PKP

Technika w Sudetach - zabytkowa jak i całkiem współczesna, ale przede wszystkim kolejowa
gar
stary wyga

Postautor: gar » 12-12-2012 20:32

Michał pisze: Racibórz- Kędzierzyn: przedwczoraj ET22 z Cargo + 1 wagon Kolei Czeskich, :lol: W środku sardynki, nie wszyscy się zabrali. Wczoraj odwołane, jeździła KKA. Dzisiaj wracają na stare śmiecie i przejmują linię Przewozy Regionalne

Problem polega na tym że PR-y jeszcze nie wracają. To tylko pobożne życzenia (lub kłamstwa) władz KŚ i marszałka woj. śląskiego.
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

gar
stary wyga

Postautor: gar » 13-12-2012 20:01

Prezes KŚ już zakończył swoją działalność w spółce (dymisja)
Wiceprezes KS jak wyżej (dymisja)
Marszałek zakończył zasiadanie na stołku (dymisja)
Ładnie - zobaczymy co dalej. Podobno CBA już czeka pod drzwiami ...
Wszystko co piękne jest przemija, wszystko co piękne jest zostaje ...

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 13-12-2012 21:44

Moje przygody z biletem regio piątka, czyli proby przebycia pociagiem odcinka o dlugosci okolo 10 km (jedna stacja):

Juz z zakupem byl problem bo nie chcieli mi go w jednej z kas sprzedac, babka twierdzila ze nie nalezy sie na pociagi IR tylko na regio. Na szczescie w innym miescie udalo sie takowy nabyc.

Poniedzialek
W pociagu nie udaje mi sie znalezc konduktora aby podbil bilet. Mam spore podejrzenia ze akurat jak go szukalam to siedzial w kiblu. Jade na gape.

Wtorek
Konduktorzy odmawiaja podbicia biletu za darmo. Twierdza ze za podbicie nalezy sie oplata taka jak za wypisanie biletu w pociagu. Odmawiam uiszczenia tej oplaty. Konduktorzy nie podbijaja biletu. Twierdzą ze jade bez waznego biletu i musza mnie wysadzic z pociagu na najblizszej stacji. A mnie w to graj bo wlasnie tam chce wysiasc.

Sroda
W wyniku ponadgodzinnego opoznienia poprzedniego pociagu nie udaje mi sie zalapac na przesiadke

Czwartek
Sympatyczni konduktorzy podbijaja mi bilet bez szemrania, zapraszaja do swojego przedzialu, pokazuja kabine maszynisty , czestuja żurkiem i zapraszaja na impreze wieczorem.

Poki co - czwartek a ja mam jedna pieczatke. Ten bilet regio-piatka to rzeczywiscie niezla promocja i oplacalna sprawa :lol: :lol:
Szkoda ze najprzyjemniejszy przejazd okazal sie najdrozszy :lol: :lol:
Ciekawe co bedzie dalej ;)
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 14-12-2012 00:14

buba1 pisze:Moje przygody z biletem regio piątka, czyli proby przebycia pociagiem odcinka o dlugosci okolo 10 km (jedna stacja):

A próbowałaś tę opcję, którą Ci zasugerowałem, aby w Oławie podbijać, z adnotacją "wyjazd ze stacji Brzeg" ?
Sprawdziłem, do miesięcznego Regio w taryfie normalnej możesz robić jednorazowe dopłaty na Interegio

buba1 pisze:Ten bilet regio-piatka to rzeczywiscie niezla promocja i oplacalna sprawa

Rozumiem, że stawiasz browara na najbliższym zlocie za udzielanie porad taryfowych Przewozów Regionalnych :wink: :lol:

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 14-12-2012 08:54

gar pisze:Prezes KŚ już zakończył swoją działalność w spółce (dymisja)

Jeszcze tylko premier i ministrowie i będzie okej :wink: :lol:

P.S ten malutki żart z mojej strony nie miał być w założeniu początkiem polemiki na temat polityki :wink:
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 14-12-2012 19:10

Raubritter pisze:
gar pisze:Prezes KŚ już zakończył swoją działalność w spółce (dymisja)

Jeszcze tylko premier i ministrowie i będzie okej :wink: :lol:

Wytyczasz właściwy kierunek :lol:

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 14-12-2012 19:50

Michał pisze:[

A próbowałaś tę opcję, którą Ci zasugerowałem, aby w Oławie podbijać, z adnotacją "wyjazd ze stacji Brzeg" ?
:

