Zakaz eksploatacji rud promieniotwórczych w Sudetach-petycja

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
keller
łazik

Zakaz eksploatacji rud promieniotwórczych w Sudetach-petycja

Postautor: keller » 20-10-2011 12:50

Ostatnio na facebooku pojawiło się sporo wpisów z prośbą o poparcie petycji "O wieczysty zakaz poszukiwania i eksploatacji rud promieniotwórczych w Sudetach"

http://www.petycje.pl/petycjePodglad.php?petycjeid=7923

Co o tym sądzicie? Czy taka petycja może cokolwiek zmienić?

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 20-10-2011 13:18

Jak będzie na tym biznes to nie zmieni. Szczególnie teraz, po (tych) wyborach, gdzie społeczeństwo obywatelskie jest wtedy, kiedy jest potrzebne rządzącym. Ale to moje zdanie.
Natomiast sprawa jest świeża, gdyż okazuje się, że firma European Resources Poland w siedzibą w Wołowie, stara się o koncesje na poszukiwanie rud uranu w okolicach Starej Kamienicy. Jest nawet już wyznaczone kilka pasów do odwiertów.
http://www.starakamienica.pl/

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 20-10-2011 18:24

Podpisywać zamiast gdybać czy to coś da. Im więcej podpisów tym większa szansa na sukces.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Re: Zakaz eksploatacji rud promieniotwórczych w Sudetach-pet

Postautor: Michał » 20-10-2011 18:33

keller pisze:Co o tym sądzicie?

To się nazywa ekoterroryzm połączony z histerią

keller pisze: Czy taka petycja może cokolwiek zmienić?

Tak, odstraszyć inwestorów od Polski.

Wszyscy by chcieli Polski mlekiem i miodem płynącej, miejsca pracy, autostrady, szybka kolej, gaz łupkowy, ekologiczna energia, itd, ale jak przyjdzie co do czego, to absolutnie nie u siebie. A niby gdzie?
Jeżeli ta inwestycja miałaby zrujnować ekosystem i krajobraz Sudetów, (jak np autostrada A4 na Górze Św Anny) to pierwszy się podpiszę pod petycją przeciw. Ale jeśli będą sobie kopać pod ziemią, przy okazji pobudzając lokalna gospodarkę, i dając miejsca pracy, to co w tym złego?

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 20-10-2011 19:15

Michał pisze:Jeżeli ta inwestycja miałaby zrujnować ekosystem i krajobraz Sudetów, (jak np autostrada A4 na Górze Św Anny)

podobno akurat ekosystem na GŚA się odbudował - nie wiem na ile jest to prawdą, ale jakiś czas temu były artykuły, że ku zdziwieniu ogółu po kilku latach w miarę wszystko wróciło do normy
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 20-10-2011 19:30

Michał, jak będziesz zbierał podpisy pod swoją petycją, to mój już masz :P

mareki
podróżnik

Postautor: mareki » 21-10-2011 07:19

voi-vod pisze:Podpisywać zamiast gdybać czy to coś da. Im więcej podpisów tym większa szansa na sukces.

Jeszcze jedna mała rzecz. Trzeba być za.

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 21-10-2011 07:31

mareki pisze:
voi-vod pisze:Podpisywać zamiast gdybać czy to coś da. Im więcej podpisów tym większa szansa na sukces.

Jeszcze jedna mała rzecz. Trzeba być za.

Jest też opcja przeciw :)
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 21-10-2011 11:38

Michał pisze:
keller pisze:Co o tym sądzicie?

To się nazywa ekoterroryzm połączony z histerią

Dokładnie tak, jak pisze Michał. Co innego robić odkrywkę (Legnica i okolice --> węgiel brunatny), a co innego szukać/wydobywać uran. Ci protestujący pewnie myślą, że pewnego dnia będą mieli "Czarnobyl 2". Czy oni cokolwiek się znają na chemii?

Jeśli któryś z forumowiczów boi się uranu, nie powinien jeździć w Tatry (rok temu naukowcy stwierdzili tam w wielu miejscach promieniowanie radioaktywne --> Rosjanie szukali zaraz po II wojnie światowej rudy uranowej w Tatrach, po czym zostały m.in. dwie sztolnie poszukiwawcze w Dolinie Strążyskiej) ani w Sudety (zarówno we Wschodnich - np. rejon Kletna, w Środkowych - m.in. Okrzeszyn, Grzmiąca k. Głuszycy jak i w Zachodnich - m.in. Miedzianka i Kowary wydobywano uran na przemysłową skalę).

