Wysoki Kamień - schronisko

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 02-11-2006 09:28

Ja tam lubię schroniska i ich (duża?) ilość wcale mie nie przeszkadza. Zwłaszcza zimą, gdy w mroźny dzień zejdę ze Śnieżki, Wielkiego Szyszaka, Smogorni czy Śnieżnika, lubię wstąpić w ciepłe progi schroniska POd Łabskim Sczzytem, Odrodzenia, Strzechy Akademickiej, czy Na Śnieżniku. 8)

Radus
podróżnik

Postautor: Radus » 04-11-2006 17:31

Z tymi "ciepłymi progami" to sobie chyba jaja robisz :lol: W tym roku podczas długiego weekendu majowego miałem to "nieszczęście", że nocowałem w Odrodzeniu. W Karkonoszach na grzbiecie było jeszcze sporo mokrego śniegu, więc do Odrodzenia dotarłem zziębnięty z przemokniętymi butami. W 'sali bufetowej' było chłodno, więc się tam specjalnie nie zagrzałem. Oczywiście, następnego dnia rano musiałem znowu zakładać mokre buty, bo na noc ogrzewanie jest wyłączane, więc na zimnych kaloryferach buty nie wyschły.
Odrodzenie nie jest wyjątkiem, przynajmniej jeśli chodzi o Karkonosze. Dla mnie to nie problem, że jest zimno. Nie jestem księciem ;) Ale nie ma co wypisywać tekstów o "ciepłych progach".
W miejscach, o które pisałeś (Śnieżka, Wielki Szyszak...) schroniska powinny być i o tym pisałem we wcześniejszym poście. Głupotą natomast jest stawianie jednych schronisk obok drugich, np. schronisko na Szrenicy obok schroniska na Hali Szrenickiej, Strzecha Akademicka obok Samotni.

P.S. Budowane właśnie schronisko na Wysokim Kamieniu wygląda całkiem ładnie (przynajmniej na zdjęciu). Zawsze to lepiej niż jakiś mega hotel górski. [/url]
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 04-11-2006 23:20

Jakoś to Odrodzenie nie cieszy się sympatią wielu turystów... :roll:

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 05-11-2006 18:13

bo jest paskudne ;) ale zawsze mozna zejsc do chatki AKT :) jest stamtad blisko a klimat niepowtarzalny!!!!!

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 06-11-2006 13:20

No i w Odrodzeniu pierogi ruskie są o 3!!! zł droższe (po 10,50 zł), niż w Samotni czy Strzesze Akadamieckiej.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”