Snieżnik
Snieżnik
Witam na forum, Stanislawie!
Jakie ośrodki masz na myśli? Turystyki narciarskiej, pieszej, wypoczynkowe?
Jeśli chodzi o bazę wypadową na Śnieżnik, to cały czas rozwija się Międzygórze, z coraz większą liczbą pensjonatów i hoteli. Długie weekendy są rezerwowane na kilka miesięcy wstecz
.
Niestety, nie znam żadnych konkretnych nazw ośrodków. Może na stronie głównej w dziale "noclegi" znajdziesz coś, co Cię interesuje?
Jakie ośrodki masz na myśli? Turystyki narciarskiej, pieszej, wypoczynkowe?
Jeśli chodzi o bazę wypadową na Śnieżnik, to cały czas rozwija się Międzygórze, z coraz większą liczbą pensjonatów i hoteli. Długie weekendy są rezerwowane na kilka miesięcy wstecz
Niestety, nie znam żadnych konkretnych nazw ośrodków. Może na stronie głównej w dziale "noclegi" znajdziesz coś, co Cię interesuje?
Bolesławowa nie znam, ale spróbuj tutaj: www.bielice.info.pl
To strona o Bielicach, końcu świata, w którym można się zakochać
.
To strona o Bielicach, końcu świata, w którym można się zakochać
W weekend 25-26 lutego chcę zwiedzić okolice Śnieżnika.
Jakie tam obecnie panują warunki? Chodzi mi o stan szlaków czy są one przetarte ? Chciałbym zwiedzić Miedzygórze, wejść czerwonym szlakiem na Snieżnik.
Z tamtąd początkowo czerwonym a potem zielonym do jaskini niedzwiedziej.
Kolejnie powrót szlakiem zielonym do czerwonego i dalej na Czarną Górę a potem powrót zielonym i niebieskim do Miedzygórza ?
Czy moge liczyć na to ze ruch turystyczny na takiej trasie jest na tyle duży aby zastać te szlaki przetarte ? Jeśli nie to jakiej pokrywy śnieznej się tam mogę spodziewać ?
Jakie tam obecnie panują warunki? Chodzi mi o stan szlaków czy są one przetarte ? Chciałbym zwiedzić Miedzygórze, wejść czerwonym szlakiem na Snieżnik.
Z tamtąd początkowo czerwonym a potem zielonym do jaskini niedzwiedziej.
Kolejnie powrót szlakiem zielonym do czerwonego i dalej na Czarną Górę a potem powrót zielonym i niebieskim do Miedzygórza ?
Czy moge liczyć na to ze ruch turystyczny na takiej trasie jest na tyle duży aby zastać te szlaki przetarte ? Jeśli nie to jakiej pokrywy śnieznej się tam mogę spodziewać ?
Wieki tam nie byłem, ale przypuszczam, że jak zwykle dobrze przetarty będzie szlak czerwony z Międzygórza, a unikać trzeba (nie będąc na nartach) szlaku z Hali pod Śnieżnikiem do Jodłowa.
Szlak (a raczej szlaczek ze schroniska do Jaskini Niedźwiedziej) na pewno będzie przetarty.
Dodatkowo dowiedziałem sie, że przygotowana jest trasa dop narciarstwa biegowego z z Czarnej Góry na Halę pod Śnieżnikiem - więc, jak przejedzie skuter, to nie powinno być problemów z przejściem, tylko please - nie po śladach :)
Więcej detali i parę ładnych fotek w pod linkiem
http://www.czarnagora.pl/wypoczynek/
miłej wycieczki
Szlak (a raczej szlaczek ze schroniska do Jaskini Niedźwiedziej) na pewno będzie przetarty.
Dodatkowo dowiedziałem sie, że przygotowana jest trasa dop narciarstwa biegowego z z Czarnej Góry na Halę pod Śnieżnikiem - więc, jak przejedzie skuter, to nie powinno być problemów z przejściem, tylko please - nie po śladach :)
Więcej detali i parę ładnych fotek w pod linkiem
http://www.czarnagora.pl/wypoczynek/
miłej wycieczki
Witam!!
