zamek gogołów i Ślęża

Wszystko co niezwiązane z górami i turystyką
Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 06-01-2013 23:40

karolsawiak pisze:www.zamekgogolow.blogspot.com

Zapraszam wszystkich do zamku na herbatę - jeśli będziecie w okolicy.
W razie potrzeby darmowy nocleg - o ile jesteśmy w zamku.

http://www.zamekgogolow.blogspot.com/p/blog-page.html -
Kiedy oglądałem ten wykład pół dnia tarzałem się ze śmiechu po dywanie. :mrgreen: Od wieków tak dobrze się nie uśmiałem jak po twojej gawędzie Karolu!

Dzięki za zaproszenie. :D
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 07-01-2013 01:19

Jeśli ktokolwiek z Was sobie nie życzy - zdejmę jego zdjęcie. Sam mam w necie galerię picassa i generalnie nie robię problemu, a sporo moich zdjęć i filmów lata po sieci, jednak każdy do swoich zdjęć podchodzi indywidualnie.
Zarabiać na tych zdjęciach nie zarabiam więc chyba wielkiego problemu nie ma kiedy podaje się źródło.

Co do tarzania się ze śmiechu- Gryf - cieszy mnie to, wyszło Ci przynajmniej na zdrowie. Generalnie zbyt wielu głupot chyba nie powiedziałem, większość co mówiłem to "z życia wzięte" .

Co do opowieści Darka "dyplomatycznie nie wypowiadam się" ;-).

Miłego tarzania się...
http://www.youtube.com/watch?v=Fp2iTVN3_iY

3:58 znasz to miejsce? ciekawe dla archeologa...

a swoją drogą...

http://www.naukawpolsce.pap.pl/aktualno ... dowle.html

Gryf
obieżyświat

Postautor: Gryf » 07-01-2013 11:31

karolsawiak pisze:
Co do tarzania się ze śmiechu- Gryf - cieszy mnie to, wyszło Ci przynajmniej na zdrowie. Generalnie zbyt wielu głupot chyba nie powiedziałem, większość co mówiłem to "z życia wzięte" .

Co do opowieści Darka "dyplomatycznie nie wypowiadam się" ;-).

Ale wspólnie wygadywaliście kocopoły :D

- Wielki Kryształ
- Niewybuchły wulkan
- Rytualne gwałty
- Człowiek Jaszczur
- Święto wszystkich zmarłych.
i te infantylne antyklerykalne zagrywki rodem z Palikota czy Faktów i Mitów
- i wiele innych - Beczka śmiechu.

Bez komentarza.
Kotlina Kłodzka ≠ Ziemia Kłodzka! :)

www.bushcraft.pl

Radek
obieżyświat

Postautor: Radek » 07-01-2013 15:38

Gryf pisze:

Kiedy oglądałem ten wykład pół dnia tarzałem się ze śmiechu po dywanie. :mrgreen: Od wieków tak dobrze się nie uśmiałem jak po twojej gawędzie Karolu!

A mi to znowu przykro się zrobiło jak zobaczyłem tę grupę.
Wpadają na Dolny Śląsk prują ściany ryją podłogi, rozkopują jamy, nie prowadzą żadnych pomiarów ani dokumentacji a na koniec chwalą się tym jeszcze na publicznych forach i spotkaniach.

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 07-01-2013 16:32

Radek pisze:
Gryf pisze:

A mi to znowu przykro się zrobiło jak zobaczyłem tę grupę.
Wpadają na Dolny Śląsk prują ściany ryją podłogi, rozkopują jamy, nie prowadzą żadnych pomiarów ani dokumentacji a na koniec chwalą się tym jeszcze na publicznych forach i spotkaniach.

Skąd tak dalece posunięte wnioski?
Widzę negatywne nastawienie młody człowieku . Za dużo książek s-f się naczytałeś. O wielu grupach działających na DŚ i specjalizujących się w depozytach wogóle nie masz pojęcia, ale to nie dyskusja na to forum. Powodzenia życzę.

PS. Podaj chociaż jeden przykład "prucia podłogi" lub "rozkopywania jam" , lub pisz tylko to co jesteś w stanie udowodnić, nie opierając się na pomówieniach i bajkach z palca wyssanych.

Co do rytualnych gwałtów to albo Gryf masz małą wiedzę na ten temat, lub zerową . To że o czymś nie słyszałeś, nie znaczy że nie miało miejsca.
Co do punktów jakie wyliczyłeś - czyli wypowiedzi Darka , o ile wiem w Polsce nie ma odpowiedzialności zbiorowej więc ponoszę za to odpowiedzialności za to co mówił ktoś inny.

Awatar użytkownika
voi-vod
obieżyświat

Postautor: voi-vod » 07-01-2013 20:00

karolsawiak pisze:Jeśli ktokolwiek z Was sobie nie życzy - zdejmę jego zdjęcie.

Ja sobie nie życzę.
"Nie dyskutuj z debilem. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem"

"Lepiej jest milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości."

