Legnica - Śnieżka - Legnica

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
maciejowy
łazik

Postautor: maciejowy » 07-08-2011 09:28

Niestety, próba przejścia skończyła się... nie udało się. Po 16 godzinach marszu, przejściu około 65 kilometrów przyszedł kolejny kryzys i tym razem pękłem na dobre. Serce chciało iść ale reszta odmawiała...
Później napiszę jakąś relacje i wrzucę kilka zdjęć

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 07-08-2011 10:11

Ale gratulacje i tak się należą!

Awatar użytkownika
gosper
łazik

Postautor: gosper » 07-08-2011 10:23

"Tyle wiemy o sobie, ile nas sprawdzono"
Gratuluje pomysłów, założeń i brnięcia do celu. Efekt nie zawsze jest ważny...
"Patrzyli na te same góry, na te same drzewa, ale każde z nich widziało je inaczej..." — Paulo Coelho

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 11-08-2011 13:43

"Wartość sprawy nie tkwi w szansach jej zwycięstwa, ale w niej samej" (Adam Michnik)
"Droga jest celem"

Ogromny szacunek dla Ciebie, maciejowy, za podjęcie tego wyzwania! Trzymałem kciuki. Czasem tak bywa, że się nie uda... Przerabiałem to, robiąc ze znajomymi w czerwcu 2010 r. pierwszą próbę przejścia trasy Wielka Sowa-Śnieżka (non-stop). "Zatonęliśmy u wejścia do portu", już w Karkonoszach :(
Myślę, że to niepowodzenie tylko zmobilizuje Cię do dalszej walki :) Ja w X 2010 r. doszedłem z WS na Ś podczas drugiej próby :)

tirpiz
łazik

Re: Legnica - Śnieżka - Legnica

Postautor: tirpiz » 12-08-2011 12:21

maciejowy pisze:PRZYBLIŻONA TRASA:

Legnica - Kościelec - Warmątowice Sienkiewiczowskie - Bielowice - Słup - Chroślice - Bogaczów - Pomocne - Muchów - Lipa - Radzimowice - Mysłów - Kaczorów - Janowice Wielkie - ruiny zamku Bolczów - Rozdroże pod Jońską Górą - Strużnica - Przełęcz pod Średnicą - Kowary - Przełęcz Okraj - Skalny Stół - Sowia Przełęcz - Śnieżka

cezaryol pisze:Interesujący pomysł. Jak to wychodzi w kilometrach?

6 czerwca jechałem rowerem niemal identyczną trasą na Przełęcz Okraj. Z Lipy pojechałem bezpośrednio do Mysłowa (nie jechałem przez Radzimowice) - a z Janowic Wielkich do Trzcińska i Karpnik (bez zamku Bolczów).

Jeśli chodzi o dystans - wyszło dokładnie 80, 89 km. O ile dobrze pamiętam z dawnych jazd - na Śnieżkę z przełęczy Okraj jest prawie 7 km - przez Małą Upę i schr. Jelenka, dalej grzbietem.

Tak więc Twoja trasa w dwie strony wynosiłaby dobrze ponad 170 km. Całkiem sporo.

Gdzie dokładnie skończyłeś? Wychodzi mi, że już gdzieś za zamkiem Bolczów, prawda?

Pozdrawiam
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...

Awatar użytkownika
maciejowy
łazik

Postautor: maciejowy » 12-08-2011 15:55

Ja również ominąłem Radzimowice i poszedłem z Lipy prosto na Mysłów.
Stopa złapałem kilkaset metrów przed Przełęczą pod Średnicą, więc tamto miejsce uznaje jako koniec mojego maszerowania.
Podając kilometraż sugerowałem się mapami z Google...

Za jakiś czas, pójdę raz jeszcze:)

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”