"bycza chata"

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 07-02-2007 22:21

Niestety w środku był za ciemno, a ja nie nosiłem lampy błyskowej...

Następna chatka - Słoneczna

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 08-02-2007 11:14

ta chyba istnieje? tylko chba jest zamknieta? jakies takie sluchy do mnie dochodzily

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-02-2007 12:02

buba pisze:ta chyba istnieje?

Istnieje. Ma nawet tablicę informacyjną...

Obrazek

I następna chatka =>

Obrazek
Ostatnio zmieniony 19-12-2007 16:38 przez Lech, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek

Awatar użytkownika
Hoffi
tramp

Postautor: Hoffi » 09-02-2007 12:11

Lechu, czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak to jest z dojściem obecnie do owych chatek? Jasne jest dla mnie, że PLAN nie powinien zamieszczać ich dokładnych namiarów na swych mapach, ale leżą one głównie na terenie KPN-u, a zatem zgodnie z regulaminem zbaczanie z wyznaczonych szklaków jest zabronione. Ponieważ nie prowadzą do chatek znakowane szlaki (i dobrze!), można się do nich dostać nie łamiąc regulaminu parku?

Tak mnie to ciekawi po prostu...

MH
"Życie jest jak pudełko czekoladek...Nigdy nie wiesz, co Ci się przytrafi..." (Forrest Gump)

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 09-02-2007 12:18

Ta ostatnia chatka, to Smogorniak. Byłem w środku, widziałem, piękne wnętrze. :lol:

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 09-02-2007 12:44

I kolejna pamiątkowa fotka.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
mariomar
stary wyga

Postautor: mariomar » 09-02-2007 12:54

Ostatnia fota to Chatka AKT, położona na Hutniczym Grzbiecie wśród Bażynowych Skał.
...Byłem w środku, widziałem wnętrze, piękne wspomnienia... :lol:

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 10-02-2007 20:50

Hoffi pisze:Lechu, czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak to jest z dojściem obecnie do owych chatek? Jasne jest dla mnie, że PLAN nie powinien zamieszczać ich dokładnych namiarów na swych mapach, ale leżą one głównie na terenie KPN-u, a zatem zgodnie z regulaminem zbaczanie z wyznaczonych szklaków jest zabronione. Ponieważ nie prowadzą do chatek znakowane szlaki (i dobrze!), można się do nich dostać nie łamiąc regulaminu parku?

Nie mogę na to pytanie odpowiedzieć oficjalnie czyli na forum publicznym. Mogę natomiast wyrazić przekonanie, że nawet z dobrą mapą z zaznaczonymi na niej chatkami ktoś, kto nie zna dobrze terenu z autopsji, ma nikłe szanse do nich dotrzeć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 12-02-2007 10:50

[quote="buba"]akurat w karkonoszach niewiele z tego ze chatki sa umieszczone na mapie...wszystkie sa zamkniete na cztery spusty i dodatkowo zabarykadowane.. takie chatki dla wybranych co maja klucze...dla mnie to juz zupelnie inne miejsca niz chatki ktore otwartymi drzwiami witaja wedrowca :)

Buba te Chatki które były otwarte juz nie istnieją a było ich kilka np Bycza Chata, Chatka Sęk(nad potokiem Siniec pod Przednią Kopą G Izerskie) czy choćby Morganka. I dlatego reszta jest pozamykana, a ci wybrani to ludzie którzy opiekują sie chatkmi (remontują pilnuja itp)

A otwarta non stop (choc ponoć juz niedługo) jest Chatka AKT

W
SKPS z nami w Sudety
http://skps.wroclaw.pl
"Twój umysł pod czaszką już stężał jak nie rozlany w porę beton w betoniarce?" LR