Pozdrawiam eko-oszołomów. Jak czytam takie bzdury jak ta petycja, wiem czemu nigdy w życiu nie dam złamanego grosza na "Greenpeace" :!: :twisted:

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 21-10-2011 12:30

Leuthen pisze: Jak czytam takie bzdury jak ta petycja, wiem czemu nigdy w życiu nie dam złamanego grosza na "Greenpeace" :!: :twisted:

Nie wiem, z czego utrzymuje się Greenpeace, ale tajemnicą poliszynela jest, że w zachodniej Europie ruchy ekologiczne protestujące przeciw wydobyciu gazu łupkowego (udało im się zablokować wydobycie we Francji) są wspierane przez Niemców i Rosjan, którzy boja się polskiego gazu łupkowego jak diabeł święconej wody. Może bowiem okazać się, że zbudowany za miliardy euro Nordstream będzie funta kłaków nie wart, co najwyżej będą mogli nim przesyłać rosyjski bimber. :lol:
pozdrawiam

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 21-10-2011 12:37

Pudelek pisze:podobno akurat ekosystem na GŚA się odbudował - nie wiem na ile jest to prawdą, ale jakiś czas temu były artykuły, że ku zdziwieniu ogółu po kilku latach w miarę wszystko wróciło do normy

To prawda, te unikatowe zielska w rezerwacie Ligota Górna mają się dobrze, lub bardzo dobrze, tu akurat działalność człowieka im pomogła. Uzyskały bowiem nowe , nasłonecznione, niezadrzewione zbocza, na których dobrze się rozwijają.
Natomiast układ leśny i krajobraz zostały zaburzone, hałas słychać na kilka kilometrów, zwierzyna nie korzysta z przepraw dla niej zbudowanych (wiem to od miejscowego leśniczego), naturalne drogi migracji zwierzyny zostały zakłócone, no i utraciliśmy piękne, pełne ciekawych zjawisk krasowych tereny.
Nie mam nic przeciwko A4, sam z niej korzystam, ale mogli poprowadzić ją od strony Ligoty i Kadłubca.

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 21-10-2011 14:53

Michał pisze:zwierzyna nie korzysta z przepraw dla niej zbudowanych (wiem to od miejscowego leśniczego)

z tym podobno w ogóle w Polsce jest kiepskawo - przejścia dla zwierzyny są umieszczone w jakiś dziwnych miejscach, często tam, gdzie zwierzęta nigdy nie przechodziły, ale ktoś tak sobie wymyślił.

To przejście co korzystaliśmy w marcu było dla zwierząt? jeśli tak to się nie dziwię, że nie chcą łazić po betonowych płytach

Nie mam nic przeciwko A4, sam z niej korzystam, ale mogli poprowadzić ją od strony Ligoty i Kadłubca.

no własnie - czemu ją poprowadzili starym niemieckim śladem a nie dookoła? o ile niemiecka Reichsbahn miała jakiś sens, bo tam planowany był zjazd do niemieckiego pomnika, o tyle obecnie, kiedy jest tam tylko MOP to wygląda to idiotycznie - dookoła płasko a droga akurat tutaj, żeby auta mogły sobie podjechać i zjechać. Czy to z powodu protestów mieszkańców "płaskich" okolic? Coś mi tak świta...
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 21-10-2011 14:54

Michał pisze:Nie wiem, z czego utrzymuje się Greenpeace

To zapraszam do Wrocławia na Rynek lub ul. Oławską - napotkasz tam "wolontariuszy" (opłacanych przez "G"), którzy zachęcą Cię do wspomagania oszołomów wspinających się na kominy etc. Rozpoznasz ich po zielonych kamizelkach albo po skoroszytach z logiem ww. organizacji. To jedno ze źródeł finansowania "Greenpeace". Ty napisałeś o drugim :roll:

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 21-10-2011 17:08

To przejście co korzystaliśmy w marcu było dla zwierząt? jeśli tak to się nie dziwię, że nie chcą łazić po betonowych płytach

Tak, na krawędziach mostu posadzili sosny, które jakoś na betonie nie chcą za bardzo rosnąć :lol:

no własnie - czemu ją poprowadzili starym niemieckim śladem a nie dookoła?

Bo przez Ligotę musieliby wykupywać grunty od rolników, a tutaj był grunt państwowy w zarządzie Lasów Państwowych. Generalna Dyrekcja Lasów Państwowych dostała pismo, że mają się wynieść ze swoimi drzewami, i tyle.

Awatar użytkownika
Michał
Moderator

Postautor: Michał » 21-10-2011 17:12

Tak dla przeciwwagi, tu macie inną petycję. Ja się podpisałem :-)

http://www.plomiennadziei.eu/

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”