Jest połączenie kolejowe Wrocław-Świdnica!

Technika w Sudetach - zabytkowa jak i całkiem współczesna, ale przede wszystkim kolejowa
Leuthen
bardzo stary wyga

Jest połączenie kolejowe Wrocław-Świdnica!

Postautor: Leuthen » 16-12-2013 17:31

Wiadomość z wczorajszych "Faktów" TVP Wrocław
"Po 13 latach Świdnica znów ma połączenie kolejowe z Wrocławiem. Dziś na trasę wyruszył pierwszy szynobus należących do marszałka województwa Kolei Dolnośląskich. Inauguracja połączenia zbiegła się z wprowadzeniem nowego rozkładu jazdy pociągów.

Komunikatu o odjeździe pociągu do Świdnicy nie było na wrocławskim dworcu od 2000 roku. Minutę po 13 szynobus Kolei Dolnośląskich wyruszył do Świdnicy i po ponad godzinie dotarł na miejsce z kilkunastominutowym opóźnieniem.

Reaktywowane połączenie do Świdnicy nie prowadzi najkrótszą trasą. Szynobusy jeżdżą przez Jaworzynę Śląską. Podróż według rozkładu jazdy trwa 68 minut – mniej więcej tyle co przejazd autobusem. Dziś przejazd był darmowy. Od jutra za podróż w obie strony trzeba będzie zapłacić 8 zł. Na podróżnych w Świdnicy czeka odremontowany za 7 mln zł zabytkowy dworzec.

Ale coś za coś. Do wczoraj nowoczesne marszałkowskie szynobusy jeździły na trasie Wrocław – Jelcz Lasowice. Od dziś tę linę obsługują już tylko pociągi przewozów regionalnych. To nie jest tak, że zabraliśmy szynobusy Jelczowi. One były od początku kupowane dla tej linii - tłumaczy prezes Kolei Dolnośląskich.

Dziś zmian na dworcach było o wiele więcej. Nowe rozkłady jazdy wprowadzili najwięksi przewoźnicy. Zmiany wynikają z konieczności dostosowania do remontów torów w całym kraju. Podróżnym Intercity pomagali pracownicy spółki.

To nie rewolucja, lecz drobna korekta – tak zmiany w rozkładzie komentują przedstawiciele Przewozów Regionalnych. Przewozy Regionalne zapowiadają nową ofertę dla podróżnych, czyli kolejne tak zwane regiobusy, które wystartują po świętach. Oprócz tradycyjnego Karpacza, będzie też Świeradów-Zdrój i Stronie Śląskie.

Jutro kolejne połączenie uruchamiają Koleje Dolnośląskie. Szynobusy pojadą do Kudowy-Zdroju."

Awatar użytkownika
seb_135
wędrowiec

Re: Jest połączenie kolejowe Wrocław-Świdnica!

Postautor: seb_135 » 16-12-2013 18:27

Leuthen pisze:Minutę po 13 szynobus Kolei Dolnośląskich wyruszył do Świdnicy i po ponad godzinie dotarł na miejsce z kilkunastominutowym opóźnieniem.

ogolnie bardzo dobra wiadomość i chetnie sie przejade ta trasą, ale wytłuszczony fragment mnie zniszczył :-D
"following our will and wind we may just go where no one's been"

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 16-12-2013 21:07

seb_135 pisze:
Leuthen pisze:Minutę po 13 szynobus Kolei Dolnośląskich wyruszył do Świdnicy i po ponad godzinie dotarł na miejsce z kilkunastominutowym opóźnieniem.

ogolnie bardzo dobra wiadomość i chetnie sie przejade ta trasą, ale wytłuszczony fragment mnie zniszczył :-D

Ej no, w Polsce jesteśmy! Dobrze, że dojechał :lol: Byłem w weekend w Miśni u znajomej i rozmawialiśmy o kolejach w Polsce i Reichu. U nich spóźnienie pociągu liczy się w minutach, a u nas w godzinach :D

PS Ja bym osobiście wolał, żeby ten szynobus jeździł przez Kobierzyce i Sobótkę :(
PS 2 Bus Wrocław-Świdnicy firmy PWHD kosztuje 6,50 zł (1 zł 50 gr taniej) i jedzie godzinę.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 16-12-2013 23:25

Tak czytam i trochę w tym dziennikarskiej paplaniny:

Reaktywowane połączenie do Świdnicy nie prowadzi najkrótszą trasą. Szynobusy jeżdżą przez Jaworzynę Śląską.

