PKP

Technika w Sudetach - zabytkowa jak i całkiem współczesna, ale przede wszystkim kolejowa
Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 15-12-2010 18:01

Lech napisał:
Sudety to dawny zabór pruski?

No tak. Maria Teresa nigdy tego Prusakom nie wybaczyła. A i Czesi w 1945 roku chcieli zbrojnie odebrać Rzeszy to, co im Fryderyk II zabrał. Ale byliśmy szybsi, no i mamy część Sudetów w Polsce.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 24-12-2010 10:20

Bez komentarza

Obrazek
Ostatnio zmieniony 25-12-2010 12:42 przez Lech, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 24-12-2010 14:47

zapomnieli dodać umieścić na rysunku drogi asfaltowe, biegnące do praktycznie każdej restauracji (przepraszam - "schroniska")
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 25-12-2010 14:57

A kto jest autorem tego rysunku dla zakompleksionych pseudoturystów ?

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 25-12-2010 15:19

mareki pisze:A kto jest autorem tego rysunku dla zakompleksionych pseudoturystów ?
"Zakompleksionych pseudoturystów" czy po prostu turystów niezadowolonych ze stanu naszej polskiej Wirtschaft, a zwłaszcza sytuacji kolejnictwa w porównaniu z naszymi sąsiadami? Problem ten bardzo trafnie ukazuje ten satyryczny rysunek, szczególnie pierwszy plan. A wyrazów tego niezadowolenia nie trza daleko szukać. Oto cytat z tego wątku ukazujący owo niezadowolenie, zresztą pierwszy lepszy z brzegu.
Michał pisze:
Pudelek pisze:obsługa w okienkach też nie patrzy na mnie jak na intruza.
Słowaccy kolejarze są bardzo przyjaźnie nastawieni do podróżnych, a zwłaszcza turystów i MK, jak wędrowałem po wszelakich wersjach Fatry, dojeżdżając vlakiem w góry kilkakrotnie "zalogowałem się"do kabiny maszynisty, nie byli nadęci i burkliwi jak polscy maszyniści.
Mam dodać kolejne cytaty? Może coś z mediów na temat bałaganu na PKP?
Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 25-12-2010 17:55

problem z tym rysunkiem jest taki, że dotyka kilku różnych kwestii - odnośnie jakości kolei i dróg (choć nie autostrad - po ostatnich jazdach po czeskich autostradach w środkowej części ich kraju to chylę głowę przed większością polskich autostrad i ekxpresówek), dworców i krzyży w górach ;) jestem jak najbardziej temu w stanie rysunkowi przyklasnąć. Natomiast budowanie tras narciarskich głównie kosztem przyrody, tudzież budowanie licznych kolejek czy gondolek dla wygodnych - to już mnie bynajmniej nie cieszy.

A odnośnie panienek przy drogach to myślę, że akurat na czeskich drogach wcale mniej ich nie ma, zwłaszcza w rejonach przygranicznych :)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

gar
stary wyga

Postautor: gar » 02-01-2011 12:19

http://www.powiatowa.info/index.php?opt ... 9&Itemid=1

Szklany dworzec

Tuż przed rozpoczęciem ostatniej w tej kadencji sesji rady miejskiej Lubawki, radni wysłuchali informacji Pawła Gila, przedstawiciela inwestora, dotyczącej postępów prac przy adaptacji dworca kolejowego w Lubawce na pięciogwiazdkowy hotel.

P. Gil poinformował radnych, że do końca przyszłego tygodnia inwestor zamierza złożyć wniosek o wydanie pozwolenia na budowę. Aby to było możliwe brakuje jeszcze jednego dokumentu dotyczącego wjazdu na teren przyszłego hotelu. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem prace mogłyby ruszyć w styczniu przyszłego roku. Budowa trwać miałaby 14 miesięcy.

Zgodnie z planami na dworcu powstać ma pięciogwiazdkowy hotel o standardzie wyższym niż obiekt H. Gołębiewskiego budowany w Karpaczu. W hotelu w Lubawce powstać ma 178 pokoi i apartamentów, w których nocleg znajdzie ok. 400 osób. Większość z nich znajdować się będzie na dwóch najwyższych kondygnacjach. Na parterze (kondygnacja z wyjściem na perony) znajdować się będzie 16 sal konferencyjnych mogących pomieścić 700 osób. Z sal będzie można wyjść na perony, na których oferowany będzie catering. Na najniższej kondygnacji tzw. przyziemiu powstanie restauracja dla 350 osób, basen oraz SPA. Basen ma mieć 140 m kw. Centrum SPA zajmie ponad tysiąc metrów kwadratowych, ma być profesjonalnie wyposażone.

