Opuszczone (?) zagłębie

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
fiaa
podróżnik

Postautor: fiaa » 22-03-2011 20:17

Wstrząsające. Zwłaszcza te zdjęcia dziur i warunków pracy tych dzielnych ludzi, którzy z dnia na dzień dowiedzieli się, że są niepotrzebni. . III RP w pigułce.
Modlitwa - modlitwą
a tu trzeba brzytwą
albo jeszcze gorzej
sprężynowym nożem

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 22-03-2011 22:09

Fadel pisze:
Ja jednak trzymam z kopaczami i Bubą, nawet jak ktoś nazwie mnie komunistą.

nigdzie nie napisałem, że ja bym im najchętniej dołożył. Tyle, że tutaj już od pierwszego postu stworzono legendę, czarno-biały świat: ludzie bez skazy, cały urobek przeznaczają na jedzenie, oni są dobrzy, a świat zły...

lubię mitologię, ale tę Krawczuka
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Fadel
obieżyświat

Postautor: Fadel » 22-03-2011 22:26

To nie legenda. To życie. Samo życie. Szaro - bure jak te zdjęcia. Wałbrzych to moje miasto. Mieszkam kilometr od tych biedaszybów.

http://www.youtube.com/watch?v=K4ePbdmHzN4&NR=1

[url]http://wyborcza.pl/1,76842,7657046,Goraczka_zlomu.html?as=1&startsz=x&fb_xd_fragment#?=&cb=f8e3b78ac9c6ad&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=21&ackData[id]=1&width=120[/url]

http://www.walbrzyszek.com/news,single,init,article,864

http://www.grzegorzwalowski.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=115:duwnb&catid=43:aktual&Itemid=95

Awatar użytkownika
Strider
wędrowiec

Postautor: Strider » 23-03-2011 21:33

Niesamowite miejsce, od razu przypomniał mi się odcinek "boso przez świat" o nielegalnych kopalniach minerałów na Madagaskarze. Nie jestem za robieniem z kopaczy bohaterów, ale staje po ich stronie buby fadela i kopaczy :)
.. a ja nadal gonie sny jak desperados zagubiony gdzieś na szlaku..

lasttraper
tramp

Postautor: lasttraper » 24-03-2011 21:48

fiaa pisze: dzielnych ludzi, którzy z dnia na dzień dowiedzieli się, że są niepotrzebni. ..

A ja uważam że trudno się nie zgodzić z Pudelkiem , Ci "dzielni" ludzie którzy otrzymali wysokie odprawy odchodząc z pracy , przespali swój czas, i gdy odprawy się skończyły to przyszła pora na bieda szyby , a co z pracownikami byłych PGR , którzy nie dostali żadnych odpraw , i też z dnia na dzień stracili pracę , i jak to by wyglądało dzisiaj , gdyby się okazało że pracownicy dawnych PGR nielegalnie uprawiają ziemię, lub hodują wieprzki w chlewniach nie należącą do nich , takie przykłady można by mnożyć .

ps. w latach 90 pracowałem 1,5 roku w Wałbrzychu , właściciel sklepu delikatesowego przy ul 11 listopada , opowiadał mi że musi 2 razy dziennie zamawiać dostawę taniego wina bo tak schodzą ...... nie oceniajmy ludzi zbiorowo , nie zasłużyli na to, wielu z tych ludzi naprawdę pracuje bo tak im się życie ułożyło ale też wielu jest takich jak napisał Pudelek , ot proza życia ale żeby od razu pomnik stawiać ......

