Radek pisze:Wiercenia pod budowę szybu rozpoczęły się w tę sobotę, macie jakieś świeższe inf.
Tak - że nie znajdą nic ciekawego. Skąd wiem? Od SGP
Radek pisze:Wiercenia pod budowę szybu rozpoczęły się w tę sobotę, macie jakieś świeższe inf.
Bolek i Lolek pisze:W pracach bierze udział kilka grup eksploracyjnych, nie tylko SGP.
włodarz pisze:Coś ten wywiód szwankuje. Zdaje się ,że Pan Dolniak i Pan Kozłowski to jedna ekipa a nie dwie. I chyba razem stworzyli jakąś fundację.
Leuthen pisze:Prawda, drodzy państwo, jest taka, że tropiciele sowiogórskich tajemnic natknęli się na fragment starej kopalni, zaznaczonej już na tzw. mapach Flemminga z drugiej połowy XIX w. Ot i sukcesW Sowich kopalni było mnóstwo (stąd niemiecka nazwa tych gór: "Eule" to przekształcone celtyckie słowo oznaczające złoto; w G. Sowich wydobywano jednak głównie srebro, trochę innych rud, a po drugiej wojnie światowej niedaleko, mianowicie w Grzmiącej, działała kopalnia uranu).
Raubritter pisze:Leuthenie a mógłbyś podać jakieś tytuły książek dotyczących górnictwa na terenie Gór Sowich (jeżeli oczywiście takowe są dostępne)?
teodozjusz pisze:Leuthen pisze:(taki logiczny wniosek wypływa z analizy słów dziennikarki)
Na podstawie własnych i cudzych doświadczeń nie formułowałbym zadnych wniosków na podstawie słów jakiejkolwiek dziennikarki...
Leuthen pisze:teodozjusz pisze:Leuthen pisze:(taki logiczny wniosek wypływa z analizy słów dziennikarki)
Na podstawie własnych i cudzych doświadczeń nie formułowałbym zadnych wniosków na podstawie słów jakiejkolwiek dziennikarki...
OK, ale gość powiedział to do kamery i to słyszałem, natomiast pod pojęciem "słowa dziennikarki" w tym konkretnym przypadku miałem na myśli tylko zapis sygnowany przez ww. frał w dziale "Fakty" na stronie www TVP Wrocław, do której podałem linka
Leuthen pisze:włodarz pisze:Coś ten wywiód szwankuje. Zdaje się ,że Pan Dolniak i Pan Kozłowski to jedna ekipa a nie dwie. I chyba razem stworzyli jakąś fundację.
Informacje wywiadu nie zawsze są ścisłe
Wzmiankowana fundacja to Fundacja Poszukiwań Historycznych, jej członkiem jest zaś wzmiankowany Marcin Kozłowski. Twór ów ma już na koncie gigantyczny sukces w postaci odkrycia "niemal w samym centrum Głuszycy" wejścia do sztolni. Oczywiście natknął się nań przypadkowy człowiek, który zawiadomił głuszyckich "Exploratores", którzy "ad eos saepe commeant". O tym wielkim sukcesie trąbiła 12 X b.r. w lokalnych "Faktach" TVP Wrocław, podając m.in.: "Odkryta sztolnia prawdopodobnie nie jest fragmentem kompleksu Riese. Badacze nie wykluczają jednak, że z tajemniczymi hitlerowskimi podziemiami może ją coś łączyć." [oczywiście, że coś ją łączy - jest pod ziemią, tak jak sztolnie kompleksów "Riese"]. Dalej reporterka TVP Wrocław donosiła: "Badacze zamierzają uzyskać pozwolenie na prace poszukiwawcze. Na razie wejście do sztolni zasypali. Boją się, że znajdą się chętni, którzy mimo ryzyka będą próbowali szukać podziemnych skarbów. " Czyli:
1) Marcin Kozłowski nie miał pozwolenia na poszukiwania, a mimo to kopał (taki logiczny wniosek wypływa z analizy słów dziennikarki)
Pojechałem, zweryfikowałem, przekopałem dziurę na dwa metry, a po kilku godzinach kopania ukazała się sztolnia - mówił wówczas do kamery Marcin Kozłowski
http://www.tvp.pl/wroclaw/aktualnosci/r ... ia/8776478
2) "Podziemne skarby" i "chętni" - czyli pseudofachowcy (nie tacy, jak z FPH!) zlecą się jak ćmy do płomienia w nadziei na ogromny łup.
Prawda, drodzy państwo, jest taka, że tropiciele sowiogórskich tajemnic natknęli się na fragment starej kopalni, zaznaczonej już na tzw. mapach Flemminga z drugiej połowy XIX w. Ot i sukcesW Sowich kopalni było mnóstwo (stąd niemiecka nazwa tych gór: "Eule" to przekształcone celtyckie słowo oznaczające złoto; w G. Sowich wydobywano jednak głównie srebro, trochę innych rud, a po drugiej wojnie światowej niedaleko, mianowicie w Grzmiącej, działała kopalnia uranu).
włodarz pisze:Dobra Leuthen. Znamy się osobiście i nie musisz mi udowadniać swojej wiedzy na temat Gór Sowich w aspekcie eksploracji.![]()
włodarz pisze:Bez urazy, ale trochę wpadasz w styl wypowiedzi pewnego WARSzawskiego "znawcy" tematu. Nie idź tą drogą Leuthenie.
szynszyl pisze:Wiedza srodowiska o Soboniu jest na niemal zerowym poziomie w porównaniu z naszą co nie jest dobre,tym bardziej ze trwają tam teraz ponoć prace przy 20m szybie.
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”