Mlýnský vrch. Broumovská kotlina - 15.07.2012r.

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
włodarz
stary wyga

Mlýnský vrch. Broumovská kotlina - 15.07.2012r.

Postautor: włodarz » 24-07-2012 16:55

Moja ostatnia wycieczka.

Mlýnský vrch (521m) jest najwyższym wzniesieniem Broumovskiej Kotliny. Zaliczany jest do Korony Sudetów Czeskich.
Bus podwozi nas do ronda w Głuszycy Górnej skąd wyruszamy na Przełęcz pod Czarnochem. Po chwili zostawiamy w tyle ostatnie zabudowania i wędrując przez las docieramy do przejścia granicznego . Jeszcze kilkaset metrów i Janovičky - przygraniczna osada turystyczna - wita nas widokiem pensjonatu Zámeček. Zbudowany w 1916r. został w ostatnich latach odrestaurowany.
Obrazek

W pobliżu jest dobre miejsce widokowe. Podziwiamy oba Szczelińce, Skalniaka z labiryntem Błędnych Skał, Korunę w Broumovskich Ścianach.
Obrazek

Dostrzegamy Hvezdę.
Obrazek

W słońcu błyszczy wieża na Cernej Horze w Karkonoszach (poniżej jest szczyt Dvorsky Les w Rychorach, a jeszcze niżej pasmo Gór Kruczych ze stożkowatym Kraloveckim Spicakiem).
Obrazek

Rzut oka na Ruprechticky Spicak.
Obrazek

I nie możemy nie poświęcić chwili uwagi Śnieżce.
Obrazek

Przyjemnie się wędruje przez tak ładnie utrzymaną wioskę.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dalej droga prowadzi przez las do wsi Benesov, gdzie wpada nam w oko taki domek.
Obrazek

Jeszcze kawałek i jesteśmy w Broumovie. O mały włos naszej uwadze umknąłby browar Olivetin.
Obrazek

Degustujemy niepasteryzowanego Opata i oberwujemy bociany.
Obrazek

Następnie na skróty przez podwórko, obok jakiegoś zakładu,przez kawałek lasu wdrapujemy się na grzbiet, którym prowadzi czerwony szlak mający doprowadzić nas do Mlýnskeho vrchu. Na górze taki widoczek - Hvezda w środku zdjęcia.
Obrazek

Idąc wśród pól i łąk zbliżamy się do celu. Przed nami Mlýnský vrch.
Obrazek

Broumov z Mlýnskeho vrchu.
Obrazek

I Janovicky.
Obrazek

W okolicach szczytu.
Obrazek

Maszerując dalej czerwonym szlakiem chcemy dotrzeć do Ruprechtic.
Wychodząc z lasu widzimy Spicaka.
Obrazek

I Śnieżkę.
Obrazek

Szczęśliwie, jak sie później okazało, gubimy szlak i trafiamy do Jetrichova, gdzie "U Świętej Magdaleny" jemy obiad. Podczas dalszej wędrówki restauracji nie stwierdzono. Jest za to taki anons - dobrze, że słowo szukaj podano również w wersji angielskiej.
Obrazek

Do Spicaka pozostało ok. 7 kilometrów.
Obrazek

Już prawie..
Obrazek

I w końcu jesteśmy. W dole wiją się Ruprechtice i Jetrichov a po prawej widać Mezimesti. Na wprost góra Ostasz.
Obrazek

Pogoda sie psuje. Wszyscu dają nogę ze szczytu a my oglądamy naszą dzisiejszą trasę. Mlýnský vrch obok plamy zieleni wśród drzew. Wyżej Broumov, po lewej, z kominem, Olivetin.
Obrazek

Jeszcze kilka zdjęc ze szczytu Spicaka.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A tu Wrocław ze Sky Tower.
Obrazek

Najważniejsze, że widać już dom - tylko 6 km i jesteśmy.
Obrazek

Michun
podróżnik

Postautor: Michun » 24-07-2012 19:08

Sympatyczne fotki i relacja , przemczytałem z mapą w garsci :D

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 24-07-2012 19:43

Bardzo udany relacyjny debiut na forum. Liczę na kolejne opisy wypraw i fotki :wink:

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 24-07-2012 20:08

Michun pisze: przemczytałem z mapą w garsci :D

...a ja ze słownikiem, zainteresował mnie ten uhli z Polska czyli jak się okazało węgiel z Polski
I pomysł na sobotę mam dzięki Tobie
W sobotę po Castle Party kręcę do Czech na koncert SBB aż jestem ciekawy czy chłopaki dają jeszcze radę
http://www.youtube.com/watch?v=tDaV-KCjZUU

miles59
podróżnik

Postautor: miles59 » 24-07-2012 21:10

Fajna wyprawa,
dobrze się czyta i ogląda.
:)

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 25-07-2012 05:54

Cieszę się, że relacja się Wam podobała i przyda się do czegoś. Mógłbym wrzucić kilka relacji z wcześniejszych wycieczek, nie wiem tylko czy na forum praktykuje się zamieszczanie "archiwalnych" sprawozdań. ( z tego roku).

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 25-07-2012 08:17

włodarz pisze:Cieszę się, że relacja się Wam podobała i przyda się do czegoś. Mógłbym wrzucić kilka relacji z wcześniejszych wycieczek, nie wiem tylko czy na forum praktykuje się zamieszczanie "archiwalnych" sprawozdań. ( z tego roku).

Dawaj te relacje.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

marcello2
podróżnik

Postautor: marcello2 » 25-07-2012 17:30

Przyjemna wycieczka
Dawaj archiwalia :-)

ferial
tramp

Postautor: ferial » 27-07-2012 11:49

Na ostatniej fotce to swój blok nawet widzę. :)
:mrgreen:

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 27-07-2012 17:05

ferial pisze:Na ostatniej fotce to swój blok nawet widzę. :)

Ja też. Witaj sąsiedzie. :)

Wróć do „Relacje z wypraw”