W zeszłym tygodniu łazikowałem niedaleko Śnieżnika, po Górach Bystrzyckich. Wiem,że szlaków nie ma co porównywać, bo w Bystrzyckich nigdy nie będzie tyle piechurów co na Śnieżniku,wiec i szlaki zimą bedą bardziej zasypane. W każdym razie na nieprzetartych szlakach było 80-100cm śniegu - warunki baaardzo ciężkie do łazikowania.
Co do samego Śnieżnika, to zimą 2004 szlak z Międzygórza na Śnieżnik był gładki niczym ceprostrada, szlak z Czarnej Góry na Śnieżnik był kompletnie nieprzetarty, a szlak z Międzygórza na Czarną Górę był przetarty...przez naszą grupę...
Pozdrawiam!
W zeszłym tygodniu łazikowałem niedaleko Śnieżnika, po Górach Bystrzyckich. Wiem,że szlaków nie ma co porównywać, bo w Bystrzyckich nigdy nie będzie tyle piechurów co na Śnieżniku,wiec i szlaki zimą bedą bardziej zasypane. W każdym razie na nieprzetartych szlakach było 80-100cm śniegu - warunki baaardzo ciężkie do łazikowania.
Co do samego Śnieżnika, to zimą 2004 szlak z Międzygórza na Śnieżnik był gładki niczym ceprostrada, szlak z Czarnej Góry na Śnieżnik był kompletnie nieprzetarty, a szlak z Międzygórza na Czarną Górę był przetarty...przez naszą grupę...
Pozdrawiam!
Przed zimowym wyjazdem w Sudety warto zawsze przejrzeć sobie stronę:
www.holidayinfo.cz
, gdzie znajdziemy informacje o zalegającej pokrywie śnieżnej (naturalnej i sztucznej) w różnych częściach Sudetow. Co prawda, sa to punkty, polozone po czeskiej stronie, ale sytuacja po polskiej stronie jest w danym rejonie zawsze identyczna. Na stronie tej znajduja sie rowniez kamery, stad mozemy podejrzec sobie, co sie aktualnie dzieje w danym pasmie Sudetow.
www.holidayinfo.cz
, gdzie znajdziemy informacje o zalegającej pokrywie śnieżnej (naturalnej i sztucznej) w różnych częściach Sudetow. Co prawda, sa to punkty, polozone po czeskiej stronie, ale sytuacja po polskiej stronie jest w danym rejonie zawsze identyczna. Na stronie tej znajduja sie rowniez kamery, stad mozemy podejrzec sobie, co sie aktualnie dzieje w danym pasmie Sudetow.
- Lech
- bardzo stary wyga
Mariusz Szatkowski pisze:Co prawda, sa to punkty, polozone po czeskiej stronie, ale sytuacja po polskiej stronie jest w danym rejonie zawsze identyczna.
Niezupełnie. Po czeskiej stronie śniegu jest przeważnie więcej, mimo iż wydawać by się mogło, że po południowej stronie gór powinno być go wyraźnie mniej. Często zdarza się tak, że po polskiej stronie śnieg nie pada prawie wcale, a tam sypie do oporu.

Lech pisze:Niezupełnie. Po czeskiej stronie śniegu jest przeważnie więcej, mimo iż wydawać by się mogło, że po południowej stronie gór powinno być go wyraźnie mniej. Często zdarza się tak, że po polskiej stronie śnieg nie pada prawie wcale, a tam sypie do oporu.
Może to kwestia wiatrów? Jeśli w tym rejonie przeważają wiatry z południa, to pewnie będą bardziej suche niż w Czechach.
Generalna zasada dla całej zachodniej i centralnej Polski jest taka, że wiatry przeważają z zachodu. Ale tu może wystąpić lokalna aberracja tej zasady.
Chłopy, nie ma co gadać - sprawdzenie organoleptyczne zawsze lepsze od teorii*
W ten weekend planuję wyjazd w te rejony, więc, zdam relację w poniedziałek ...
-----------------------------------------------------------------------------------
* przypomina mi się dowcip (raczej z dolej półki) o kwaśnym odczynie moczu....
W ten weekend planuję wyjazd w te rejony, więc, zdam relację w poniedziałek ...
-----------------------------------------------------------------------------------
* przypomina mi się dowcip (raczej z dolej półki) o kwaśnym odczynie moczu....
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”