Miejsce na schronisko...
Re: Miejsce na schronisko...
Oj nie wiem co z tym schroniskiem. Ostatnio, które zbudowało PTTK bacówka pod Trójgarbem podobno zamknięte?
Wiele prywatnych przestało istnieć, zamieniły się a agroturystykę lub pensjonaty.
Zniknęło sporo PTSM'ów.
Schroniska znalazły sposób na istnienie w stylu organizujemy wesela, imprezy integracyjne, osiemnastki itp.
Na stronie sudety.it mozna poczytać o ciekawych atrakcjach schronisk: zagrzybione syfiaste pomieszczenia czy też wszechobecne dość długie karaluchy.
Po prostu totalna dekoniunktura.
Wiele prywatnych przestało istnieć, zamieniły się a agroturystykę lub pensjonaty.
Zniknęło sporo PTSM'ów.
Schroniska znalazły sposób na istnienie w stylu organizujemy wesela, imprezy integracyjne, osiemnastki itp.
Na stronie sudety.it mozna poczytać o ciekawych atrakcjach schronisk: zagrzybione syfiaste pomieszczenia czy też wszechobecne dość długie karaluchy.
- baniak
- wędrowiec
tomaszll pisze:Oj nie wiem co z tym schroniskiem. Ostatnio, które zbudowało PTTK bacówka pod Trójgarbem podobno zamknięte?
Zniknęło sporo PTSM'ów.
I o dziwo ani słowa uwielbienia dla czeskich schronisk o ile można je tak nazwać bo duża ich część to tylko z nazwy,są to pensjonaty pod niemców...a nie ma co ukrywać,że zapłacenie 400-500 kć za nocleg to jak dla mnie to za dużo z przyczyn osobisto-finansowych.Odczułem to będąc pod koniec czerwca w Karkonoszach,tam ceny noclegów i żywności to masakra,miejsc gdzie można przekimać się w drodze za nie dużą kase jest jak na lekarstwo.I dlatego od dłuższego czasu odkładam wyprawe kilkudniową w Jesenniki bo musze nazbierać troszku kaski
A fakt przydał by się dział schroniska itp,wprawdzie jest dział noclegi ale nie oddaje on mi pełnej satysfakcji.W tym działe wpisywaliśmy poprostu aktualizowane przez nas wiadomości na temat obsługi, cen noclegów i żywności w schroniskach i pensonatach,takim sposobem można by było wyplanować trase w miare naszych możliwości psychiczno-finansowych...
Wolne przewodnictwo-Śnieżnicka Kraina
tomaszll pisze:czy też wszechobecne dość długie karaluchy.
.
a ja nigdy nie widzialam karalucha!!
tomaszll pisze:Ostatnio, które zbudowało PTTK bacówka pod Trójgarbem podobno zamknięte?
Mały off-topic => bacówka jest otwarta tylko w weekendy, w ostatnim rankingu schronisk górskich PTTKw magazynie turystyki górskiej "npm", dostało za to chyba ostatnią pozycję
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.
Do Baniak.
Zgadzam się, że w czeskich Karkonoszach jest drogo. Z takich ciekawostek to kemping w Splinderowym Mlynie ma cenę porównywalną z bardzo dobrą agroturystyką w Jesenikach. Jednak jak pojedziesz w Jeseniky to się miło rozczarujesz. Sporo bazy znajdziesz na
www.jeseniky.net
Agroturystyka na poziomie 220 Kc za noc, przeważnie z dostępem do kuchni to bardzo dobre rozwiązanie. A W Karkonoszach to cena już 300 Kc.
W sumie w czeskich Karkonoszach byłem dość dawno w czasach studenckich i z powodu małego budżetu jakoś nie wybrałem się tam na dłużej. Wtedy jeszcze była podwójna taryfa dla obcokrajowców,
A W Jesenikach bardzo miła zmiana.
Dodatkowo Rychleby są tańsze od Jeseników.
Co do schronisk w górach to są droższe od czeskiej agroturystyki i nie masz dostępu do kuchni w której samodzielnie przygotowuejsz posiłki.
Niektórzy uważaja, że tylko schronisko jednak gdzieś na bazie w jakieś malowniczej wiosce z widokiem na góry może być naprawdę fajnie.
Ja w takich sposób łażę po Jesenikach i Rychlebach.
Polskie schroniska kiedyś były super fajne PTSM-y w Lądku i Kletnie, zmodernizowane, proste turystyczne warunki i bardzo tanio. Kilka razy tam nocowałem i nawet zamawiałem pachnącą pościel.
Teraz jest sporo fajnej agroturystyki.
Z pozytywów to ostatnio umocniła się złotówka 100 koron to 17 PLN a jeszcze niedawno było 17.5 PLN. Kurs 100 Kc = 14.5 PLN to już niestety kurs historyczny. Spadek złotówki ma negatywne znaczenie ale przy odpowiednim planowaniu można zupełnie nie odczuć różnicy.
