Czechy lepsze od Polski by Tomasz II

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 17-11-2009 12:33

tomaszll pisze:
Pudelek pisze:a odnośnie Wielkiej Sowy - zagospodarowana jest aż nadto. Wieża, w pobliżu dwa schroniska (są jakie są, ale są), a jeśli wliczyć Zygmuntówkę to i 3. To jest mało? Całe osiedle schronisk ma tam powstać, może jeszcze jakiś market, żeby autentyczne sudeckie oscypki kupić?

Dodaj jeszcze Bukową Chatę, która podobno ma ofertę dla plecakowców.
Ja byłem raz w środku i góralska chata z wielkim paleniskiem w środku oraz z kelnerkami ubranymi na ludowo wcale nie przypadła mi do gustu.

chyba ofertę dla "walizkowców"... też tam byłem raz (nocowałem w Zygmuntówce i chcieliśmy zobaczyć co to za dziwo) i też mi się nie podobało - drogo i typowo nastawione pod kasiastą stonkę
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
rafhak
obieżyświat

Postautor: rafhak » 17-11-2009 14:19

Pudelek pisze:a odnośnie Wielkiej Sowy - zagospodarowana jest aż nadto. Wieża, w pobliżu dwa schroniska (są jakie są, ale są), a jeśli wliczyć Zygmuntówkę to i 3. To jest mało? Całe osiedle schronisk ma tam powstać, może jeszcze jakiś market, żeby autentyczne sudeckie oscypki kupić?

A jak się wliczy Bacówkę pod Wielką Sową to i 4.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 17-11-2009 17:24

no właśnie, może ktoś mi coś więcej o tej bacówce napisać, bo jakoś nie umiałem gdzie indziej znaleźć wiadomości?
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 27-11-2009 11:30

Podsumowując jakby temat można dojść do wniosków, że w wielu aspektach między Polską a Czechami jest przepaść.
Tutaj można śmiało wymienić turystykę i komunikację zbiorową.
Czechy to w pełni kraj zachodnioeuropejskiej demokracji
my jeszcze długo będziemy mentalnie wychodzić z bagna
postsowieckiego.
Osobiście bardzo cieszę się, że na południu mamy tak ciekawego sąsiada
i że jest otwarta granica.

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 27-11-2009 11:53

tomaszll pisze:Podsumowując jakby temat można dojść do wniosków, że w wielu aspektach między Polską a Czechami jest przepaść.

W wielu, ale nie we wszystkich. Służbę zdrowia mają na gorszym poziomie, do tego ichni NFZ każe chorym płacić lekarzowi równowartość ~5zł za wypisanie 1 recepty.
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 27-11-2009 12:00

Satan pisze:
tomaszll pisze:Podsumowując jakby temat można dojść do wniosków, że w wielu aspektach między Polską a Czechami jest przepaść.

W wielu, ale nie we wszystkich. Służbę zdrowia mają na gorszym poziomie, do tego ichni NFZ każe chorym płacić lekarzowi równowartość ~5zł za wypisanie 1 recepty.

A jak wygląda sprawa korupcji czyli łapówek? Myślę, że jest to zdecydowanie mniejszy problem niż w Polsce. Opłata za receptę jest
do zaakceptowania. W aptece też sporo płaci się za leki.

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 27-11-2009 12:34

Ale za to Czesi mają fajną Vondrackovą! Zakonserwowana jak Lenin w swoim mauzeleum. No i Czesi, w przeciwieństwie do Rozjan, nie muszą ponosić kosztów na utrzymanie mauzoleum, gdyż... Vondrackova żyje... :lol:
Jestem Starym Wygą, jestem Starym Wygą...

Nawet GPSu górnolotna myśl techniczna,
nie zastąpi wrażeń, jakie daje Ci ZWYKŁA MAPA TOPOGRAFICZNA!!!

Dobrze, że w górach są szosy - przynajmniej wszędzie można dojechać samochodem...

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 27-11-2009 12:42

tomaszll pisze:
Satan pisze:

A jak wygląda sprawa korupcji czyli łapówek? Myślę, że jest to zdecydowanie mniejszy problem niż w Polsce. Opłata za receptę jest

a nie jest tak, że opłata jest za wizytę, a nie za receptę? drobne opłaty za wizyty bym zaakceptował, przynajmniej odsiałoby hipochondryków albo emerytów, którzy nie mają co robić, więc co kilka dni łażą do lekarza i blokują miejsca. Opłata za receptę nie, własnie przez to, że za leki trzeba często sporo płacić i to zdecydowanie mogłoby podrażać koszty (chyba że wszystko zmieściłoby się na 1 recepcie, więc byłaby to własciwie forma za wizytę u lekarza.

Ale za to Czesi mają fajną Vondrackovą! Zakonserwowana jak Lenin w swoim mauzeleum. No i Czesi, w przeciwieństwie do Rozjan, nie muszą ponosić kosztów na utrzymanie mauzoleum, gdyż... Vondrackova żyje... Laughing
Vondraczkowa to pikuś, Karel Gott to dopiero daję radę :D Berlusconii przy nim to cianiarz :wink:

emil
łazik

Postautor: emil » 27-11-2009 13:26

Skoro jest taka wielka przepaść, to zawsze można, stanąwszy na jej krawędzi, zrobić krok naprzód.

Czego zapaleńcom życzę.

Awatar użytkownika
Satan
bardzo stary wyga

Postautor: Satan » 27-11-2009 14:13

tomaszll pisze:A jak wygląda sprawa korupcji czyli łapówek? Myślę, że jest to zdecydowanie mniejszy problem niż w Polsce. Opłata za receptę jest

Myślisz czy wiesz?? Jak wiesz, to poproszę o dowody.

Co do recept, to jest to dodotkowa opłata, poza wizytowa...
Należy przestrzegać przepisów BHP...zwłaszcza na kolei.

tomaszll
obieżyświat

Postautor: tomaszll » 28-11-2009 00:40