Na forum mamy prawnika, zakonnika, historyka i ludzi o innych zawodach. Myślę, że wspólnie dało by się coś zrobić tak, by miało to ręce i nogi. Działka na której leżą resztki pomnika jest ogrodzona, w jej części pasą się owce. Jest więc zapewne czyjąś własnością. Trzeba by przynajmniej zapytać właściciela o zgodę, a może by proboszcz w zamian za np. darmowe kwatery na cmentarzu parafialnym uzyskał służebność tej działki, albo coś. Myślę też o konserwatorze zabytków, ale skoro tak mu na sercu ten zabytek leżał to nie powinien mieć nic przeciwko. Ja postaram się skontaktować ze stroną niemiecką, jakąś ich instytucją dziedzictwa narodowego, związkiem wypędzonych, może coś podpowiedzą, udostępnią dokumentację, pomogą w czymś innym. Może ktoś z mieszkańców ma jakieś materiały, stare zdjęcia, pocztówki. Ale tu powinien włączyć się proboszcz. Również ważne jest to, że parafia ma osobowość prawną i wiele działań łatwiej było by jej prowadzić. Choćby starać się o finanse (mam nadzieję, że nie skończyło by się to jak ze zbiórką świadectw udziałowych czy zrobieniem ludzi w balona przez salezjanów z okolic Lubina). Jednak osobiście nie chciał bym włączać się do rozmowy z proboszczem, gdyż jestem porywczy i mam niewyparzony język, co mogło by się skończyć interwencją policji. No ale od czego zakonnik na forum...
Edited on September 17th:
Popatrzyłem do rejestru zabytków. Wygląda na to, że obiekt ten nie znajduje się w rejestrze zabytków, co bardzo ułatwi postępowanie administracyjne.
Arkusz z rejestrem zabytków – patrz zakładka gm. Lubawka
Przejrzałem kataster, obiekt najprawdopodobniej leży na działce gruntu nr 568 (waypointa z pomiarem współrzędnych geograficznych ruin pomnika gdzieś posiałem, więc najłatwiej mi będzie jeszcze raz tam pojechac). Później załatwię wypis z rejestru gruntów.
Na razie założyłem wątek pod nazwą " Monument at Fürstenknöckel (Michelsdorf bei Liebau)" na forum genealogicznym
http://forum.genealogy.net/index.php?page=Board&boardID=32.
Będę to obserwował, jeśli nie będzie wieści to poproszę o pomoc na innych stronach.