To chyba sie nie oplaca bo jak sie spozni poprzedni pociag to nie zdazam na przesiadke do Brzegu, pociag odjezdza bezemnie a ja zostaje z podbitym biletem.. A w pociagu regio do Brzegu nie poprosze o zatrzymanie tamtego pociagu bo jak jest duze opoznienie to IR puszczaja przodem..
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 15-12-2012 00:35

Od dzisiaj (15 grudnia) na Kędzierzyn K- Gliwice, Kędzierzyn K- Racibórz, Strzelce- Gliwice wracają Przewozy Regionalne.
W nocy 14/15 grudnia (Eco wie, co ja robiłem w nocy na stacji :wink: ) z KK odjechała w siną dal ET22 Cargo zabierając cały majątek Kolei Śląskich w sile 4 mechpomów CD, oraz luzem turbodymoklop Kolei Śląskich, którym, (sic! ) zabrali się kolejarze Przewozów Regionalnych, aby rozpocząć w Gliwicach służbę.
Najciekawiej było w piątek, na obiegu KK- Gliwice jeżdził wadloper SN82 rodem z Holandii, miłośnicy kolei- fociści zacierali ręce :lol:
http://wrp.home.pl/details.php?image_id=28927

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 15-12-2012 23:07

Coś interesującego dla miłośników ruin kolejowych: śpieszcie się focić budowle kolejowe , bo tak szybko je będą wyburzać.

Budynki i budowle do likwidacji w 2013 roku
http://trainz.krb.com.pl/?budynki-i-bud ... roku%2C162

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 16-12-2012 00:15

Michał pisze:4 mechpomów CD, (...) turbodymoklop (...) wadloper

Bez słownika nie dam rady :).

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 16-12-2012 00:23

Michał pisze:Coś interesującego dla miłośników ruin kolejowych: śpieszcie się focić budowle kolejowe , bo tak szybko je będą wyburzać.

Budynki i budowle do likwidacji w 2013 roku
http://trainz.krb.com.pl/?budynki-i-bud ... roku%2C162

oj nie... tak w ostatnich latach zniknely mile stacyjki w Krepie Krajenskiej, Tułach i Laskowicach.. A teraz na liscie jest opolski Łącznik..
Obrazek

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 16-12-2012 18:09

apollo pisze:

Zdaje się, że Szwejk miał opracowany analogiczny słownik. A co do wykazu obiektów do likwidacji, szkoda że prawie wszystko na Dolnym Śląsku jest w Płakowicach :?

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 17-12-2012 02:17

apollo pisze:

Sorki, przekleiłem mój post z forum kolejowego. :lol:
Mechpomy to gwarowa wiekowa nazwa na wagony przedziałowe, skrót pochodzi od pojęcia mechaniczna pomarańcza, nie znam genezy tego "przezwiska", prawdopodobnie w latach osiemdziesiątych tapicerka była koloru pomarańczowego. CD to Ceske Drahy, Koleje Śląskie wynajęły do nich mechpomy.
Turbodymoklopy, zwane też turbokiblami to mutacja popularnych elektrycznych zespołów trakcyjnych EN57 gwarowo zwanych klopami (kiblami) zmodernizowanych do wersji AKM, z zespołem napędowym przebudowanym do silników asynchronicznych zasilanych z falowników. Nazwa wynika ze znacznego przyśpieszenia zmodernizowanych pojazdów.
Nazwa Wadlopery przyszła z Holandii, wraz z importowanymi wagonami motorowymi DH1 i DH2 (by PKP SN82 i SN83).

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 17-12-2012 02:19

wirek pisze: A co do wykazu obiektów do likwidacji, szkoda że prawie wszystko na Dolnym Śląsku jest w Płakowicach :?

W wykazie jest błąd, patrz na ósmą kolumnę od lewej, gdzie jest lokalizacja obiektu.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 17-12-2012 14:38

Michał pisze:prawdopodobnie w latach osiemdziesiątych tapicerka była koloru pomarańczowego

E tam, zaraz, że w osiemdziesiątych. Jeszcze i całkiem niedawno można było takie spotkać (przed przejęciem pośpiechów przez IC) a może i nawet dziś udało by się taki znaleźć. Wszak PKP to jeden wielki skansen :wink:

Poniżej jeden z takich przedziałów jakim miałem okazję jechać. Spędzić 16h w takim czymś - bezcenne :)
http://www.kw.rail.pl/details.php?image ... ode=search

Wróć do „Sekcja Industrialno-Kolejowa”