pomoc w zaplanowaniu wypadu

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 16:46

dlatego z reguły kupuję mapy na miejscu - niemal w każdym hipermarkecie, na wielu stacjach benzynowych można kupić mapy bez problemów. W tamtym roku mapę Szumawy kupiłem dopiero w Auchanie w Budziejowicach

Dobre rozwiązanie, gdy nie masz zacięcia do wcześniejszego zaplanowania trasy i zobaczenia, co ciekawego jest na miejscu...
pozdrawiam
Waldek Brygier - www.naszesudety.pl

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 07-02-2012 16:53

Mnie najbardziej spodobało się przejście Labský dolem. Tu na fotce z Františkiem Jirásko, autorem ciekawych artykułów w miesięczniku "Krkonoše", mieszkańcem Prosečného koło Hostinného (zdjęcie z czasów przed cyfrówkowych). Czy ktoś go może zna i wie, co się z nim dzieje?

Obrazek

Na zdjęciu widać w głębi Vodopady Pančavy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 07-02-2012 16:56

Waldek Brygier pisze:
Dzień 1.
Szklarska Poręba - Chatka Robaczka - Wysoki Kamień - Kopalnia Stanisław - Stóg Izerski

Dzień 2.
Stóg Izerski - Chatka Górzystów - Orle - Jizerka - Protržena pžehrada - Kořenov - Paseky nad Jizerou

na ich miejscu od razu bym szedł do Chatki - schonisko na Stogu Izerskim do zbyt sympatycznych nie należy
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 07-02-2012 16:58

Waldek Brygier pisze:Sprowadzanie na zamówienie jednej lub kilku map, byłoby zbyt drogie...
W Poznaniu w pasażu kina Apollo przy ul. Ratajczaka jest księgarnia, gdzie można nabyć te czeskie mapy. W razie, gdy którejś nie mają, to sprowadzą w ciągu kilku dni.
Obrazek

Awatar użytkownika
Pudelek
bardzo stary wyga

Postautor: Pudelek » 07-02-2012 16:58

Waldek Brygier pisze:
dlatego z reguły kupuję mapy na miejscu - niemal w każdym hipermarkecie, na wielu stacjach benzynowych można kupić mapy bez problemów. W tamtym roku mapę Szumawy kupiłem dopiero w Auchanie w Budziejowicach

Dobre rozwiązanie, gdy nie masz zacięcia do wcześniejszego zaplanowania trasy i zobaczenia, co ciekawego jest na miejscu...

ale dlaczego nie mam zacięcia? na mapy.cz są mapy całych Czech - zresztą np. shocart bazuje na stronie internetowej albo strona na mapach - niewiele się one nie różnią w rysunku. Ciekawe miejsca również tam są zaznaczone, tak więc nie ma problemu. Jest mapa ogólna, turystyczna ze szlakami oraz satelitarna. Dodatkowo mogę sobie wyliczyć ile trasa ma odległości (bo wiadomo, że czasów przejść nie ma). Działam według schematu: w domu planuję w internecie, na miejscu dokupuję mapę.
"Szanowny Prezydencie. Błogosławione łono, które Ciebie nosiło i piersi, które ssałeś."

https://picasaweb.google.com/110344506389073663651

http://hanyswpodrozach.blogspot.com/

Awatar użytkownika
Ariel Ciechański
obieżyświat

Postautor: Ariel Ciechański » 07-02-2012 18:10

Lech pisze: Poznaniu w pasażu kina Apollo przy ul. Ratajczaka jest księgarnia, gdzie można nabyć te czeskie mapy. W razie, gdy którejś nie mają, to sprowadzą w ciągu kilku dni.

Ale Lechu KCT?? Czy Shocart??

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 07-02-2012 18:42

Ariel Ciechański pisze:
Lech pisze: Poznaniu w pasażu kina Apollo przy ul. Ratajczaka jest księgarnia, gdzie można nabyć te czeskie mapy. W razie, gdy którejś nie mają, to sprowadzą w ciągu kilku dni.
Ale Lechu KCT?? Czy Shocart??
Mapy KCT też tam kupowałem. Jak wcześniej napisałem - jak czegoś nie mają, ściągną na zamówienie. Zobacz => http://www.grupa18.pl/
Obrazek

tirpiz
łazik

Postautor: tirpiz » 07-02-2012 21:57

Waldek Brygier pisze:A gdybym miał zaplanować 6-dniową wędrówkę, z uwzględnieniem potrzeb bitchslapa, to wyglądałaby mniej więcej tak...

Moim zdaniem Waldku udzieliłeś odpowiedzi wzorcowej. Konkretnej, realnej, uwzględniającej w zasadzie wszystkie założenia, o których pisał bitchslap. Można się z nią (propozycją) zgadzać, albo nie. Pewnie każdy z nas będzie widział taką trasę inaczej - ale właśnie tak powinno się odpowiadać.