Paradoksalnie, ale akurat to jest krótsza trasa. Wg hafasu 59 km. Zaś ta "prosta" przez Sobótkę 60,5 km. Wg kolej one Wrocław - Świdnica Przedmieście 58km + Świdnica Przedmieście - Miasto 2,5km.

http://www.bazakolejowa.pl/index.php?dz ... o=przebieg

Podróż według rozkładu jazdy trwa 68 minut

Znów wchodzę w hafasa i ... 57 min.

Ale coś za coś. Do wczoraj nowoczesne marszałkowskie szynobusy jeździły na trasie Wrocław – Jelcz Lasowice. Od dziś tę linę obsługują już tylko pociągi przewozów regionalnych.

I prawidłowo. Do Jelcza jest drut więc po cholerę tam spalinowy szynobus?

Awatar użytkownika
włóczykij
tramp

Postautor: włóczykij » 17-12-2013 00:29

PS 2 Bus Wrocław-Świdnicy firmy PWHD kosztuje 6,50 zł (1 zł 50 gr taniej) i jedzie godzinę.[/quote]
W artykule jest mowa o 8zł w dwie strony. Bilet ze Świdnicy do Wrocławia w pociągach Kolei Dolnośląskich kosztuje 5 zł, w obie strony wychodzi jeszcze taniej – tylko 8 zł, a bilet powrotny nie traci ważności przez 6 dni :D

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 17-12-2013 08:37

Dolnoślązak pisze:Tak czytam i trochę w tym dziennikarskiej paplaniny

Jak zawsze :wink:

Dolnoślązak pisze:Reaktywowane połączenie do Świdnicy nie prowadzi najkrótszą trasą. Szynobusy jeżdżą przez Jaworzynę Śląską.

Paradoksalnie, ale akurat to jest krótsza trasa. Wg hafasu 59 km. Zaś ta "prosta" przez Sobótkę 60,5 km. Wg kolej one Wrocław - Świdnica Przedmieście 58km + Świdnica Przedmieście - Miasto 2,5km.

Na to akurat nie zwróciłem uwagi (choć pamiętam, że przez Sobótkę jest 60 km, bo jeździłem kiedyś tą trasą). Połączenie przez Sobótkę ma jednak tę zaletę, że można się dostać w Masyw Ślęży, a z tego co wiem, ruch turystyczny w tej okolicy znacznie osłabł po roku 2000, gdy zniknęły na tej trasie pociągi...

włóczykij pisze:
Leuthen pisze:PS 2 Bus Wrocław-Świdnicy firmy PWHD kosztuje 6,50 zł (1 zł 50 gr taniej) i jedzie godzinę.

W artykule jest mowa o 8zł w dwie strony. Bilet ze Świdnicy do Wrocławia w pociągach Kolei Dolnośląskich kosztuje 5 zł, w obie strony wychodzi jeszcze taniej – tylko 8 zł, a bilet powrotny nie traci ważności przez 6 dni :D

Faktycznie, małe faux pas popełniłem :oops: Nie przeczytałem ze zrozumieniem tego zdania :roll:

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 17-12-2013 09:25

Leuthen pisze:Połączenie przez Sobótkę ma jednak tę zaletę, że można się dostać w Masyw Ślęży, a z tego co wiem, ruch turystyczny w tej okolicy znacznie osłabł po roku 2000, gdy zniknęły na tej trasie pociągi...

