Którędy na Śnieżnik???

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
tirpiz
łazik

Którędy na Śnieżnik???

Postautor: tirpiz » 19-03-2011 15:46

Witam wszystkich.

Jakoś tak się złożylo, że nigdy nie byłem na Śnieżniku. Chciałbym więc jutro nadrobic zaległości.

I tu mam prośbę - możecie polecić ciekawą drogę wejścia i zejścia (najlepiej różnymi szlakami tam - i z powrotem). Jadę jednak samochodem, więc chodzi mi o to, żeby start/meta były w tym samym miejscu. Wycieczka oczywiście jednodniowa

Czy najlepszą (najciekawszą) opcją bedzie wyjście z Międzygórza?

I jeszcze jedno - jestem "na świeżo" po skręceniu kostki, więc nic forsownego nie wchodzi w rachubę.

Liczę na Wasze pomysly!
Pozdrawiam

Ps. A może na Wielką Sowę??? Tam też nigdy nie byłem ;-)
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...

Awatar użytkownika
seba123
stary wyga

Postautor: seba123 » 19-03-2011 16:34

na Sowę masz lekki spacer z przełęczy walimskiej albo jugowskiej (obie trasy są łatwe, jest dużo duktów dających różne możliwości) na Śnieżnik trzeba się trochę wdrapać, którędy byś nie szedł... Poza tym na Śnieżniku jak przypuszczam jest jeszcze zima... A w ogóle to teraz na pewno wszędzie błocko po pas...

tirpiz
łazik

Postautor: tirpiz » 21-03-2011 21:10

seba123 pisze:na Sowę masz lekki spacer z przełęczy walimskiej albo jugowskiej

Jednak WIELKA Sowa. Seba123 - dzięki za propozycje.
Wchodziłem od strony Przełęczy Jugowskiej. Błota nie było, bo trzymał 3-stopniowy mrozik. Śniegu też było całkiem sporo. Na górze miejscami zapadałem się za kolana.

Jak się okazało nie tylko ja wybrałem tą drogę.
Obrazek

Pogoda była fantastyczna, dużo mgły, trochę przejaśnień a na końcu nawet trochę słońca.
Turystów na szlaku było jak na lekarstwo, co jakiś czas z chmur wyłaniało się "co nieco" - słowem było klimaciarsko. Nie dziwię sie, że Hitler wybrał sobie ten rejon na kwaterę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej, pod schroniskiem "SOWA" spotkałem... kota, który wyglądem mocno nawiązywał do nazwy schroniska i góry nad nim ;-)

Obrazek

Ogólnie było więc świetnie. Mały zgrzyt był jedynie na początku i końcu wypadu. Na parkingu, z głośnika wywalonego na zewnątrz "baru" gwałciła uszy bardzo głośna, skoczna muzyka serwowana przez DJ z radia ESKA (np. lambada w wersji dance).
Obrazek

ŻENADA... Ósma rano. Pusto. Dwa czy trzy samochody - ale prakingowy twierdzi, że to przyciąga klientów.

Ps. noga daje już radę, więc będę wdzięczny za ciekawe pomysły na Śnieżnik
Pozdrawiam wszystkich
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 23-03-2011 21:55

tirpiz pisze:Witam wszystkich.

Jakoś tak się złożylo, że nigdy nie byłem na Śnieżniku. Chciałbym więc jutro nadrobic zaległości.

I tu mam prośbę - możecie polecić ciekawą drogę wejścia i zejścia (najlepiej różnymi szlakami tam - i z powrotem). Jadę jednak samochodem, więc chodzi mi o to, żeby start/meta były w tym samym miejscu. Wycieczka oczywiście jednodniowa

Czy najlepszą (najciekawszą) opcją bedzie wyjście z Międzygórza?

I jeszcze jedno - jestem "na świeżo" po skręceniu kostki, więc nic forsownego nie wchodzi w rachubę.

Jesli nie forsownego, to trasa z Międzygórza może być do przejścia. Ale jednak trochę wysiłku trzeba włożyć.

seba123 pisze: Poza tym na Śnieżniku jak przypuszczam jest jeszcze zima... A w ogóle to teraz na pewno wszędzie błocko po pas...

Juz nie ma zimy na Śnieżniku. A błota rzeczywiście dużo jest na trasie.

mateuszkz
podróżnik

Postautor: mateuszkz » 06-05-2011 09:16

Witam, jaka sytuacja na Śnieżniku? Jest snieg na szczycie?
http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[search]=autor&pg_[keyword]=Mateja%20Mateusz

Awatar użytkownika
baniak
wędrowiec

Postautor: baniak » 06-05-2011 16:56

mateuszkz pisze:Witam, jaka sytuacja na Śnieżniku? Jest snieg na szczycie?

z mojego podwórka widać,że jest :wink: ostatnio sporo go spadło...ale szybko topnieje
:shock:
Wolne przewodnictwo-Śnieżnicka Kraina

mateuszkz
podróżnik

Postautor: mateuszkz » 07-05-2011 07:43

Może jutro nie będzie jak dzisiaj przyświeci. Jutro zamierzam tam jechać. baniak, daj znać jeszcze dzisiaj pod wieczór jaka sytuacja 8)
http://rallyonline.pl/g.php?1&pg_[search]=autor&pg_[keyword]=Mateja%20Mateusz

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”