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 25-03-2011 01:08

lasttraper pisze: Ci "dzielni" ludzie którzy otrzymali wysokie odprawy odchodząc z pracy , przespali swój czas, i gdy odprawy się skończyły to przyszła pora na bieda szyby ,

Bo moim zdaniem to był błąd z tymi odprawami. Powinno się je przeznaczać na nowe miejsca pracy, dawać firmom, a nie ludziom.
Odprawy w zamyśle były, aby ludzie rozkręcali własną działalność, ale przecież nie każdy ma predyspozycje do bycia biznesmenem, nawet w wydaniu small. Ludziom trzeba podać robotę na tacy, powiedzieć, o której maja przyjść do pracy i co mają robić.
Tak samo uważam za błąd likwidację PGRów. Przecież nie musiały przynosić wielkich dochodów, wystarczy, że wyszły na zero. Ale ludzie mieli co robić. Ale przekształcenia w rolnictwie w latach 90-tych to była ciemna strona polskiej transformacji gospodarczej, z udziałem polityków, podejrzewam, że do dzisiaj wiele przekrętów nie zobaczyło światła dziennego.
Pozdrawiam

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 25-03-2011 10:12

lasttraper pisze:[ a co z pracownikami byłych PGR , którzy nie dostali żadnych odpraw , i też z dnia na dzień stracili pracę , i jak to by wyglądało dzisiaj , gdyby się okazało że pracownicy dawnych PGR nielegalnie uprawiają ziemię, lub hodują wieprzki w chlewniach nie należącą do nich .

ich mi tak samo zal... i napewno nie mialabym pretensji gdyby sobie uprawiali kartofle i hodowali swinki na dawnych PRGrowskich ziemiach i z tego zyli...

lasttraper pisze:[
ps. w latach 90 pracowałem 1,5 roku w Wałbrzychu , właściciel sklepu delikatesowego przy ul 11 listopada , opowiadał mi że musi 2 razy dziennie zamawiać dostawę taniego wina bo tak schodzą ...... ....

no i co z tego? to ze ktos pije tanie wino to nie znaczy ze go to od razu przekresla jako czlowieka...

Michał pisze:[
Tak samo uważam za błąd likwidację PGRów. Przecież nie musiały przynosić wielkich dochodów, wystarczy, że wyszły na zero. Ale ludzie mieli co robić.

Spotkalam sie w paru miejscach polski z PGRami ktore nie upadly- tylko sobie dalej dzialaja pod nazwa jakies spolki czy jakos tak.. ludzie maja prace i wszytsko sie kreci.. ale to jednostki spotkal taki los..I musialo trafic na zgrany i pracowity zespol a to chyba nieczesto bylo...
Czesciej to chyba jest tak jak z ojcem kolegi z liceum ktory byl kierownikiem PGRu wiec gdy przyszly przeksztalcenia gospodarcze jako ze byl najblizej koryta to kupil za grosze caly teren, maszyny, zabudowania- ktore przez lata byly wspolne i powinni sie nimi podzielic...I jakby ktorys z dawnych pracowanikow probowal cos uprawiac na tej ziemii to by pewnie strzelal.. bo to "prywatne".. i prawo byloby za nim... smutne... ale pewnie dzis wielu kolesia bedzie podziwac ze "taki zaradny"..
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 25-03-2011 15:04

buba1 pisze:Czesciej to chyba jest tak jak z ojcem kolegi z liceum ktory byl kierownikiem PGRu wiec gdy przyszly przeksztalcenia gospodarcze jako ze byl najblizej koryta to kupil za grosze caly teren, maszyny, zabudowania

IGLOOPOL Dębica i jego tereny w Bieszczadach, Beskidzie Niskim- jeden z większych przekrętów najnowszej RP :(

lasttraper
tramp

Postautor: lasttraper » 25-03-2011 17:07

[quote no i co z tego? to ze ktos pije tanie wino to nie znaczy ze go to od razu przekresla jako czlowieka.....[/quote

Buba a w którym miejscu napisałem że to przekreśla kogoś jako człowieka? , sam kiedyś pijałem takie wino ,aczkolwiek wolę zimnego browara :D napisałem tylko o takim fakcie i to wszystko ,jakbyś doczytała mojego posta do końca to napisałem o nie ocenianiu innych ludzi między innymi to tak gwoli ścisłości :P

ps. mam niejakie kłopoty z cytowaniem może ktoś podpowie :roll:

