Urlop w Sudetach

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Syrioosh
wędrowiec

Postautor: Syrioosh » 01-06-2009 09:46

Ja proponowałbym założyć bazę noclegowo-wypadową w Kłodzku (tylko teraz zastanawiam się gdzie w Kłodzku jest odpowiednie miejsce na założenie takiej bazy?)
Z Kłodzka mamy świetne miejsce do wyjazdów na jednodniowe wycieczki górskie w kilka pasm Sudetów.
Z samego Kłodzka możemy wyjść w Góry Bardzkie dojść do Barda i wrócić pociągiem, autobusem lub busem do Kłodzka.
Szynobusem możemy dojechać i wrócić w tym samym dniu w Góry Sowie lub Góry Kamienne.
Z Kłodzka jest bardzo dobry dojazd w Góry Złote, Masyw Śnieżnika, Bystrzyckie, Góry Orlickie, Góry Stołowe, Góry Bialskie.

Wybór jest duży :)
Na wysoką wchodzę górę, na najwyższy idę szczyt...

Góry, górki i pagórki

http://picasaweb.google.pl/Syrioosh

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 01-06-2009 10:20

Syrioosh pisze:Ja proponowałbym założyć bazę noclegowo-wypadową w Kłodzku .....

Też tak myślę - okolice Kłodzka to dobra baza wypadowa w wiele pasm sudeckich.
Ja jakbym miał wolne 2 tygodnie to z 4-5 dni poświęciłbym na wypad w Izery i Karkonosze, reszte czasu spędziłbym w pasmach wokół Kotliny.
Z Kłodzka jak mówi Syrioosh jest bardzo dobre połączenie praktycznie w każdą stronę.

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 01-06-2009 10:58

Syrioosh pisze:
Z samego Kłodzka możemy wyjść w Góry Bardzkie dojść do Barda i wrócić pociągiem, autobusem lub busem do Kłodzka.

Proponowałbym odwrotnie. Najpierw do Barda, a potem przez Kalwarię, Ostrą Górę i Kłodzką Górę do Kłodzka. Jest chyba mniej męcząca :wink: . Z obowiązkową herbatą lub kawą w byłym schronisku "Kukułka" :D. Z przepiękną panoramą na prawie całą ziemię kłodzką.

Awatar użytkownika
Alicja
łazik

Postautor: Alicja » 01-06-2009 12:54

"Alicjo - jeśli to ma być Twój "jeden z kilku (może nawet -nastu)" wyjazdów - to co za różnica, dokąd pojedziesz?"

Apollo -różnica jest - pierwsze wrażenie się liczy. :lol:

Wasze propozycje są dla mnie ważne i cenne: dzięki nim mogę ustalić własną strategię i wybrać to, co optymalnie w założeniu spełni moje oczekiwania.
Podajecie informacje sprawdzone, więc tymbardziej jest to dla mnie istotne.
W takim też celu załozyłam ten temat, aby dowiedzieć się się jak najwięcej od doświadczonych miłośników Sudetów.
Serdecznie pozdrawiam
Góry...Lubię do nich wracać....

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 01-06-2009 12:57

Alicja pisze:Apollo -różnica jest - pierwsze wrażenie się liczy. :lol:

Skoro tak, to musisz pojechać w takie średnio ciekawe miejsce, żeby każdy następny wyjazd był tylko i wyłącznie bardziej udany. ;)
Jeśli odkryjesz najpiękniejsze miejsca za pierwszym razem, to kolejne wyjazdy mogą trochę rozczarować... ;)

Awatar użytkownika
Alicja
łazik

Postautor: Alicja » 01-06-2009 13:34

Wierzę apollo, że uroki naszego kraju mnie nie zawiodą, a mnóstwo jest tych, których moje oczy jeszcze nie widziały, więc jeśli czas, zdrowie i ochota pozwoli, to wyruszę w nieznane, by stały się znane.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 01-06-2009 13:39

Nie wiem, co o tym myślisz, ale planując wycieczkę w "nieznane", podglądam sobie wcześniej zdjęcia (np. na Google Earth). U nas jest już trochę fotek w galerii dostępnej ze strony głównej.
Może i Tobie fotki pomogą w dokonaniu wyboru? :roll:

Awatar użytkownika
Alicja
łazik

Postautor: Alicja » 01-06-2009 14:08

apollo, nie myśl sobie, że bazuję tylko na tutejszych opiniach, również korzystam z innych żródeł informacji, ale po to jest Forum, by można było na gorąco podzielić się swoimi odczuciami, wrażeniami i posiadanym doświadczeniem w danym temacie.
Dla Ciebie Sudety to już nie zagadka, a dla mnie dopiero przygoda z nimi się zacznie.
Więcej cierpliwości bardzo stary wygo, o co prosi Cię niedzielny turysta.

Awatar użytkownika
Apollo
Moderator

Postautor: Apollo » 01-06-2009 14:14

Alicjo - wybacz, nie chciałem okazać braku cierpliwości. Pomyślałem, że zadając pytanie "dokąd jechać", uzyskasz 100 różnych odpowiedzi - i tak naprawdę niewiele Cię to przybliży do podjęcia decyzji. Stąd propozycja fotek - u mnie to działa i pomaga określić, czy miejsce jest warte wyjazdu w pierwszej kolejności, czy dopiero w drugiej.
Polecam Ci galerie MZAKa i Stepowa - Chopy zamieszczają je w swoich postach. Sudety na nich oczarują Cię bez wątpienia!
Powodzenia przy planowaniu - i raz jeszcze proszę o wybaczenie ;).

