Doradźcie mi, proszę...

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 04-02-2006 14:43

Lech pisze:Nie mogłeś słyszeć, bowiem w Górach Bardzkich, Bialskich i Złotych nie było w tym całym okresie żadnego schroniska PTTK

Zatem moje zdanie jest w sensie logicznym jak najbardziej poprawne.

Lech pisze:(taka argumentacja poddaje w wątpliwość sposób zdobywania przez Ciebie GOT-u)

No pewnie. Przecież Ci wcześniej napisałem, że kupiłem odznaki na Stadionie Dziesięciolecia, od zrzędzącego sprzedawcy, który narzekał na cały świat, bo oblał egzamin przewodnicki. I przez ten oblany egzamin stał się upierdliwy, obrażał innych, narzekał na komunizm jak i obecne czasy, twierdził, że mu Solidarność nic nie dała, prusofile zagrażają polskiej turystyce itd.

Takie to widzisz, Lechu, czasy nastały....
----------------------------------------------------------------------------

Ja muszę już podziękować za rozmowę, bo dałem się niepotrzebnie po raz drugi w nią wciągnąć. Rozmowa nic nowego nie wnosi, poza tym, że zostaję obrzucony nowymi inwektywami przez Wszechwiedzącego.

A prawda taka, że Wszechwiedzący po prostu się nudzi w domu i zaczepia tylko innych :D.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 04-02-2006 15:27

apollo pisze:
Lech pisze:Nie mogłeś słyszeć, bowiem w Górach Bardzkich, Bialskich i Złotych nie było w tym całym okresie żadnego schroniska PTTK

Zatem moje zdanie jest w sensie logicznym jak najbardziej poprawne.

To jest moje zdanie, a nie Twoje. W Twoim tekście pasma te były wymienione łącznie z Górami Bystrzyckimi, a tam są dwa schroniska PTTK, które zresztą ledwie zipią.

apollo pisze:Ja muszę już podziękować za rozmowę,.

Bardzo słusznie. Mam nadzieję, że dotrzymasz słowa i moich wypowiedzi na tym Forum nie będziesz już zaciemniał prowokowaniem tasiemcowych wątków, a będzie tu wszystkim dyskutowało się lżej i lepiej.

apollo pisze:Rozmowa nic nowego nie wnosi, poza tym, że zostaję obrzucony nowymi inwektywami przez Wszechwiedzącego.

Jak chodzi o inwektywy, to zauważ kto ich tu zaczął pierwszy używać. Od początku niepotrzebnie się mnie czepiasz i sam pozujesz na wszechwiedzącego i znakomitego znawcę prawa, a w niby to dyskusji ze mną zajmujesz się ostatnio już tylko wykonywaniem uciążliwych figur erystycznych, nic nie wnoszących w sensie merytorycznym.
Obrazek

gar
stary wyga

Postautor: gar » 04-02-2006 20:54

Lechu !
1. Dobrze, że tacy ludzie jak Ty nie rządzą Państwem ponieważ w Twoim kraju istniałaby kompletna anarchia. Każdy robi to co chce, a Państwo mu na to pozwala. I pewnie wg Ciebie wszyscy byliby szczęśliwi.
2. Przodownik jest znany w swoim środowisku, a przewodnik nie - no naprawdę się ubawiłem
3. Pijany przewodnik jest na trasie bezkarny - czy Ty żyjesz na Marsie ?Jeśli nie wiesz co zrobić kiedy masz na wycieczce pijanego przewodnika to musisz się głęboko zastanowić nad własną edukacją
4. Twierdzenie, że tylko zawodowy przewodnik może zapewnić pełne bezpieczeństwo turyście jest zwyczajnym oszustwem
Ja proponuję takie zdanie: Twierdzenie, że tylko zawodowy kierowca (czyli posiadający prawo jazdy) może zapewnić pasażerowi pełne bezpieczeństwo jest zwyczajnym oszustwem.
Proszę Cię, zastanów się zanim coś napiszesz
5. O wypadkach z przewodnikami nic nie słychać bo wszystko jest tuszowane. Pewnie przez masonów, prusofili, Żydów i cyklistów.
Klasyczna teoria spisku. Niedługo się dowiem że wszyscy spiskują przeciwko biednemu Lechowi
6. Na Pilsku winny był nieludzki Słowak, a nie osoba odpowiadająca za grupę. Dobrze, że mnie tam nie było, bo pewnie też bym był współwinny. To w Twoim stylu
7. I czemu Ty się właściwie tak czepiasz tych przewodników. Mieli wiedzę, chciało im się zrobić kurs, wyłożyli na niego kasę, ryli jak osły, zdali egzaminy i teraz mogą zarabiać (a przy okazji płacić ZUS, podatki itp.)
Przez Ciebie po prostu przemawia ZAWIŚĆ, bo z jakiś powodów tych uprawnień nie zrobiłeś
J.P

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 04-02-2006 21:25

gar pisze:Dobrze, że tacy ludzie jak Ty nie rządzą Państwem ponieważ w Twoim kraju istniałaby kompletna anarchia. Każdy robi to co chce, a Państwo mu na to pozwala. (...) Przodownik jest znany w swoim środowisku, a przewodnik nie.

I tak właśnie jest. Przodownik działa cały czas w dobrowolnym stowarzyszeniu ludzi, z którymi spotyka się na co dzień i z którymi wędruje i prowadzi ich po górach. Natomiast przewodnik to usługodawca i wynajmuje go do oprowadzenia po jakimś terenie obcy jemu klient, w podobny sposób jak zamiawia miejsce na noclegi, obiad w restauracji, bilety do teatru itp.

Te farmazony, które tu napisałeś, to już klasyczny przejaw histerii. Ciekawe, że w Czechach żadnych odpowiedników naszych przewodników górskich i tych wszystkich z nimi związanych cyrków nie ma, a kulturą na szlakach i gospodarką turystyczną to małe państwo bije nas na głowę. Ludzie chodzą tam w górach pojedyńczo czy to w grupach - jak kto chce - i nie ma obowiązku eskortowania wycieczek zbiorowych przez przewodników.

Czy nie dziwisz się, że jakoś Twoja chora wizja kompletniej anarchii się tam i w innych podobnie funkcjonujących państwach nie sprawdziła? A powinieneś zdjąć klapki z oczu i wreszcie zrozumieć, że możemy się od nich wiele nauczyć. Ale na to zrozumienie w Twoim przypadku szans raczej nie ma, bo reprezentujesz typowy zatwardziały "beton". Dlatego nie widzę sensu aby z kimś takim dalej tu dyskutować, bo nie dotrą do człowieka tak potwornie zindoktrynowanego nawet najbardziej przekonujące fakty.
Obrazek

gar
stary wyga

Postautor: gar » 04-02-2006 22:32

Nie widzisz sensu, żeby dalej dyskutować, bo:
1. nie masz argumentów
2. niewygodne wątki pomijasz, bo są niezgodne z Twoją wizją
3. prawo interpretujesz wbrew oczywistym faktom
4. atakujesz wszystko co nie po Twojej myśli, atak robią tylko ludzie zakompleksieni
I zastanów się nad tym kto tu jest BETONEM
J.P
P.S U mnie (czyli w Beskidach Zachodnich) dobry przewodnik wynajmowany jest cyklicznie na kolejne imprezy, bo to ludzie wybierają z kim chcą jechać (podobnie jest z noclegami, autokarami, taksówkami, knajpami itd.). Tylko, żeby to dostrzec trzeba ściągnąć klapki z oczu