Kolejka będzie zamknięta?

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 21-10-2013 17:06

Michun pisze:[
Każdy ma obecnie prawo chodzić po górach , ale to nie moja wina , że nie korzysta z tego prawa (pomijając oczywiście osoby niepełnosprawne). Pytanie , jak daleko mają sięgać sztuczne ułatwienia dla tej aktywności.

Ja proponuje dofinansowane z budzetu panstwa wypozyczalnie quadow w co drugiej podgorskiej wsi! :lol:
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 21-10-2013 17:16

Michun pisze:Pytanie , jak daleko mają sięgać sztuczne ułatwienia dla tej aktywności.

Tak daleko, dopóki zyski społeczne przewyższają koszty?

Przykładowo , Fajnie , jak od czasu do czasu trafi się wiata. Ale gdyby była wiata co kilometr , na dodatek asfalt oraz coś tam jeszcze to już nie byłoby tak fajnie.

A dlaczego wiaty w górach mogą być, a asfalt już nie? Zlikwidujmy w takim razie również wszystkie wiaty! ;)

hm0 pisze:Z drugiej strony typowy Polak jeździ w miejsca, które zna (bo byli tam znajomi i/lub podróżujący celebryta), czyli popularne lub łatwo dostępne (ponieważ się nie rusza na co dzień), dlatego miejsca, które są obecnie puste, będą puste jeszcze bardziej - i to jest pozytywne dla prawdziwego turysty.

To jest właśnie wynik nierównomiernego rozwinięcia infrastruktury turystycznej w polskich górach. W Czechach pasma górskie są bardziej równomiernie zagospodarowane, w Polsce niektóre, najpopularniejsze pasma są przeinwestowane, a cała reszta jest niemalże pozbawiona infrastruktury. Właśnie na przykładzie Czech widać, że równomierne zagospodarowanie różnych pasm górskich powoduje deglomerację ruchu turystycznego, tzn. rozkłada się on w mniejszej gęstości na większym terenie.

Raczej byłbym jak najdalej od konkluzji, że należy ograniczać aktywność ruchową Polaków, żeby uniknąć tłumów w popularnych miejscach w górach ;)

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 21-10-2013 18:57

No i kolejka jednak będzie czynna.Podatnicy jak zwykle bogatemu dopłacą.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”