buba pisze:o ktorej gdzies planujecie byc na sniezniku??
Późno, raczej po 20.
W temacie koron: jutro zasięgnę informacji u źródła, czyli na stacji Opole, ile kosztuje międzynarodowy bilet do Ramzovej, czy przypadkiem nie wyjdzie taniej bilet PKP do Głuchołaz, a tam u kierpocia kupic czeski. Ale powinna być promocja.
W Czechach piwo kuflowe kosztuje ok. 20 KC. Obiad ok.120 KC. Bilet Horni Lipova- Hanusovice 42 KC, Hanusovice- STare Mesto 22 KC. Wyciag na Serak 150 KC. Razem ( w tym 2 browary) ok. 370 KC. 10 Koron "chodzi" po ok. 1,60 zł. Myślę, że wymiana 70 zl powinna wystarczyć (ale 60 zł jest niezbędne minimum).
UWaga!!! Primo: Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że wyciag na Serak jest nieczynny, w tym przypadku 150 KC mniej i robimy opcję Smrk- TRi Studanki, zdobyłem nr telefonu kolejki na Serak i jutro tryntnę, jak jest w realu. Secundo: nie mamy decyzji na plan powrotu, jeśli w niedzielę schodzimy do Ostrużnej i wracamy do Opola, to trzeba dodatkowe KC na bilet (chyba, że teraz się zdeklarujemy, i w Opolu kupimy tam/ powrót, albo wracamy przez Kłodzko).
Inna sprawa, że nie wiem, czy np Gnieźnianie, Poznaniaki mają możliwość kupienia koron- na kantor w Ramzovej raczej nie ma co liczyć, lepiej kupić w Polsce. Może jak będziecie krążyć w nocy po Wrocku, to jest jakiś całodobowy kantor? ( na stacji).
Prognoza pogody jest wyśmienita, pamiętajcie o latarkach, i ponawiam prośbę, żeby ktoś zabrał mapę czeskiej strony Śnieżnika od Starego Mesta, bo moje nie obejmują tego wycinka.
Acha. Na Śnieżniku zarezerwowałem miejsce dla wszystkich, ale wpłaciłem symboliczną zaliczkę 12 zł (vide dyskusja o etycznej stronie rezerwacji w schroniskach). Najwyżej będzie awantura, ale Nas będzie więcej.
Narka, teraz będę codziennie na forum.