Wokół Góry Św. Anny czyli Wzgórza Chełmskie

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Wokół Góry Św. Anny czyli Wzgórza Chełmskie

Postautor: Michał » 21-10-2008 21:47

Cześć,
Buba zaczęła temat z Górą św. Anny, to pokontynuuję go. Dzisiaj z okazji kończącej się złotej jesieni i pięknej pogody, zrobiliśmy sobie z moją Gosią urlop od pracy i popełniliśmy wycieczkę rowerową na wschód od Góry Św. Anny czyli po Wzgórzach Chełmskich (nazwa geograficzna mało znana, fizycznie jest to pasmo pagórków o szerokości ok. 5 km zaczynających się nad Odrą, i ciągnących się kilkadziesiąt km na wschód aż pod Tarnowskie Góry. Najwyższym wniesieniem jest Góra Chełm 440 npm z miejscowością Góra Św. Anny).
Krajobraz jest bardzo ładny i urozmaicony, przeplatany polami i lasami (głównie liściastymi, z dużą ilością buka i dębu, co w naszych stronach zdominowanych przez lasy sosnowe podnosi walory turystyczne). Dodatkową atrakcją są widoki z wzgórz na południową Opolszczyznę, Sudety, rzadziej Beskidy.
Zaczęliśmy od Ujazdu Śląskiego, z ruinami pałacu (chyba) Hohenzollernów i ; od czerwca tego roku; malowniczym jeziorkiem retencyjnym (kąpalim się w lecie).

Obrazek

Obrazek

Pojechaliśmy malowniczą dolinką Starego Ujazdu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po drodze widzieliśmy skutki sierpniowej trąby powietrznej.

Obrazek

Obrazek

Przy okazji w smutnym temacie sierpniowej trąby ciekawostka. Wraz z kolejnymi wycieczkami po regionie i przyrównywaniu miejsca zniszczeń do mapy, wyciągam wnioski odnośnie przebiegu trąby. Zjawisko rozpoczęło się tuż za moim blokiem w Kędzierzynie, i pozostawiając za sobą pas spustoszeń szerokości ok. 300-400 m przenosiło się polami i lasami aż pod Lubliniec w woj. śląskim ok. 60 km od Kędzierzyna. Zawirowanie powietrza niszczyło wszystko co spotkało na swojej drodze, lasy, uprawy, niestety też kilka wiosek, natomiast wszystko co pozostawało poza pasem działania, pozostało nienaruszone.

Za Starym Ujazdem zmieniliśmy kierunek wycieczki o 180C, i wjeżdżając na "grań" wzniesień zawitaliśmy do bardzo atrakcyjnej miejscowości, hihi.

Obrazek

Zabytkowy klimatyczny drewniany kościółek w Zimnej Wódce.

Obrazek

Dalej pojechaliśmy do Olszowej, (dawniej znana z dużej Stadniny Koni, z hodowlą konia śląskiego), gdzie też znajduje się zabytkowy kościółek.

Obrazek

A potem,w promienieniach słońca przedzierającego się prze złote liście, wjechaliśmy do Parku Krajobrazowego Góry Św. Anny, z rezerwatem przyrody "Boże Oko" w okolicach Czarnocina.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Okolice Lichyni.

Obrazek

Z Czarnocina podążyliśmy via Leśnicę do Zdzieszowic, koło Zakładów Koksowniczych (tych ze zdjęć Buby) na pociąg do Kędzierzyna.
Pogoda dopisała, było zajedwabiście ;-) Pozdrawiam, Michał.

.

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 21-10-2008 22:10

piękniuchno :D a ta nazwa miejscowości...hahaha! :D dobrze, ze mnie ta trąba nie zmiotła, bo w owym czasie gdy szalała ja pilnowałam stadniny koni u takiego jednego Syryjczyka z Lublińca właśnie ;)

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 21-10-2008 22:27

fajno by było mieszkać w tej miejscowości ;)
ktoś by mógł się zapytać:
- gdzie lecisz?
- na Zimną Wódkę!
- :shock:

:lol:

ciekawe kościoły... co to za styl konstrukcji?
Oko wszystko widzi

W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!

http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 22-10-2008 10:09

super ten palac w ujezdzie!!! mozna wejsc do srodka lub choc na jakis dziedziniec??

no i zimna wodka :) jedna z najbardziej fotogenicznych tabliczek w polsce :D
http://picasaweb.google.pl/topeerz/2007 ... 8908061282
"ujrzałam kiedys o świcie dwie drogi, wybrałam tą mniej uczęszczaną.. cała reszta jest wynikiem , że ją wybrałam"

http://picasaweb.google.pl/topeerz (biedronka.buba, osiolek.widmo)
http://www.biedronka-buba.fotosik.pl