Często na forach wszelakich zdarza się tak, że kiedy ktoś pyta np. o ciekawą trasę w Górach Izerskich, to dostaje odpowiedź typu "w Karkonoszach jest lepiej". I tyle. Żadnego sensownego rozwinięcia tematu (zgodnie z prośbą autora), żadnej kontr-propozycji. Bardzo często dyskusja staje się jeszcze bardziej OT, nie rzadko pojawiają się w niej bluzgi, sprzeczki na poziomie piaskownicy itp.

Swoją drogą - dobrze, że zmienił Ci się już status. "Turysta niedzielny" wybitnie do Ciebie nie pasował.

Bitchslap - możecie śmiało skorzystać z propozycji Waldka. Nie wiem, czy znasz te góry na tyle, żeby swobodnie robić w niej mniejsze lub większe modyfikacje, ale nawet jeśli nic nie zmienisz - będziecie zadowoleni.

Pozdrawiam
...nie ma szans bez ryzyka, życia bez napięć a drogi bez niebezpieczeństw...

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 07-02-2012 22:08

...ale ja lubię w niedzielę wycieczkować :-)
pozdrawiam

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 07-02-2012 23:09

Wszak w niedzielę można wędrować bez względu na rangę z forum :)

bitchslap
turysta niedzielny

Postautor: bitchslap » 07-02-2012 23:18

Muszę powiedzieć, że jestem w niemałym szoku z uwagi na to jak rzeczową pomoc otrzymałem w krótkim czasie. Dzieki Wam, szczególnie Waldkowi.

Waldek Brygier pisze:Jakie odcinki dziennie chcecie robić?

Sam nie wiem, generalnie spodziewam się raczej niełatwych warunków w 2 tygodniu marca. Też nie mam takiego doświadczenia, myślę że maksymalnie można liczyć na 30km/dzień.

Waldek Brygier pisze:Dzień 1.
Szklarska Poręba - Chatka Robaczka - Wysoki Kamień - Kopalnia Stanisław - Stóg Izerski

Dzień 2.
Stóg Izerski - Chatka Górzystów - Orle - Jizerka - Protržena pžehrada - Kořenov - Paseky nad Jizerou

Dzień 3.
Paseky nad Jizerou - Rokytnice nad Jizerou - Dvoračky - Kotelní jama - Horní Misečky - Špindlerův Mlýn, ewakuacja do Vrchlabí (tańsze noclegi, miasto)

Dzień 4.
przejazd do janskich Lázní, kąpiele, regeneracja i co tam potrzeba. W razie wolnego czasu, można wybrać się kolejką na Černą horę i potem zejść sobie np. przez Lučiny do Černego Dolu, autobusem do Vrchlabí

Dzień 5.
autobusem do Špindla
Špindl - Krakonoš (żółtym szlakiem) - Luční bouda - Dom Śląski - Śnieżka - Dom Śląski - Przełęcz Karkonoska

Dzień 6.
Przełęcz Karkonoska - Śnieżne Kotły - Pod łabskim Szczytem - Szrenica - Szklarska Poręba

To wygląda bardzo zachęcająco. Sporo danych. Muszę to sobie teraz krok po kroku przewałkować i odszukać w mapsach googla itp.

OT: w zeszłym roku byłem 19 marca na Śnieżce i pamiętam że fajnie wiało, nie wiecie czy w sieci są gdzieś dane ze stacji meteo o sile wiatru?

Dobrej nocy.

cezaryol
bardzo stary wyga

Postautor: cezaryol » 07-02-2012 23:26

bitchslap pisze:czy w sieci są gdzieś dane ze stacji meteo o sile wiatru?

Można tu. Należy sobie wybrać miejsce. Jest opcja na dwie doby i na trzy i pół.

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 08-02-2012 07:32

A, czekaj, czekaj... Skoro chcecie pojechać w drugim tygodniu marca, to ja odwołuję swoje zeznania. Trasa, którą zaproponowałem NIE jest trasą zimową. Nie zrobicie tego, a i problemów możecie się nabawić...
pozdrawiam

bitchslap
turysta niedzielny

Postautor: bitchslap » 08-02-2012 07:44

Też tak myślałem, że na śniegi to troche duże odległości, ale i tak plan daje fajny obraz możliwości.

@cezaryol, chyba podawałeś jakiś link, ale go nie widać.

Waldek Brygier
tramp

Postautor: Waldek Brygier » 08-02-2012 07:48

W Izerskich, jeśli sytuacja się nie pogorszy, to da się zimąfajnie połazić. Byłem kilka dni temu z rakietami i pierwszego dnia, od Chatki Robaczka do Orla, trzymałem je na plecaku, bo zupełnie nie trzeba było ich uzywać, szło się jak po leśnej drodze, tak dobrze było wyratrakowane i ubite. Jak będzie w marcu? Pewnie podobnie, przynajmniej na ratrakowanych trasach. A ten Stóg Izerski to ktoś pisał, że nie warto i potwierdzam. Ująłem go w trasie, bo chciałeś :-)
pozdrawiam

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”