Cerna Hora - Karkonosze - 2.09.2012 r.

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
włodarz
stary wyga

Cerna Hora - Karkonosze - 2.09.2012 r.

Postautor: włodarz » 08-09-2012 14:18

Pogoda na dalekie widoki nie była najlepsza, ale nie mogłem kolejnego weekendu spędzić w domu. Góry wzywały, więc Sudecki Włóczykij zaprowadził mnie do Jańskich Łaźni - na Cerną Horę, leżącą w paśmie Karkonoszy zwanym Černohorská hornatina.
Auto zostawiamy na parkingu (60 koron/dzień) przy dolnej stacji kolei gondolowej Černohorsky Express. Idziemy obok parku linowego, by wejść na czerwony szlak prowadzacy na szczyt. Zimą, Zvonková cesta, bo tak nazywa się droga z czerwonymi znakami, służy jako tor saneczkowy. Na początku szlaku chata Zvonička.
Obrazek

W miejscu zwanym U Malych Pardubickych bud czerwony szlak przechodzi na wąską scieżkę, która początkowo opada a potem wznosi się ,prowadząc do hotelu Cerna bouda.
Fragment szlaku przy mostku nad potokiem.
Obrazek

Male Pardubicke Boudy to dwa stare domy na małej leśnej polanie. W czeskich górach jest wiele takich miejsc, klimatycznych, trochę tajemniczych. Żal, że w naszej części Sudetów takie miejsca zostały zniszczone.
Obrazek

Powyżej bud otwiera się pierwszy tego dnia widok na Śnieżkę. Biała plamka wśród drzew to Velke-Pardubicke Boudy.
Obrazek

Dochodzimy do hotelu Cerna Bouda.
Obrazek

Przy ładnej pogodzie można podziwiać Karkonosze. My mieliśmy widok na walec.
Obrazek

Idziemy w dół obejrzeć czarnogórskie torfowisko. Las po drodze zachęca do dalszej wędrówki.
Obrazek

Widok na torfowisko z drewnianej wieży widokowej.
Obrazek

Wracamy do Cernej boudy, by dotrzeć na szczyt Cernej Hory. Tuż obok wierzchołka króluje wieża nadajnika telewizyjnego. Tablica informuje, że obiekt wybudowała polska firma Budimex a wyposażenie elektroniczne dostarczyła Unitra - Warszawa.
Obrazek

Kierujemy się w stronę kiosku "U starej lanovky" a tu niespodzianka - sarny, które pasą się niczym krowy.
Obrazek

Idziemy dalej - tu kolejna niespodzianka - zrujnowane schronisko. Okazuje się, że to Sokolska Bouda.
Obrazek

Rzut oka na położony niżej Horsky hotel.
Obrazek

Idziemy jeszcze obejrzeć wieżę widokową wybudowaną na bazie słupa starej kolejki górskiej. Niestety chmury zasłaniają widok na okolicę. Mimo to jesteśmy zadowoleni z wycieczki - "akumulatory naładowane".
Obrazek

Awatar użytkownika
olo23333
obieżyświat

Postautor: olo23333 » 08-09-2012 18:28

Tereny dla mnie nie znane :(
Dzięki za relację!

włodarz
stary wyga

Postautor: włodarz » 08-09-2012 19:32

olo23333 pisze:Tereny dla mnie nie znane :(
Dzięki za relację!

Cała przyjemność po mojej stronie. :)
Do zimy mam zamiar jeszcze pokręcić się po tamtych rejonach i oczywiście skrobnąć jakieś relacje.

Awatar użytkownika
gosper
łazik

Postautor: gosper » 26-09-2012 17:37

Ja też w tych okolicach jeszcze nie dreptałem...
Czas naprawić ten błąd :)
"Patrzyli na te same góry, na te same drzewa, ale każde z nich widziało je inaczej..." — Paulo Coelho

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 26-09-2012 18:17

Znamy te okolice, znamy :)

Awatar użytkownika
Spirit
podróżnik

Postautor: Spirit » 26-09-2012 21:58

Pięknie, a w pażdzierniku 2010 było zimowo i wyglądało tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek