodzic na teren palacu?
Wróć do „Sekcja Industrialno-Kolejowa”