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 25-03-2011 17:42

lasttraper pisze:[quote no i co z tego? to ze ktos pije tanie wino to nie znaczy ze go to od razu przekresla jako czlowieka.....[/quote

Buba a w którym miejscu napisałem że to przekreśla kogoś jako człowieka? , sam kiedyś pijałem takie wino ,aczkolwiek wolę zimnego browara :D napisałem tylko o takim fakcie i to wszystko ,jakbyś doczytała mojego posta do końca to napisałem o nie ocenianiu innych ludzi między innymi to tak gwoli ścisłości :P

ps. mam niejakie kłopoty z cytowaniem może ktoś podpowie :roll:

nie mowie ze ty- ale zauwazylam ze czesc ludzi tak ocenia- jak wyda zarobiona kase na jedzenie - to ok...jak na wino to jest zly...
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 25-03-2011 17:52

buba1 pisze:
nie mowie ze ty- ale zauwazylam ze czesc ludzi tak ocenia- jak wyda zarobiona kase na jedzenie - to ok...jak na wino to jest zly...

chyba, że to jest wino mszalne 8)
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 25-03-2011 18:11

Pudelek pisze:[

chyba, że to jest wino mszalne 8)

ale zrobiles mi smaka!!! np. wino cerkiewne kagor!! :P :P

Awatar użytkownika
fiaa
podróżnik

Postautor: fiaa » 25-03-2011 18:44

lasttraper pisze:, i jak to by wyglądało dzisiaj , gdyby się okazało że pracownicy dawnych PGR nielegalnie uprawiają ziemię, lub hodują wieprzki w chlewniach nie należącą do nich , takie przykłady można by mnożyć .

Jeśli miałyby stać bezużytecznie, to co za problem?
lasttraper pisze: ps. w latach 90 pracowałem 1,5 roku w Wałbrzychu , właściciel sklepu delikatesowego przy ul 11 listopada , opowiadał mi że musi 2 razy dziennie zamawiać dostawę taniego wina bo tak schodzą ...... nie oceniajmy ludzi zbiorowo , nie zasłużyli na to, wielu z tych ludzi naprawdę pracuje bo tak im się życie ułożyło ale też wielu jest takich jak napisał Pudelek , ot proza życia ale żeby od razu pomnik stawiać ......

No tak. Jedyna dostępna przyjemność życiowa, jaką się im oferuje. Jakoś mnie to nie dziwi. Nikt tu nikomu pomnika nie stawia. Wałbrzyskie zagłębie samo jest pomnikiem naszej transformacji. Zdaje się, że po czeskiej stronie kopalnie pracują?
Modlitwa - modlitwą

a tu trzeba brzytwą

albo jeszcze gorzej

sprężynowym nożem

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 25-03-2011 19:50

fiaa pisze:Zdaje się, że po czeskiej stronie kopalnie pracują?

pociągi też jeżdżą. Ale prócz polskich polityków jeszcze jednej rzeczy tam nie ma - polskich związków zawodowych. Pasożytniczej rasy, która żeruje na naiwności pracowników (choć aż dziwne, że po tylu latach się na nich nie poznali), a która skutecznie może też zablokować wszelkie reformy. ile to było przypadków, że związki nie godziły się na częściową redukcję i program naprawczy, a po jakimś czasie zakład zamykano całkowicie. No, ale związkowcy zawsze sobie później poradzą...

Awatar użytkownika
fiaa
podróżnik

Postautor: fiaa » 26-03-2011 18:12

Tak, tak. Związki zawodowe doprowadzały kopalnie do bankructwa i sprzedawały majątek za bezcen. Jak dobrze mieć wroga, którego da się obciążyć winą za wszystko. Oczywiście w Czechach związków zawodowych nie ma wcale. Taki korwinistyczny raj.

ile to było przypadków, że związki nie godziły się na częściową redukcję i program naprawczy, a po jakimś czasie zakład zamykano całkowicie

No właśnie. Ile?
Modlitwa - modlitwą

a tu trzeba brzytwą

albo jeszcze gorzej

sprężynowym nożem

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”