dziwny dom- Zimne Wody k/ Lewina Kłodzkiego

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
buba1
bardzo stary wyga

dziwny dom- Zimne Wody k/ Lewina Kłodzkiego

Postautor: buba1 » 20-02-2011 18:58

Jeden z trzech domow znajdujacych sie w wiosce/przysiolku ZimneWody kolo Lewina Kłodzkiego. Drzwi byly otwarte, wnetrze robilo wrazenie ze nie mieszka tam nikt na stale... ale nigdzie indziej (a w troche opuszczonych miejsc sie juz w zyciu wlazlo) nie mielismy takiego dojmujacego uczucia ze nie jestesmy sami, ze ktos nas obserwuje, czulismy wbity w siebie wzrok... i to taki wzrok nie do konca przyjazny... pokonujac rozne wewnetrzne bariery zwiedzilismy wszystkie pokoje łacznie ze strychem.. na strychu wrazenie "posiadania towarzystwa" znacznie sie spotęgowalo.. bylo tez wejscie do piwnicy... ale ciemnosc i brak latarki zaowocowal naglym przyplywem braku odwagi ;) zostawilam w kuchni list- do ewentualnych wlascicieli lub dzikich mieszkancow.. ale nigdy nie doczekalam sie odpowiedzi.. opuscilismy wiec ow ciekawy przybytek w zapadajacym zmroku, a ciezar tajemniczego wzroku na plecach czulismy nawet na drodze, coraz slabszy i slabszy...az domek zniknal nam z oczu...

to bylo trzy lata temu... wczoraj znajomi kolo niego przechodzili... domek byl zabity dechami i zamkniety na cztery spusty.. przynajmniej od strony drogi...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 20-02-2011 20:03

Brzmi jak pomysł na wstęp do scenariusza niezłego filmu :)

Wiolcia
podróżnik

Postautor: Wiolcia » 20-02-2011 20:09

"Dom zły"?
Pozdrawiam
Wiola

www.podrozeduze.pl

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 20-02-2011 20:17

Wiolcia pisze:"Dom zły"?

Właśnie.

Radek
obieżyświat

Krasnolud

Postautor: Radek » 20-02-2011 20:42

Chata wygląda jak by ją właśnie opuścił jakiś krasnolud:)
a nawet nie wiedziałem że w Zimnych Wodach jest schronisko http://www.zimnewody.pl/site/home/n/1.html

Apropo opuszczonych domów, natknąłem się kiedyś w okolicy Ludwikowic na taką piękną ruinę ze starym zapuszczonym sadem i studnią
Obrazek
na szafce leżało zdjęcie ślubne byłych właścicieli
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... a na strychu, który służył za szalet pośród wiadomo czego leżał sobie przedwojenny plan budynku
Obrazek

Awatar użytkownika
ecowarrior
stary wyga

Postautor: ecowarrior » 20-02-2011 20:55

To dopiero powiew przeszłości...

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 21-02-2011 00:43

o kurde.

Ten plan budynku, moim zdaniem, dość cenny. Dokument bardzo wartościowy, jak to się wtedy budowało.

W ogóle na drugim zdjęciu wygląda, jakby ktoś się tam niedawno wyprowadził... a potem od razu zdjęcie małżeństwa. Masz, jakby nie było, w swoich rekach kawałek życia, historii tego miejsca. Ludzi, którzy tam mieszkali... to jest piękne i straszne zarazem.
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 21-02-2011 20:39

Pan z monidła nazywał się Trofim Zaponiako syn Nykity ciekawe jakie zakręty losu sprowadziły go na Dolny Śląsk...o napiszę maila do Zimnych Wód może ktoś tam zna historię mieszkańców opuszczonej chaty cykniętej przez Bubę

Właśnie szukałem na aukcjach ciekawych pocztówek i natrafiłem na taką kartkę:
Obrazek

Internet na moje pytania o schronisko Puhu-Baude zareagował ciekawą opowieścią:
http://new-arch.rp.pl/artykul/152195_Be ... _Gora.html

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 21-02-2011 20:45

Radek pisze:..o napiszę maila do Zimnych Wód może ktoś tam zna historię mieszkańców opuszczonej chaty cykniętej przez Bubę

l

bylabym bardzo wdzieczna! bo strasznie mnie zainteresowal stan tego domu- ni to zamieszkany, ni to opuszczony... czy byl czyim letnim domkiem tylko ktos sie wlamal i dlatego drzwi byly otwarte a stan wmiare dobry? a moze sluzyl jakims drwalom albo robotnikom lesnym za barak? a moze mieszkali w nim bezdomni albo inni lesni wloczedzy? a moze grasowalo tam zombi poprzedniego wlasciciela szukajac ofiar? ;) rozne warianty nam chodzily po glowie ;)
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

cezaryol
bardzo stary wyga

Re: dziwny dom- Zimne Wody k/ Lewina Kłodzkiego

Postautor: cezaryol » 22-02-2011 18:12

Maciek Hawrylak pisze: www.zimnewody.pl
Maciek

Bardzo interesująca strona! ( A właściwie to historie tam opisane ).

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 23-02-2011 01:00

Może, jak ceny w schronisku będą przystępne, to jakiś zlot forum tam zrobimy ? :D

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 23-02-2011 09:49

Michał pisze:Może, jak ceny w schronisku będą przystępne, to jakiś zlot forum tam zrobimy ? :D

moze jesienny albo zimowy? bo letniego chyba szkoda tak pod dachem?

szkoda ze nie wiedzialam o tym schronisku jak bylismy tam pare lat temu zima- ciezko bylo o jakis sensowny nocleg w okolicy... w koncu wyladowalismy w jakims hoteliku kolo lewina (lasek miejski- czy jakos tak) i bylo tam drogo, zimno i odpychajaca wredna obsluga (m.in. jak zobaczyli ze mamy duze plecaki probowali sie wykrecic z rezerwacji :shock: , odmowilismy wyjscia wiec nam zakrecili kaloryfer za kare...)

ale okolica tam urocza!
https://picasaweb.google.com/osiolek.wi ... ezykowice#
https://picasaweb.google.com/topeerz/20 ... oneWioski#

Awatar użytkownika
Taja
stary wyga

Postautor: Taja » 23-02-2011 21:52

Zlot tam to by była piękna sprawa :)

Kurrant
tramp

Postautor: Kurrant » 24-02-2011 10:16

Buba!

Niezwykła to opowieść. Jestem pod wrażeniem.
:-)
Brakowało mi jeszcze jednego, że ktoś (lub coś) wyskakuje z szafy i jest wartka akcja (śmiech).

Podziwiam pana Macieja Hawryluka. Zawitam, z pewnością.

Pozdrawiam,
K.
"[...]Wolność miłuję i powietrze ponad rześką ziemią." F. Nietzsche

Wróć do „Relacje z wypraw”