Witam,
Mam do Was pytanie: czy jest jakaś chatka na Grzbiecie Lasockim? Taka, żeby dało się w niej zanocować o każdej porze roku?
Za informacje będę wdzięczny stokrotnie,
Pozdrav
Derty
Chatki na Lasockim Grzbiecie
Chatki na Lasockim Grzbiecie
Ach, chciałbym być fachowcem
W jakiejś wąskiej dziedzinie
Na przykład krzyżować owce
Na górskiej połoninie,[...]
(A. Waligórski, Fachowość)
W jakiejś wąskiej dziedzinie
Na przykład krzyżować owce
Na górskiej połoninie,[...]
(A. Waligórski, Fachowość)
Ja kojarze obecnie dwie w tamtej okolicy:
na dawnym przejsciu granicznym Niedamirów/Horni Alberice
i chatka na Zworniku (dwa lata temu latem bylo w niej spore mrowisko ale mrowki siedzialy na parterze, na pieterko nie wychodzily)
Wiem ze ludzie spia w tych chatkach w rozne pory roku, acz dla takiego zmarzlucha jak ja na zime sie nie nadaja (nie maja zadnego pieca a ni innego zrodla ciepla..)
Byla jeszcze jedna wiata niedaleko Niedamirowa ale sie spalila i nic z niej nie zostalo

na dawnym przejsciu granicznym Niedamirów/Horni Alberice
i chatka na Zworniku (dwa lata temu latem bylo w niej spore mrowisko ale mrowki siedzialy na parterze, na pieterko nie wychodzily)
Wiem ze ludzie spia w tych chatkach w rozne pory roku, acz dla takiego zmarzlucha jak ja na zime sie nie nadaja (nie maja zadnego pieca a ni innego zrodla ciepla..)
Byla jeszcze jedna wiata niedaleko Niedamirowa ale sie spalila i nic z niej nie zostalo
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "
na wiecznych wagarach od zycia...
na wiecznych wagarach od zycia...
Jeżeli Zwornik, to jest to samo, co po czesku Roh hranic, to potwierdzam, że są tam mrówki., W tym roku też tam były.buba1 pisze:i chatka na Zworniku (dwa lata temu latem bylo w niej spore mrowisko ale mrowki siedzialy na parterze, na pieterko nie wychodzily)
Jest również wiata koło szczytu Kámen, przy czerwonym szlaku, na granicy parku narodowego
Da się, bo są zamykane, chronią przed wiatrem. Więc pełny wypasDerty pisze:Taka, żeby dało się w niej zanocować o każdej porze roku?
Pisałem to z pamięci, ale teraz popatrzyłem na mapę i widzę, że to jest kawałek od granicy.skiboy pisze:Przy którym czerwonym szlaku,i gdzie jest ten Kamen bo coś nie mogę go namierzyć?
Wyśrodkowałem mapę: http://mapy.cz/#x=15.891020&y=50.638970 ... _1839218_1
Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”