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 07-01-2013 20:17

Ze specjalną dedykacją dla użytkownika karolsawiak - fotka z wyprawy w dniu 30 IX 2012 r. po nieznanych zakamarkach Ślęzy (w towarzystwie m.in. użytkowników tego forum - Gryfa i voi-voda).

Obrazek

Na fotografii moja skromna osoba, a w ręku trzymam fragment blachy samolotu, który rozbił się o Ślężę w czasie II wojny światowej (wiem o trzech maszynach, które zakończyły swój lotniczy żywot na zboczach "śląskiego Olimpu"). Oczywiście szczegółowa lokalizacja utajniona :D

PS Żeby była jasność - nie wyrażam zgody na kopiowanie tego zdjęcia

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 07-01-2013 21:00

Spokojnie,wielkiego odkrycia nie poczyniłeś , zdjęcia z facjatą nie pożyczę. Czwarty samolot dodaj w okolicy przełęczy sulistrowickiej. Lokalizacja "utajniona" , ale i tak nie ma co zbierać poza kawałkami alu i plexy. Znam chłopaka co z tego miejsca co Ty jesteś pozyskał broń osobistą pilota (destrukt ale fant ciekawy) oraz bliżej nieokreślone części oprzyrządowania ale to kilka lat wstecz.

Jest też miejsce jakie dawniej upodobali sobie szczegulnie amatorzy piwa z browaru Gorkau bo wyszło tam kilka butelek po piwie "z kościółkiem" .

Co powiesz na to ? Nie sama Ślęża, ale bliska okolica ;-)

Obrazek

Obrazek

Wasze negatywne nastawienie nie jest korzystne dla wymiany informacji, chyba że takowa Was nie interesuje.
Nasza grupa zajmuje się eksploracją i nie widzę nic zdrożnego w tym, że jeśli mam namiar na jakiś przedmiot zakopany w ziemii w wyjęciu go.
Jeśli nie my to ktoś inny kiedyś na pewno.
W rejonie samej Ślęży działają cztery grupy , działają na słuchawkach w nocy - jeśli w rejonach odwiedzanych przez turystów.
Często sprzątamy po innych "amatorach" , np syf w okolicy koszar dla bydła lub dwukrotne rozpiżdżenie ściany wieży Bismarcka - my łataliśmy ,a podstawą naszego wyposażenia jest worek na śmieci .
Mogę zrozumieć zazdrość co niektórych bo czasem fanty ciekawe się trafiają, ale nie rozumiem uprzedzenia.
Pierwszą osobę jaka się do nas zgłosi z tego forum - zapraszamy na akcję na wiosnę - warunek - zakaz fotografowania tego co robimy.
Kto wchodzi w temat?

Human
stary wyga

Postautor: Human » 07-01-2013 22:16

Ja się nie dziwię, że działają w nocy i że nie wolno fotografować. Pewnie zezwolenia na poszukiwanie z wykrywaczem brak :D

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 07-01-2013 22:35

Generalnie można się przyczepić do wszystkiego, od palenia ognisk w lesie do chodzenia poza szlakami w rezerwacie i ratowania zamku bez konsultacji z konserwatorem, który ma ten obiekt gdzieś.... Nie chodzi o to by ślepo przestrzegać sztucznego prawa, ale by nie szkodzić przyrodzie i innym ludziom . Dość powiedzieć, że dzięki eksploratorom archeologowie zainteresowali się Gozdnicą, lub kilka lat wstecz patrol saperski zabrał spod Radunii dość pokaźny arsenał drugowojenny. Kto go znalazł nie wiem, bo ja się nie znam na tym, kopiuje tylko bez zgody Wasze zdjęcia ;-) a o miejscówce słyszałem od jednego "elektryka" spod Górki, nie wiem czy jeszcze żyje, czy już pokutuje za dawne czyny w piekle.
W Anglii prawo jest bardziej doskonałe, poszukiwania są legalne, a muzea odkupują fanty po rynkowej cenie , istnieje zdrowa współpraca archeolog-poszukiwacz . W Polsce masz dyplom od muzeum, a kilka dni potem areszt od prokuratora (historia z mojego miasta). Długo by dyskutować - szkoda gadać, a denerwować się nie ma co.

Był ktoś za schroniskiem na Ślęży, od strony starego masztu w dół? Takiego śmietnika nawet na przedmieściu Wrocławia nie widziałem, wśród artefaktów zlew, dwa kosze na śmieci, butelki , papa.....

Leuthen
bardzo stary wyga

Postautor: Leuthen » 07-01-2013 22:53

karolsawiak pisze:W Anglii prawo jest bardziej doskonałe, poszukiwania są legalne, a muzea odkupują fanty po rynkowej cenie , istnieje zdrowa współpraca archeolog-poszukiwacz

A w Izraelu za wejście z wykrywaczem do własnego ogródka dostajesz trzy lata. Jednak są miejsca, gdzie jest dla poszukiwaczy gorzej niż w Polsce :wink:

"Wasze negatywne nastawienie nie jest korzystne dla wymiany informacji, chyba że takowa Was nie interesuje."
Zdaje się, że to z tej strony bez pytania o zgodę właścicieli, podpyliłeś zdjęcia. Taka "wymiana" raczej nikogo nie zainteresuje.