Co do działu schronisk to jak dla mnie recenzje są zbyt łagodne. Zamierzam sam napisać jedną i wystawić dst+ z długim merytorycznym uzasadnieniem. Ten obiekt na naszym forum ma bdb lub db+.
Ocena oceną ale moim zdaniem przeważa coś takiego jest ciepła woda,w miarę jakieś skrzypiące stare niewygodne łóżko to już bdb a przecież to tylko dst. To oczywiście moje przemyślenia. Sam potrafię dostosować się i spałem w naprawdę różnych warunkach ale nie wystawiłbym bdb za jakieś minimum.
Zgadzam się, że w czeskich Karkonoszach jest drogo. Z takich ciekawostek to kemping w Splinderowym Mlynie ma cenę porównywalną z bardzo dobrą agroturystyką w Jesenikach. Jednak jak pojedziesz w Jeseniky to się miło rozczarujesz. Sporo bazy znajdziesz na
www.jeseniky.net
Agroturystyka na poziomie 220 Kc za noc, przeważnie z dostępem do kuchni to bardzo dobre rozwiązanie. A W Karkonoszach to cena już 300 Kc.
W sumie w czeskich Karkonoszach byłem dość dawno w czasach studenckich i z powodu małego budżetu jakoś nie wybrałem się tam na dłużej. Wtedy jeszcze była podwójna taryfa dla obcokrajowców,
A W Jesenikach bardzo miła zmiana.
Dodatkowo Rychleby są tańsze od Jeseników.
Co do schronisk w górach to są droższe od czeskiej agroturystyki i nie masz dostępu do kuchni w której samodzielnie przygotowuejsz posiłki.
Niektórzy uważaja, że tylko schronisko jednak gdzieś na bazie w jakieś malowniczej wiosce z widokiem na góry może być naprawdę fajnie.
Ja w takich sposób łażę po Jesenikach i Rychlebach.
Polskie schroniska kiedyś były super fajne PTSM-y w Lądku i Kletnie, zmodernizowane, proste turystyczne warunki i bardzo tanio. Kilka razy tam nocowałem i nawet zamawiałem pachnącą pościel.
Teraz jest sporo fajnej agroturystyki.
Z pozytywów to ostatnio umocniła się złotówka 100 koron to 17 PLN a jeszcze niedawno było 17.5 PLN. Kurs 100 Kc = 14.5 PLN to już niestety kurs historyczny. Spadek złotówki ma negatywne znaczenie ale przy odpowiednim planowaniu można zupełnie nie odczuć różnicy.
Co do działu schronisk to jak dla mnie recenzje są zbyt łagodne. Zamierzam sam napisać jedną i wystawić dst+ z długim merytorycznym uzasadnieniem. Ten obiekt na naszym forum ma bdb lub db+.
Ocena oceną ale moim zdaniem przeważa coś takiego jest ciepła woda,w miarę jakieś skrzypiące stare niewygodne łóżko to już bdb a przecież to tylko dst. To oczywiście moje przemyślenia. Sam potrafię dostosować się i spałem w naprawdę różnych warunkach ale nie wystawiłbym bdb za jakieś minimum.
tomaszll pisze:Ostatnio, które zbudowało PTTK bacówka pod Trójgarbem podobno zamknięte?
A czy ostatnio wybudowane nie zostało schronisko na Okraju?
No jest takie miejsce, w którym przydałoby się schronisko... to Góry Bialskie. Aktualnie nie ma tam żadnego schroniska. Miejsce tym bardziej właściwe, skoro mają być bieszczadzkie klimaty. Tylko w którym miejscu by to miało być? Sądzę że optymalne miejsce będzie gdzieś pod Czernicą. Można by tam dojść w mniej więcej podobnym czasie ze Stronia Śląskiego, Bielic czy Bolesławowa.
Aczkolwiek podstawowy warunek iż musi tam powstać rzeczywiście schronisko a nie takie nie wiadomo co obce architektonicznie regionowi jak na Rymarzu.
Aczkolwiek podstawowy warunek iż musi tam powstać rzeczywiście schronisko a nie takie nie wiadomo co obce architektonicznie regionowi jak na Rymarzu.
misiakuu pisze:W jakich pasmach schronisko z prawdziwego zdarzenia by się przydało?
wedlug mnie to w kazdym pasmie by sie przydalo takie schronisko, bo takowych prawie wcale w sudetach nie ma... jak dla mnie to oprocz AKT, chatki gorzystow i zygmuntowki to reszta nie podpada za bardzo pod "schronisko z prawidziwego zdarzenia"
gdziekolwiek by powstalo bedzie dobrze
o ile to naprawde by bylo schronisko a nie kolejny pensjonacik
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”