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 12-02-2007 11:05

a ja znam przynajmniej 2 chatki sudeckie ktore sa otwarte , nikt ich nie barykaduje, nie pilnuje i nie ogranicza do nich dostepu.. a AKT jest super, ale to troche inna bajka bo to chatka z obsluga, chatkowym itp. Bardzo popieram remonty i opieke nad chatkami, sama chetnie moge sie dolaczyc do takiej akcji- ale jak ktos barykaduje chate coby byla tylko dla zamknietego kregu ludzi- to mnie krew zalewa.. dla mnie jest to zaprzeczeniem gorskiej atmosfery, tutystycznego klimatu... coz , moze chatka stoi, ale przestaje istniec, bo zblakany wedrowiec moze zamarznac na jej progu, podczas gdy "wlasciciele" siedza w fotelach w miescie i ciesza sie z posiadania kluczy...

szczerze to wolalabym zamarznac na rumowiskach chaty niz patrzac na kraty i klodki....

Awatar użytkownika
wlkp
Moderator

Postautor: wlkp » 12-02-2007 12:35

Buba i Hoffi cóż można Wam powiedzieć.
Pewnie jak w każdej dziedzinie życia są po prostu "równi i równiejsi".
Chociaż w tym konkretnym przypadku chyba można się dogadać z tymi "równiejszymi", zważywszy na to, że mamy do czynienia z ludźmi gór - tak mi się przynajmniej wydaję, bo nie sprawdzałem tego. :)

Myślę. że Lechu jako znawca tematu może powiedzieć coś więcej.

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 12-02-2007 17:05

buba pisze:a ja znam przynajmniej 2 chatki sudeckie ktore sa otwarte , nikt ich nie barykaduje, nie pilnuje i nie ogranicza do nich dostepu.. a AKT jest super, ale to troche inna bajka bo to chatka z obsluga, chatkowym itp. Bardzo popieram remonty i opieke nad chatkami, sama chetnie moge sie dolaczyc do takiej akcji- ale jak ktos barykaduje chate coby byla tylko dla zamknietego kregu ludzi- to mnie krew zalewa.. dla mnie jest to zaprzeczeniem gorskiej atmosfery, tutystycznego klimatu... coz , moze chatka stoi, ale przestaje istniec, bo zblakany wedrowiec moze zamarznac na jej progu, podczas gdy "wlasciciele" siedza w fotelach w miescie i ciesza sie z posiadania kluczy...

Niestety obecnie w górach pojawiają się ekipy niekoniecznie szukające "górskiej atmosfery" i kilka razy słyszałem juz o tym jak niszczono drzwi i okienice w chatkach.

No i jeszcze jedno zamykanie chatki jest jednym z warunków KPNu.
SKPS z nami w Sudety

"Twój umysł pod czaszką już stężał jak nie rozlany w porę beton w betoniarce?" LR

Awatar użytkownika
Wędrowniczek
podróżnik

Postautor: Wędrowniczek » 12-02-2007 17:10

Hoffi pisze:Lechu, czy mógłbyś mi wytłumaczyć jak to jest z dojściem obecnie do owych chatek? Jasne jest dla mnie, że PLAN nie powinien zamieszczać ich dokładnych namiarów na swych mapach, ale leżą one głównie na terenie KPN-u, a zatem zgodnie z regulaminem zbaczanie z wyznaczonych szklaków jest zabronione. Ponieważ nie prowadzą do chatek znakowane szlaki (i dobrze!), można się do nich dostać nie łamiąc regulaminu parku?

Tak mnie to ciekawi po prostu...
MH

Oflicjalnie nie można zchodzic ze szlaku (rzadko ale jednak od czasu do czasu spotkac mozna Straż Parku lub leśniczych którzy tego pilnują
SKPS z nami w Sudety

Awatar użytkownika
buba
obieżyświat

Postautor: buba » 12-02-2007 22:15

to niby ci co maja klucze do chatek fruwaja jak przemieszczaja sie do chatki ??;) ja wiem ze na swiecie wszedzie sa rowni i rowniejsi ale fajnie zeby chociaz gorski swiat byl tego pozbawiony...

a jak chatka jest otwarta to nikt wlamywac sie nie musi ;)

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”