Muzyka muzyka muzyka
- Raubritter
- bardzo stary wyga
- ja w sumie również jak tylko mogę to kupuje oryginalne wydania, wiadomo, poczuć zapach książeczki i przeczytać tekst utworu - bezcenne (mam wszystko Burzuma oryginał)Satan pisze:Co do Emula, to ja jestem fanem oryginalnych wydawnictw, z książeczką, tekstami itp. Mp3 i ściąganie z netu to nie moja bajka, choć wiem, że o wiele wydawnictw jest dziś bardzo trudno.
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
Czas na to, co kobiety słuchają
Ano więc ja mam rozrzut szeroki bardzo, ale głównie to muzyka folkowa typu Cechomor albo muzyka irlandzka i bretońska, lubię też Dead Can Dance, Annę Marię Jopek, Preisnera, SDM, płyty W górach jest wszystko co kocham, Turnaua, Celtic Woman, muzykę z filmu "Amelia", Michaela Nymana, Mike'a Oldfielda...i tak by można wymieniac i wymieniać..Uwielbiam tez płytę Garbarka z średniowiecznymi norweskimi pieśniami
Lubię raczej spokojne brzmienia i konsonanse nad dysonanse
Ano więc ja mam rozrzut szeroki bardzo, ale głównie to muzyka folkowa typu Cechomor albo muzyka irlandzka i bretońska, lubię też Dead Can Dance, Annę Marię Jopek, Preisnera, SDM, płyty W górach jest wszystko co kocham, Turnaua, Celtic Woman, muzykę z filmu "Amelia", Michaela Nymana, Mike'a Oldfielda...i tak by można wymieniac i wymieniać..Uwielbiam tez płytę Garbarka z średniowiecznymi norweskimi pieśniami
Lubię raczej spokojne brzmienia i konsonanse nad dysonanse
"podróżowanie - nawlekanie koralików geografii na nitkę życia" A. Stasiuk
www.picasaweb.google.pl/nataliataja2
www.picasaweb.google.pl/NataliaTaja
www.picasaweb.google.pl/tifataja
www.trekearth.com/members/nanax86
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Mike Oldfield - całkiem spoko
a muzyka z filmu Amelia też świetna...
Satan a co sądzisz o pagan metal? Bo ja nie ukrywam że wysuwam ten styl w swoich zafascynowaniach muzycznych w obecnej chwili na delikatne prowadzenie...
P.S muzyka z gry Baldur's Gate I i Diablo II - genialna
Satan a co sądzisz o pagan metal? Bo ja nie ukrywam że wysuwam ten styl w swoich zafascynowaniach muzycznych w obecnej chwili na delikatne prowadzenie...
P.S muzyka z gry Baldur's Gate I i Diablo II - genialna
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.
Czyli D.R.I.? To była muza! Ja kiedyś dużo słuchałem metalu, potem przeszedłem na HC/punk/reggae/dub/ska/psychodelic/funky. I to właśnie dopiero była muza. To jest kop, to jest wykop, to jest moc, to jest power. Dziś wolę spokojniejsze klimaty, posłucham wrocławskiego radia Ram (spokojna muza, ale nie lubię w nim "dżezów"). Ale reggae, a zwłaszcza dub, po dziś dzień z chęcią posłucham.
Oczywiście, w międzyczasie przewinęła się muza turystyczna, SDM (bo Bukowiny nigdy nie lubiłem - była taka ciotowata
), no i muza New Age.
A więc widzicie, że nie ograniczałem się. Słuchałem zawsze tego, co mi w danym momencie "w duszy grało".
Oczywiście, w międzyczasie przewinęła się muza turystyczna, SDM (bo Bukowiny nigdy nie lubiłem - była taka ciotowata
A więc widzicie, że nie ograniczałem się. Słuchałem zawsze tego, co mi w danym momencie "w duszy grało".
Jestem Starym Wygą, jestem Starym Wygą...
Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!
Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...
Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!
Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...
Raubritter pisze:Satan a co sądzisz o pagan metal? Bo ja nie ukrywam że wysuwam ten styl w swoich zafascynowaniach muzycznych w obecnej chwili na delikatne prowadzenie...
Ja już wiele lat temu skończyłem z "szukaniem". To co mam było nagrane do 1996r, nie kojarzę specjalnie nowości, nowych stylów. Dla mnie metal, to ten pierwotny, akomercyjny fenomen z lat 80-tych i początka 90-tych.
Co do pagan metalu, to ok, choć ja tego nie mam wiele w kolekcji.
U mnie od zawsze na pierwszym miejscu był klasyczny death.
O jakich zespołach pagan piszesz konkretnie? Behemoth? Christ Agony?
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Satan pisze:U mnie od zawsze na pierwszym miejscu był klasyczny death.
A ja nigdy nie przepadałem za death, tylko black
Jeżeli chodzi o pagan to ostatnio jestem na etapie Graveland, Saltus (from Poland) Kampfar i Absurd (zwłaszcza album pt. Raubritter - choć to już nie pagan)
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Raubritter pisze:Jeżeli chodzi o pagan to ostatnio jestem na etapie Graveland, Saltus (from Poland) Kampfar i Absurd (zwłaszcza album pt. Raubritter - choć to już nie pagan)
Co do Graveland, to oprócz pagan można by dodać jeszcze inne określenia...
Co do Kampfar, to posiadam "Mellom Skogkledde Aaser" i bardziej widzę to jako black niż pagan. Zresztą chyba de facto chodzi o teksty niż o muzykę, owszem black, zwłaszcza ten pierwotny jest bardzo surowy, ascetyczny, pagan wydaje się wolniejszy, bardziej "ludzki", no i zupełnie inna warstwa tekstowa - przede wszystkim to, jak wspomniałem.
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Zgadzam sie z tobą Satan w zupełności, zwłaszcza odnośnie tego że Graveland można nie tylko określeniem pagan nazwać...
Również jeżeli chodzi o Kampfar, to taki black/vikin/pagan (mam album Kvass)... Ale odnośnie tego stylu to ostatnimi czasu dużo takich zespołów wyrasta, nie wiem czy moda to taka, czy co...??? Ale nie ukrywam, że lubię ten styl i już
Również jeżeli chodzi o Kampfar, to taki black/vikin/pagan (mam album Kvass)... Ale odnośnie tego stylu to ostatnimi czasu dużo takich zespołów wyrasta, nie wiem czy moda to taka, czy co...??? Ale nie ukrywam, że lubię ten styl i już
- Raubritter
- bardzo stary wyga
Satan pisze: zwłaszcza , pagan wydaje się wolniejszy, bardziej "ludzki"
Bardziej ludzki??? Jak można nazwać bardziej ludzki styl muzyczny, który bezpośrednio uderza w chrześcijaństwo i nawiązuje do pogaństwa?
ano carrantuohill daje czadu, polecam składankę Inis, potem pania Loorenę McKennit, Celtic Woman, Clannad...no mozna odpłynąć 
"podróżowanie - nawlekanie koralików geografii na nitkę życia" A. Stasiuk