Może przejdę od razu do rzeczy – otóż pasm górskich w naszych Sudetach jest trochę więc chcę zaproponować aby każdy kolejny zlot odbywał się w nowym miejscu – czytaj paśmie górskim!
Aby miejsca były atrakcyjne najpierw proponuje się skupić na „stricte” górskich miejscówkach na razie na terenie naszego kochanego kraju, choć jak każdy wie w Czechach i Niemczech też jest baaaaardzo dużo ciekawych miejsc.
Tak więc odrzucając wszystkie pagórki / pogórza / obniżenia itp. wyszło mi coś takiego:
1. Masyw Ślęży (niem. Zobtengebirge) – tam zlot już się odbył
2. Góry Izerskie (cz. Jizerské hory, niem. Isergebirge)
3. Góry Kaczawskie (cz. Kačavské hory, niem. Bober-Katzbach-Gebirge) – chyba trzeba odhaczyć - ostatni zlot w Złotoryji kiedy to zdobywaliśmy Miłek
4. Karkonosze (cz. Krkonoše, niem. Riesengebirge)
5. Rudawy Janowickie (niem. Landeshuter Kamm)
6. Brama Lubawska (niem. Liebauer Tor)
7. Góry Wałbrzyskie (niem. Waldenburger Bergland)
8. Góry Kamienne (cz. Vraní hory, Javoří hory - części Gór Kamiennych, niem. Waldenburger Bergland) – tu też byliśmy spędzając miłe chwile w wiacie na Stożku
9. Góry Sowie (niem. Eulengebirge) – zlot w Zygmuntówce
10. Góry Bardzkie (niem. Warthagebirge)
11. Góry Stołowe (cz. Broumovská vrchovina, niem. Heuscheuergebirge)
12. Góry Orlickie (cz. Orlické hory, niem. Adlergebirge)
13. Góry Bystrzyckie (cz. Bystřické hory, niem. Habelschwerdter Gebirge)
14. Góry Złote(cz. Rychlebské hory, niem. Reichensteine Gebirge)
15. Góry Bialskie (wchodzące w skład jednostki
16. Masyw Śnieżnika (cz. Králický Sněžník, niem. Schneegebirge) – też odfajkowany
17. Góry Opawskie (cz. Zlatohorská vrchovina, niem. Oppagebirge) – najbardziej oblegany z dotychczasowych zlotów na Kopie Biskupiej …
Tak więc napiszcie proszę co myślicie o tym pomyśle a wydaje mi się że na pewno w każdym z tych pasm można znaleźć jakieś klimatyczne miejsce na formowe spotkanie… czy to schron czy jakąś przytulną wiatę na letnie spotkanie
Pozdrawiam serdecznie