"Morze mgieł" w środku lata

Gdzie jechać? Jak dojść? Co zobaczyć? O turystyce w Sudetach.
Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 16-12-2013 18:56

Red-Angel pisze:No to kilka zdjęć z weekendu w temacie inwersji i niskich chmur w Karkonoszach.
Obrazek

Skąd zrobiłeś to zdjęcie? Z Wielkiego Szyszaka lub okolic? Na horyzoncie wyraźnie widać Rudawy, wydaje mi się, że uchwyciłeś Klínovec i Fichtelberg (najwyższe szczyty czeskich i niemieckich Rudaw), a to już by była widzialność rzędu prawie 200 km! :shock:

skiboy
obieżyświat

Postautor: skiboy » 16-12-2013 21:09

Nr.słupka granicznego sugeruje że to zdjęcie zrobione z Wielkiego Szyszaka.Widoczek przepiękny!!!

Awatar użytkownika
fiaa
podróżnik

Postautor: fiaa » 16-12-2013 22:31

Modlitwa - modlitwą
a tu trzeba brzytwą
albo jeszcze gorzej
sprężynowym nożem

Red-Angel
podróżnik

Postautor: Red-Angel » 17-12-2013 00:08

1976 pisze:Elegansio!
Dzięki :)

teodozjusz pisze:Piknie! Mnie juz w sobotę zazdrość zżerała, bo ja mogłem dotrzeć jedynie na Ślęże co wystarczyło żebym wiedział co za widoczki mają szczęsliwcy na "wyspach". Choć ze Ślęzy widoki też były piękne. Pradziada udalo mnie sie po raz pierwszy zobaczyć z jej szczytu, a w każdym razie pierwszy raz zidentyfikować.
Dobra i ta Ślęża, widoki też musiały być niezłe :)
Ja bym sobie nie darował, gdybym teraz nie pojechał, bo to był już 3 tydzień z rzędu, kiedy chciałem jechać w Karki, ale do tej pory pogoda mi nie pasowała. Ale teraz udała się w 100% :D

Hazmburk pisze:Skąd zrobiłeś to zdjęcie? Z Wielkiego Szyszaka lub okolic? Na horyzoncie wyraźnie widać Rudawy, wydaje mi się, że uchwyciłeś Klínovec i Fichtelberg (najwyższe szczyty czeskich i niemieckich Rudaw), a to już by była widzialność rzędu prawie 200 km! :shock:
Z okolic stacji nadawczej na Śnieżnych Kotłach. Też mam wrażenie, że widać Rudawy, ale to sprawdze jeszcze w chwili wolnego czasu.

skiboy pisze:Nr.słupka granicznego sugeruje że to zdjęcie zrobione z Wielkiego Szyszaka.Widoczek przepiękny!!!
Blisko ;) Dzięki :)

Najpierw zrobię symulację, a potem, kto wie ;)
Na razie moja fota Bieszczadów z Rysów czeka na publikację na tym portalu :)

Awatar użytkownika
Hazmburk
stary wyga

Postautor: Hazmburk » 17-12-2013 22:19

Red-Angel pisze:Z okolic stacji nadawczej na Śnieżnych Kotłach. Też mam wrażenie, że widać Rudawy, ale to sprawdze jeszcze w chwili wolnego czasu.

Zatem zdecydowanie byłyby to m.in. dwa najwyższe szczyty Rudaw: Klínovec i Fichtelberg. Poniżej symulacja wycinka horyzontu widocznego na Twoim zdjęciu:

Obrazek

Cztery wyraźnie widoczne na zdjęciu płaskowyże na horyzoncie to byłyby od lewej: Klínovec (odległość 188 km), Fichtelberg (też 188 km) [pomiędzy nimi Milešovka na Średniogórzu Czeskim (117 km)], Medvědí skála (149 km) i przy prawej krawędzi zdjęcia Loučná (138 km). Na lewo od Medvědej skály da się jeszcze dostrzec obłoki kondensacyjne, zapewne z Zagłębia Mosteckiego. Słabo widoczna pionowa kreseczka na prawo od Ještědu to przekaźnik telewizyjny na Bukovej horze (Średniogórze Czeskie). Tylko pogratulować takich widoków! Nic dalszego niż Klínovec i Fichtelberg nie da się wypatrzyć z Karkonoszy!

Tak jak już zauważył poprzednik, koniecznie musisz przesłać fotkę do "Dalekich Obserwacji". Gdybyś miał powiększenie fragmentu z Klínovcem i Fichtelbergiem, byłoby to jedno z najwyraźniejszych opublikowanych ujęć tych szczytów z Karkonoszy, choć i na tym ich wyrazistość jest imponująca.

Wróć do „Turystyka - pieszo i ogólnie”