Awatar użytkownika
tomuch
obieżyświat

Postautor: tomuch » 01-06-2009 23:11

Alicja pisze:o co prosi Cię niedzielny turysta.

już tramp ;)

a ja bym zaproponował Kotlinę Jeleniogórską :) choć nie wiem, czy Jelenia Góra jest dobrą bazą wypadową :roll:
ale mamy cztery ciekawe pasma w niedalekiej okolicy: Karkonosze, Rudawy, Kaczawy, Izery... myślę, że wszystkie bardzo urokliwe, godne przejścia... ja bym się chyba właśnie tam wybrał ;)
Oko wszystko widzi

W góry, w góry miły bracie!
Tam przygoda czeka na Cię!

http://www.picasaweb.google.pl/tomuch.be

Awatar użytkownika
WILK70
podróżnik

Postautor: WILK70 » 02-06-2009 10:56

Witaj
Ja bym Ci zaproponował, zacząć od Gór Stołowych, są wyjątkowe, pod każdym względem wspaniale formacje skalne, zwłaszcza o zmierzchu tworzą niesamowity klimat. Niestety słabo znam te góry po stronie naszych sąsiadów ale Skalní Město koło Teplic to prawdziwa perełka.
Po polskiej stronie dobrą bazą wypadową jest Karłów, ale można uderzać również od Rakowa, w rejonie jest też kilka fajnych miejscówek ,które można odwiedzić, Rezerwat Błędne Skały, Skalne Grzyby, Kamień Popielny, Białe Ściany, Radkowskie Skały, Szosa Stu Zakrętów, Skałki Łężyckie, Wielkie Torfowisko Batorowskie, Broumovské stěny, Adršpašskoteplické skály.
W Stołowych jeśli Interesuje Cię Zwiedzanie zabytków to kilka się znajdzie
Sanktuarium w Wambierzycach, Kaplica Czaszek w Czermnej koło Kudowy-Zdroju
Skansen budownictwa sudeckiego w Pstrążnej ,Fort Karola na górze Ptak w pobliżu Karłowa
Drewniane dzwonnice sygnalizacyjne w Dańczowie, Jerzykowicach Wielkich i Kudowie
Dworek Chopina w Dusznikach-Zdroju
Muzeum Papiernictwa w Dusznikach-Zdroju w zabytkowej papierni
Ogólnie mówiąc to jest gdzie łazić i na co popatrzeć, Widoki na pewno będą niezapomniane a wrażenia pozostaną długo:) i chodź nie są to najwyższe góry to napewno klimatem mogą dorównać tym najwyższym:)
Pozdrawiam i polecam
Żyj tak, aby strach przed śmiercią nigdy nie zagościł w twoim sercu. Nie martw się o cudzą wiarę; szanuj poglądy innych i żądaj aby szanowano twoje...
Tecumseh, Przywódca Narodu Szawanezów

http://picasaweb.google.com/szalonywilk1

Awatar użytkownika
Alicja
łazik

Postautor: Alicja » 02-06-2009 23:20

Panowie,
czytam, czytam i wszędzie chcę być....Ciekawe rzeczy opowiadacie :roll:

Do tomucha: pisząc tamtego posta byłam szeregowcem - niedzielnym(ą) turystą (-tką), no a teraz już tramp, hoho... :wink:

Awatar użytkownika
Alicja
łazik

Postautor: Alicja » 19-07-2009 16:19

Witam ponownie w temacie mojego urlopu w Sudetach.
Pierwszy wybór padł na okolice Masywu Śnieżnika, a Międzygórze będzie bazą wypadową. Stąd prowadzi wiele pieszych szlaków do ciekawych miejsc i szczytów.
Mam też kilka dylematów.
Martwi mnie trochę komunikacja. Nie wiem, jak daleko mogłabym stąd pojechać, żeby zdążyć wrócić do Międzygórza. Mam tu na myśli Góry Sowie, Góry Stołowe. Z tego, co wiem, do Międzygórza nie jeżdżą prywatne busy z innych miejscowości i trzeba liczyć tylko na PKS.
Rano wyjazd w dalsze rejony, a powrót pod wieczór - ciekawe, czy to jest możliwe? Międzygórze jest małą miejscowością i nie leży przy głównej trasie, więc obawiam się, że tych autobusów za dużo tam nie jeździ i być może nie o późnych porach.
Może ktoś coś wie w tym temacie i mógłby trochę rozwiać wątpliwości.
Byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WILK70
podróżnik

Postautor: WILK70 » 22-07-2009 06:20

Z tego co się orientuje to z międzygórza bezpośrednio nie ma połączenia z lokalizacjami które podałaś, musiałabyś z Międzygórza kierować się na Bystrzycę Kłodzką albo Kłodzko i dopiero tam szukać połączenia. Można spróbować, ale z Międzygórza prowadzi tyle fajnych i ciekawych szlaków , że ja bym się skupił właśnie na tym.
Pozdrawiam i życzę udanego urlopu:)
Żyj tak, aby strach przed śmiercią nigdy nie zagościł w twoim sercu. Nie martw się o cudzą wiarę; szanuj poglądy innych i żądaj aby szanowano twoje...

Tecumseh, Przywódca Narodu Szawanezów

http://picasaweb.google.com/szalonywilk1

Awatar użytkownika
Alicja
łazik

Postautor: Alicja » 22-07-2009 22:05

WILKU70,
spojrzałam na internetowy rozkład jazdy autobusów.
Powroty do Międzygórza są w granicach godz.17
Myślę, że pozostanę w okolicach Masywu Śnieżnika i połażę, gdzie tylko się da, a Tobie dziękuję za słowo w tej sprawie.
:wink:

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”