Przykry incydent w Górach Sowich

Planujesz wypad? Byłeś gdzieś i masz ochotę podzielić się wrażeniami z innymi - zrób to koniecznie! Zdjęcia mile widziane!
Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Przykry incydent w Górach Sowich

Postautor: Dolnoślązak » 13-04-2014 21:11

Jako, że z pogodą ostatnio iście kwiecień plecień korzystając z chwili wolnego czasu i przebłysków słońca wybraliśmy się dziś po południu w Góry Sowie z zamiarem zdobycia Kalenicy. Niestety, natrafiliśmy na jakiś rajd. Cóż nie raz i nie dwa się zdarzało - jakoś to będzie pomyśleliśmy o naiwni :wink: Ale bata nie ma - droga zamknięta i samochód zostawić na poboczu. No ok, zamiast z Jugowskiej pójdziemy już z Kamionek, nogi nie odpadną. Ale, ale... nie uszliśmy 100m jak natrafiamy na barykadę organizatora w poprzek drogi. Myśląc, że to na samochody idziemy mijamy spokojnie aż wnet... doskakuje do nas jakaś baba i żąda opłaty za "wejście na rajd". Na nic zdają się nasze tłumaczenia, że rajd nas zupełnie nie interesuje i idziemy ogólnodostępnym szlakiem turystycznym. Albo płacicie albo przejścia nie ma...

Co o tym sądzicie?

Właściwa relacja będzie jak ochłonę :wink:

Human
stary wyga

Postautor: Human » 13-04-2014 21:34

Sądzimy, że w radio, telewizji, internetach i po całej okolicy była informacja, że będzie się odbywał Elmot.

Po raz kolejny nie rozumiem frustracji i zdziwienia niektórych.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 13-04-2014 21:36

Jak pisałem, do samego rajdu nic nie mam - mam do opłaty za możliwość wędrówki szlakiem turystycznym który w parku krajobrazowym jest bezpłatny...

cezaryol
bardzo stary wyga

Re: Przykry incydent w Górach Sowich

Postautor: cezaryol » 13-04-2014 21:43

Dolnoślązak pisze:Ale, ale... nie uszliśmy 100m jak natrafiamy na barykadę organizatora w poprzek drogi. Myśląc, że to na samochody idziemy mijamy spokojnie aż wnet... doskakuje do nas jakaś baba i żąda opłaty za "wejście na rajd". Na nic zdają się nasze tłumaczenia, że rajd nas zupełnie nie interesuje i idziemy ogólnodostępnym szlakiem turystycznym. Albo płacicie albo przejścia nie ma...

Co o tym sądzicie?

Nie płacić.

Dolnoślązak pisze:Właściwa relacja będzie jak ochłonę :wink:

Czyli wejście jednak było. Płatne, czy nie?

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 13-04-2014 21:47

Nie było. Albo inaczej - było, ale płatne. Poszedłem zatem na przełaj.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 13-04-2014 21:54

Human pisze:Sądzimy, że w radio, telewizji, internetach i po całej okolicy była informacja, że będzie się odbywał Elmot.

Po raz kolejny nie rozumiem frustracji i zdziwienia niektórych.

Może była, do mnie jakoś nie dotarła :wink: Gdybym wiedział, na pewno specjalnie bym się nie pchał.

Za to ja nie rozumiem, jak można żądać opłaty za coś co jest bezpłatne? Jak Ci ktoś zorganizuje rajd pod domem i będziesz chciał wyjść do sklepu po bułki też zapłacisz za możliwość skorzystania z publicznej drogi? :wink:

Human
stary wyga

Postautor: Human » 13-04-2014 22:23

Płaci się za oglądanie rajdu na odcinkach specjalnych. Wejściówki na Elmocie istnieją z dobrych 10 lat.

Inna sprawa, że wujek Human zawsze mówi, że zasadniczo to władze rajdu pewnie nie załatwiły niczego z PTTK i on ma to dzieś. Po czym z przełęczy Jugowskiej nie niepokojony udaje się w stałe miejsce robić zdjęcia rajdówkom :-)

Michun
podróżnik

Postautor: Michun » 14-04-2014 00:02

Jak zwykle , motodebile myślą ,że wszystko należy do nich. Tlen , widoki i trawa.

Dolnoślązak
bardzo stary wyga

Postautor: Dolnoślązak » 14-04-2014 06:54

Napisałem do paru instytucyj, może zrobią z tym jakiś ordnung.

Michun pisze:Jak zwykle , motodebile myślą ,że wszystko należy do nich. Tlen , widoki i trawa.

Trudno się nie zgodzić. Na moim osiedlu we Wrocławiu jest ciszej i spokojniej jak w tym czasie w Sowich... a zamiast świeżego górskiego powietrza pooddychać można było oparami paliwa, które długo jeszcze unosiły się nad drogą. Przyjechali, teren włącznie ze szlakami zawłaszczyli, pohałasowali, syf zostawili i pojechali. Zwierzyna w lesie od hałasu biegała jak szalona. Ale kogo to tam obchodzi.

Sam wielokrotnie natrafiałem na różne rajdy w górach czy to piesze czy rowerowe i nigdy nie zdarzyło się, by robiono z tego powodu jakieś przeszkody dla turystów - wręcz przeciwnie, sami udzielali informacji co, gdzie, jak. Ale najłatwiej wystawić tylko łapę po kasę.

Awatar użytkownika
Lech
bardzo stary wyga

Postautor: Lech » 14-04-2014 06:55

Human pisze:Sądzimy, że w radio, telewizji, internetach i po całej okolicy była informacja, że będzie się odbywał Elmot.
A to jest jakiś ustawowy obowiązek słuchania audycji radiowych czy oglądania telewizji??? Nikt nie ma prawa zamykać terenów publicznie dostępnych i pobierać opłat za wstęp. Jest to możliwe tylko z mocy w ustawy, np. ochrony przyrody, jak to ma miejsce w przypadku parków narodowych, gdzie ustawa określa do jakiej wysokości pobierane mogą być opłaty za wstęp na teren parku. To o czym tu czytam to skandal.
Obrazek

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 14-04-2014 08:45

Jedyne dobre rozwiazanie to olac skurwieli, obejsc blokade i isc na przelaj do celu!!!! :D
Ale napewno sytuacja nieprzyjemna...
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

1976
podróżnik

Postautor: 1976