"Pierwszą osobę jaka się do nas zgłosi z tego forum - zapraszamy na akcję na wiosnę - warunek - zakaz fotografowania tego co robimy.
Kto wchodzi w temat?"
POLICJA :lol:

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 07-01-2013 23:34

Leuthen pisze:
karolsawiak pisze:W Anglii prawo jest bardziej doskonałe, poszukiwania są legalne, a muzea odkupują fanty po rynkowej cenie , istnieje zdrowa współpraca archeolog-poszukiwacz

A w Izraelu za wejście z wykrywaczem do własnego ogródka dostajesz trzy lata. Jednak są miejsca, gdzie jest dla poszukiwaczy gorzej niż w Polsce :wink:

"Wasze negatywne nastawienie nie jest korzystne dla wymiany informacji, chyba że takowa Was nie interesuje."
Zdaje się, że to z tej strony bez pytania o zgodę właścicieli, podpyliłeś zdjęcia. Taka "wymiana" raczej nikogo nie zainteresuje.

"Pierwszą osobę jaka się do nas zgłosi z tego forum - zapraszamy na akcję na wiosnę - warunek - zakaz fotografowania tego co robimy.
Kto wchodzi w temat?"
POLICJA :lol:

Nie spinaj się, bo ci zaszkodzi. Zdjęć nie podpyliłem, bo pierwsze co to podałem źródło i nie były wykorzystywane zarobkowo więc radzę głowę włożyć do zimnej wody i ochłonąć. Generalnie są na forum publicznym, więc każdy może je skopiować . Są kraje ,gdzie za nielegalne posiadanie internetu i TV masz z miejsca 10 lat. Co to zmienia? nic. Ile mp3 masz na dysku - czy czujesz się złodziejem?
Zauważyłem,że są pewne osoby na tym forum hołubiące zasadzie "kółeczka wzajemnej adoracji" ale są też osoby normalne i nie chodzi tu o cyfrę stażu przed nickiem tylko zdrowe podejście, bo być może kiedy zaczynałem latać po górkach ty uczyłeś się chodzić. Co to zmienia - również nic. Nikt nie ma monopolu na góry i swoje relacje z nimi.
Przemyśl to i nie cytuj mi prawa bo je znam,i to co robię robię świadomie.

Oferta uczestnictwa w naszej wyprawie już nieaktualna - dwie osoby zgłosiły się na pw i obie jadą. Kto chce może pitolić jakie to be , niczego to nie zmienia.

PS. kawałek blachy na zdj kilka postów wyżej znaleziony wykrywaczem, Pan jaki go dumnie prezentuje znalazł go wtórnie , kiedy pozostawili go inni ;-).

W rejonie Skał Władka dwie dwumetrowe drabinki stalowe, poniżej drogi, odcięte prawdopodobnie po wojnie - znalezione detektorem, wtórnie przymaskowane. Do czego są wskazówką okaże się wiosną...

Jednemu los daje szansę uczestniczyć w przygodzie i ten to wykorzystuje, inny straszy policją bo nie ma odwagi zrobić tego na co gotowi są inni mimo grożących konsekwencji. Zwę ich żadkimi cieniasami.
To oni zazwyczaj z otwartą jaką patrzą kiedy przecinamy szlak ;-) długo zastanawiając się "czy ci z wykrywką znaleźli złoto" .

Human
stary wyga

Postautor: Human » 07-01-2013 23:51

Jeszcze takiej bredni jak ta, że każdy może skopiować zdjęcie znajdujące się na publicznym form nie widziałem.

A o ochronie praw autorskich kolega słyszał?

karolsawiak
tramp

Postautor: karolsawiak » 08-01-2013 00:07

Słyszał, słyszał - a jak skopiuję na dysk znaczy że wielkie przestępstwo i sąd? Ważniejsze dla Ciebie są dyrdymały bo rzeczywiście zdjęcia to niebywałe dzieła sztuki - sorrry - błąd że wogóle z nich skorzystałem,ale w twej zaślepionej krucjacie nie zwróciłeś na ten przykład uwagi na zdjęcie kamieni z runami - w okolicy Ślęży wedle moich ustaleń powinno być ich 12, znaleźliśmy już 4. Odmiana pisma runicznego znana jedynie z terenu Węgier .
Wymądrzajcie się nadal , niech wzajemna adoracja trwa, powodzenia. Po tym krótkim dialogu nie widzę dalszego sensu rozmowy.Moja obecność tutaj miała na celu zasięgnięcia informacji , być może pomocy w przeszukaniu pewnego obszaru z obopólną korzyścią bo każdy ma jakies tam informacje terenowe ale co zauważyłem to wymądrzanie się jakby co niektórzy wszystkie rozumy pozjadali.
Admina proszę o skasowanie mojego profilu.
Powodzenia w wędrówkach.

Wróć do „Hyde Park”