I ja też od początku byłem za reaktywowaniem tej trasy. Ale wiadomo... liczy się kasa. Choć jak będą chcieli bardziej wypromować Ślężę w regionie to problem znów wróci. I co się odwlecze, to nie uciecze. A można było od razu wystarać się na ten cel o dotację z Unii...

hm0
wędrowiec

Postautor: hm0 » 17-12-2013 11:58

To nie jest tak, że ruch turystyczny w Masywie Ślęży zmalał, ponieważ zlikwidowano połączenia kolejowe. Z moich obserwacji wynika, że z roku na rok jest w tamtym rejonie coraz więcej turystów (głównie z Wrocławia), bo samochód można kupić za przysłowiowe grosze, a i jest trochę busów do Sobótki, choć nie wiem czy jest regularne połączenie z przystankiem przez Przełęcz Tąpadła.

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 17-12-2013 12:16

W sezonie letnim (chyba 12. kwietnia - 1.października) jest bodajże 6 kursów w weekendowych i chyba 2 powszednie linii 512 na przełęcz. Teraz to chyba tylko te dwa przez cały tydzień. To takie ,co mi w głowie siedzi, nie do końca rzetelne informacje, ale bliskie rzeczywistości. Co do kolei, to słyszałem wypowiedź kogoś z urzędu marszałkowskiego, że linia przez Sobótkę, to potężna inwestycja i na razie przekracza możliwości województwa. Jak czasem chodzę po fragmentach tej linii, tych które są w użyciu, to przyznaję rację marszałkowi :?

Human
stary wyga

Postautor: Human » 17-12-2013 12:18

Ruch turystyczny co zrobił? Chyba zwiększył się o 10k%. Busa masz praktycznie co pół godziny, maksymalnie godzinę. O tym, że samochody niedługo będą parkować na szczycie nie wspomnę.

Do Świdnicy busem spokojnie można się dostać dużo szybciej niż oficjalna godzina.

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 17-12-2013 13:22

Human pisze:Ruch turystyczny co zrobił? Chyba zwiększył się o 10k%. Busa masz praktycznie co pół godziny, maksymalnie godzinę. O tym, że samochody niedługo będą parkować na szczycie nie wspomnę.

W tygodniu może to racja, ale w weekendy... Niedawno czekałem (w sob. czy niedzielę) ponad godzinę na przystanku w Sobótce-Górce na "522" do Wrocławia :roll: Nie pamiętam już, z jaką częstotliwością jeździły w latach 90. XX w. pociągi do Sobótki (ostatni mój przejazd na tej trasie miał miejsce jesienią 1996 r.), ale pamiętam, że jeździło nimi w weekendy sporo osób.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 17-12-2013 15:52

hm0 pisze:samochód można kupić za przysłowiowe grosze

Za to o prawo coraz trudniej :wink:

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 17-12-2013 17:09

Dolnoślązak pisze:
hm0 pisze:samochód można kupić za przysłowiowe grosze

Za to o prawo coraz trudniej :wink:

A i benzyna nie kosztuje parę groszy...

teodozjusz
wędrowiec

Postautor: teodozjusz » 17-12-2013 17:47

Leuthen pisze:
Human pisze:Ruch turystyczny co zrobił? Chyba zwiększył się o 10k%. Busa masz praktycznie co pół godziny, maksymalnie godzinę. O tym, że samochody niedługo będą parkować na szczycie nie wspomnę.

W tygodniu może to racja, ale w weekendy... Niedawno czekałem (w sob. czy niedzielę) ponad godzinę na przystanku w Sobótce-Górce na "522" do Wrocławia :roll: Nie pamiętam już, z jaką częstotliwością jeździły w latach 90. XX w. pociągi do Sobótki (ostatni mój przejazd na tej trasie miał miejsce jesienią 1996 r.), ale pamiętam, że jeździło nimi w weekendy sporo osób.

Wracać najlepiej z Sobótki - Sobótki :wink: Ja jeżdżę na Ślęże tylko w weekendy i w sumie nie sprawdzam nawet rozkładów. Nie ma wiekszych problemów z powrotem. Chociaż ze względu na moje specyficzne podejście do planowania i organizowania jestem przyzwyczajony do czekania i godzina to dla mnie niezbyt długo :)

Human
stary wyga

Postautor: Human » 17-12-2013 23:30

Paweł, się jeździ spod kościoła, a nie czeka gdzieś na prowincji ;)

Wróć do „Sekcja Industrialno-Kolejowa”