-Nie będzie sztucznej plaży i kasyna- zapewniał P. Gil. Pokazał radnym wizualizację hotelu m.in. ze szklaną zabudową wzdłuż elewacji.
W wyremontowanym tunelu prezentowane mają być minerały występujące w Karkonoszach. Każdy z nich ma być prezentowanych w trzech postaciach- jako skała, przecięty kamień i gotowy wyrób jubilerski.

P. Gil zapewnił, że trwają już rozmowy z potencjalnym głównym wykonawcą. Do podjęcia się tej roli gotowe są trzy firmy.
Pracę w hotelu znaleźć ma 140 osób. Ich nabór i szkolenia powinny rozpocząć się pół roku przed uruchomieniem hotelu.
Dworzec w Lubawce zmienił właściciela 29 września 2008 roku. Zgodnie z aktem notarialnym inwestor ma 4 lata na otwarcie hotelu.

Część radnych skorzystała z możliwości pogłębienia wiedzy o planowanej inwestycji. Radna Ewa Kocemba dopytywała o głębokość basenu i konieczność zatrudnienia ratownika oraz o preferencje przy zatrudnianiu mieszkańców Lubawki. Przedstawiciel inwestora wyjaśnił, że mieszkańcy Lubawki będą mieli większe szanse znaleźć pracę ponieważ przyjezdnym trzeba by zapewnić mieszkania. Na pytanie radnej o uporządkowanie torów kolejowych, przypomniał, że teren ten należy do PKP, ale zapewnił, że inwestor ma pomysł na jego wykorzystanie. Wątpliwości radnej dotyczyły również możliwości zaplanowania wokół obiektu 150 miejsc parkingowych.
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 02-01-2011 22:53

Fajnie będzie, SPA z widokiem na przejeżdżający szynobus do Trutnova. :lol:
A potem PKP zrobi im psikusa, i puści tamtędy cały tranzyt PL- Czechy , będzie catering z aromatem spalin z diesla ST43 :lol: , tak jak wrobili inwestora odbudowy pałacu w Niewodnikach (tam akurat nie poszło o kolej, tylko kopalnię żwiru, ale sens ten sam).
Pzdr

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 02-01-2011 23:37

Michał pisze:tak jak wrobili inwestora odbudowy pałacu w Niewodnikach (tam akurat nie poszło o kolej, tylko kopalnię żwiru, ale sens ten sam).
Pzdr

Michał, chyba chodzi o Kopice.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 03-01-2011 13:09

patrzac na rysunek nie mam watpliwosci ze mieszkam po wlasciwej stronie granicy :D :D :D
zeby tak naprawde wygladalo ze tu taka dzicz...i teren zapomniany przez boga i ludzi...ech.. to by bylo fajnie!

pies szczekajacy d... jest najlepszy!!! :lol:

a ci w czapkach uszankach z flaszka na dworcu to ja i eco!!!!

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 03-01-2011 19:41

cezaryol pisze:
Michał pisze:tak jak wrobili inwestora odbudowy pałacu w Niewodnikach (tam akurat nie poszło o kolej, tylko kopalnię żwiru, ale sens ten sam).
Pzdr

Michał, chyba chodzi o Kopice.

Kopice. A jak za odbudowę pałacu się nie wezmą, to za jakieś 10 lat nawet ruiny będzie można oglądać tylko na zdjęciach.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 03-01-2011 23:59

Oczywiście Kopice, nie wiem, skąd mi przyszły do głowy Niewodniki :?
W pałac miała inwestować firma Zarmen, duża firma przemysłowa, działająca m.in. w zdzieszowickiej koksowni.
Pozdrawiam.

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 04-01-2011 10:34

Michał pisze:Oczywiście Kopice, nie wiem, skąd mi przyszły do głowy Niewodniki :?
W pałac miała inwestować firma Zarmen, duża firma przemysłowa, działająca m.in. w zdzieszowickiej koksowni.
Pozdrawiam.

i co? firme szlag trafil albo ma w d... i juz mozna znow jak dawniej swobodnie wchodzic na teren palacu? :D

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 04-01-2011 11:50

buba1 pisze:
Michał pisze:Oczywiście Kopice, nie wiem, skąd mi przyszły do głowy Niewodniki :?
Pozdrawiam.

i co? firme szlag trafil albo ma w d... i juz mozna znow jak dawniej swobodnie wchodzic na teren palacu? :D

nie trafił, po prostu nie miało sensu inwestować w pałac, obok którego ma świnić żwirownia.

Tak jak już kiedyś pisałem - ja się cieszę, że teren ogrodzili. Bo tam z każdym miesiącem ubywało kolejnych elementów, niszczonych przez miejscowych (zresztą bardzo agresywnych, niejeden znajomy musiał stamtąd uciekać) albo "łowców zabytków". Wolę popatrzeć na to zza płotu niż nie mieć na co patrzeć.

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 13-01-2011 19:52

"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Wróć do „Sekcja Industrialno-Kolejowa”