Tatry na wakacje

W temacie wędrowania po innych górach, a także nie-górach
Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 27-06-2008 19:29

tomuch pisze:
Raubritter pisze:Na stronce napisane jest że dom znajduje się na łące niemal pod samy Nosalem więc blisko do szlaku zielonego - z stamtąd jest nie daleko do niebieskiego szlaku którym można dojść do Morskiego Oka przez schronisko Murowaniec. http://www.nosal-zakopane.pl/

niebieski szlak to ta "wcześniejsza" koncepcja... ale trzeba zauważyć, że dojście do Morskiego Oka jest łatwiejsze niż dojście na Rysy (Morskie Oko - Rysy - Morskie Oko = 4-5h, z zależności od tempa, ilości postojów i ilości ludzi na trasie...)
tak czy siak bardziej bym polecał dojście czerwonym do ceprostrady...

Dzięki za rady tomuchu :)
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 27-06-2008 19:47

nic tylko życzyć miłego wypoczynku :D (ja w Tatry uderzam we wrześniu, troszkę mniej ludzi wtedy... a może też na chwilę uda mi się wcześniej wpaść :) )
fajna nawet ta chatka, w której będziesz mieszkał - nawet sieć bezprzewodową ma :)
Oko wszystko widzi

W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!

http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 27-06-2008 20:05

tomuch pisze:nic tylko życzyć miłego wypoczynku :D (ja w Tatry uderzam we wrześniu, troszkę mniej ludzi wtedy... a może też na chwilę uda mi się wcześniej wpaść :) )
fajna nawet ta chatka, w której będziesz mieszkał - nawet sieć bezprzewodową ma :)

Tomuchu a mi się grubo wydaje że we wrześniu pojadę napewno jeszcze raz, chociażby na weekend. To może wspólna ekspedycja? :wink: Oczywiście pierwszą będzie spływ Drawą :)
Opatrz jeno – rzekł Szarlej, zatrzymując się. – Kościół, karczma, bordel, a w środku między nimi kupa gówna. Oto parabola ludzkiego żywota.

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 27-06-2008 20:19

Raubritter pisze:Tomuchu a mi się grubo wydaje że we wrześniu pojadę napewno jeszcze raz, chociażby na weekend. To może wspólna ekspedycja? :wink: Oczywiście pierwszą będzie spływ Drawą :)

chętnie :)
co prawda znów będę z grupą zorganizowaną, ale tym razem nie powinno to stanowić problemu ;)
będę siedział w Taterach od 3 do 17 - ale to jeszcze duużo czasu, może uda się też wyskoczyć wcześniej w jakieś górki :)
Oko wszystko widzi

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga

Postautor: Raubritter » 27-06-2008 20:29

Wcześniej to rzecz jasna tylko Sudety bo te góry kochamy najbardziej :wink:

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 29-06-2008 00:05

tomuch pisze:...będę siedział w Taterach od 3 do 17 - ale to jeszcze duużo czasu, może uda się też wyskoczyć wcześniej w jakieś górki :)

Ja też najpewniej w tym czasie będę w Taterkach, ale po ich słowackiej stronie. :lol:

Co do wypadu Raubrittera, to ja raczej doradzam Tatry Zachodnie na początek:
1. Dol. Chochołowska => Grześ => Wołowiec
2. Dol. Kościeliska => Ornak => Starorobociański Wierch
3. Kuźnice => Kasprowy Wierch => Goryczkowe Czuby => Hala Kondratowa
4. Dol. Kościeliska => Czerwone Wierchy => Hala Kondratowa

Z Tatr Wysokich:
5. Morskie Oko => Czarny Staw => Rysy
6. Morskie Oko => Szpiglasowa Przełęcz(Wierch) => Dol. Pięciu Stawów

Poza tym różne widokowe "małe" szczyty = Nosal, Gęsia Szyja, Gubałówka. Widoczki na Tatry z tychże są niesamowite!

Poza tym w samym Zakopcu nie mozna opuścić cmentarza "Na Pęksowym Brzysku"!!
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 29-06-2008 14:08

Satan pisze:
tomuch pisze:...będę siedział w Taterach od 3 do 17 - ale to jeszcze duużo czasu, może uda się też wyskoczyć wcześniej w jakieś górki :)

Ja też najpewniej w tym czasie będę w Taterkach, ale po ich słowackiej stronie. :lol:

ja już planuję i planuję słowackie, ale jakoś zawsze wracam na polską stronę... :wink:

Satan pisze:Poza tym różne widokowe "małe" szczyty = Nosal, Gęsia Szyja, Gubałówka. Widoczki na Tatry z tychże są niesamowite!

na Gubałówce polecam rozkoszować się widokami przy piwku i pozjeżdżać sobie rynną (kolejność dowolna ;) ), a zanim wejdziecie na Gęsią to warto chwilę poleżeć na Rusinowej Polanie (tylko trzeba sobie znaleźć wolne miejsce, żeby żadna owca, ani nic owczego nie było w pobliżu :lol: )
no i koniecznie na Nosal - macie blisko, więc w wolnej chwili się przejdźcie :D
Oko wszystko widzi

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 10-07-2008 19:35

Zamykają ceprostradę na Morskie Oko

http://turystyka.wp.pl/artykul.html?kat ... &_ticrsn=5

sam nie wiem, czy to dobrze, czy źle :?
dobrze, bo:
- jest szansa, że zmniejszy się ilość turystów w klapkach przybywających w Tatry (ale nikła, bo we wrześniu takowi już raczej nie przyjeżdżają),
źle, bo:
- utrudnione będzie wejście na Rysy,
- jeśli turyści w klapkach przyjadą i zobaczą, że ich ulubiony szlak jest zamknięty to powędrują w inne rejony, gdzie dotąd byli gatunkiem rzadko spotykanym...

Raubritter, jak będziesz w Taterach to proszę o szczegółowe info nt. tego całego zamykania - czy na caluśkim odcinku planują wstrzymać ruch, czy jakieś przejścia zostawią... (oczywiście jak dowiesz się czegoś przy okazji ;) )
Oko wszystko widzi

Awatar użytkownika
Raubritter
bardzo stary wyga