Czy ktoś ostatnio przeszedł ten odcinek i może się podzielić tym jakie są warunki, tzn ile jest śniegu i doradzić czy ta trasa to dobry pomysł na wycieczke dla kilkunastu osób raczej mało wprawionych w chodzeniu po górach w dużym śniegu? Proszę piszcie swoje opinie.
Pozdrawiam enkeli
Bardo - Srebrna Góra
Kilkukrotnie szedłęm tą trasą i tylko ostatnim razem (dokładnie rok temu) kogoś na niej spotkałem - wcześniej własnonożnie przecierałem szlak. Więc może być różnie, choć jest jakaś szansa, że szlak będzie przetarty.
To dość długa trasa, mnie zawsze zajmowała nieco więcej niż mówiły tabliczki, bo regularnie gubiłem szlak we wsi Żdanów
Raz nawet tak pokręciłem, że trafiłem na zabytkowy wiadukt. Wiedziałem, że gdzieś tam taki jest, ale tuż przy Przełęczy Srebrnej, więc się nieco skonfudowałem (bo to coś zbyt blisko by było), ale że mam słabą pamięć, zrzuciłem to na nią i poszedłem dalej, i... trafiłem na zabytkowy wiadukt
Jako że było już ciemnawo trochę mi zajęło ustalenie, czy zrobiłem kółko (i trafiłem na ten sam wiadukt, który minąłem pół godziny wcześniej) czy to inny, drugi wiadukt (co mi się początkowo wydawało mało prawdopodobne...)
Generalnie: dobra trasa na całodzienny "spacerek niedzielny", ale z uwagi na odległość to lepiej, by była choć trochę przetarta...
To dość długa trasa, mnie zawsze zajmowała nieco więcej niż mówiły tabliczki, bo regularnie gubiłem szlak we wsi Żdanów
Generalnie: dobra trasa na całodzienny "spacerek niedzielny", ale z uwagi na odległość to lepiej, by była choć trochę przetarta...
Ostatni raz truchtałem tamtędy z Barda do Wałbrzycha w październiku zeszłego roku i wtedy śniegu jeszcze nie było
Co prawda przegapiłem drugi skręt w lewo w młodniku powyżej ujęcia wody i trochę potem szedłem na czuja. Byłem za to dziś w Ząbkowicach. Była mgła jak śmietana, zarysy bydynków było widać może z 30 metrów. Poza tym dosypało śniegu, więc na grzbiecie Gór Bardzkich z pewnością będzie po kolana.
Enkeli, byłem dzisiaj na Przełęczy Srebrnej i śniegu tam dosypało przez ostatni miesiąc tyle, że głowa boli
.
Okrążałem fort Ostróg (zielonym i niebieskim szlakiem); co prawda było tam trochę śladów pieszych, ale nie polecałbym wędrówki tymi szlakami bez nart lub rakiet. Można zapadać się w śniegu po kolana, albo nawet głębiej.
Poza tym ślady jakiekolwiek (także narciarskie) skończyły się niedługo po minięciu drogi do fortu, więc chyba lepiej wycieczkę odłożyć w czasie.
Chociaż może od strony Barda będzie trochę lepiej
Okrążałem fort Ostróg (zielonym i niebieskim szlakiem); co prawda było tam trochę śladów pieszych, ale nie polecałbym wędrówki tymi szlakami bez nart lub rakiet. Można zapadać się w śniegu po kolana, albo nawet głębiej.
Poza tym ślady jakiekolwiek (także narciarskie) skończyły się niedługo po minięciu drogi do fortu, więc chyba lepiej wycieczkę odłożyć w czasie.
Chociaż może od strony Barda będzie trochę lepiej
Tak Mariusz zgadłeś
to Trójmorski Wierch i Śnieżnik w tle
Jeśli chodzi o wycieczke to jednak jedziemy w ten weekend, ale pójdziemy krótszą trasą, tzn nie z Barda tylko z Potworowa albo jeszcze krócej....
Ale szlaku z Barda do Srebrnej Góry nie odpuszcze
i na pewno tam zawitam jak tylko zrobi się ciepło i nie będzie tam tyle śniegu...
Jeśli chodzi o wycieczke to jednak jedziemy w ten weekend, ale pójdziemy krótszą trasą, tzn nie z Barda tylko z Potworowa albo jeszcze krócej....
Ale szlaku z Barda do Srebrnej Góry nie odpuszcze
-
Gość
srbrna góra -niepowtarzalne miejsce na skale europy zapraszam na stronkę http://www.fotografiamp2.prv.pl/ klikadziesiąt fotek z tego miejsca i wiele innych z oklic nowej rudy
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”