Śladem krzyży pokutnych

Jeżeli wybrałeś się gdzieś poza Sudety i nie wstydzisz się tego, daj znać!
buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 20-04-2015 14:34

Z ostatniej wycieczki w tereny na zachod i poludniowy- zachod od Wrocławia

Jordanów Śląski - przy kosciele plyta z wyrytym krzyzem

Obrazek

Glinina- tu sa dwa
- przy chodniku obok jednego z gospodarstw

Obrazek

przy kosciele

Obrazek

Wilczkowice- przypiety drutem do muru koscielnego zeby grzecznie stal

Obrazek

Obrazek

Wierzbice- dwa i oba probujace sie ukryc:
- udajacy kamien wmurze otaczajacym kosciol

Obrazek

i w plycie przyczepionej do scian kosciola zaslonietej prez krzaczek

Obrazek

Stary Zamek- krzyz kameleon zlewajacy sie kolorem z plotem

Obrazek

Rogów Sobócki

jeden przy starym pregierzu, na poboczu ruchliwej drogi

Obrazek

i trzy wzmacniajace koscielny mur

Obrazek

Obrazek

Okulice- w prywatnym ogrodzie, dobrze schowany za zywoplotem

Obrazek

Kilianów- przy obrzydliwych magazynach, stacjach i marketach przyklejonych do autostrady

Obrazek

Pełcznica- mialy byc dwa jeden przy kosciele ale jeden wmurowany w schody plebanii. Ostatecznie przy kosciele stoja trzy w rzedzie, kazdy inny.

Obrazek

Piotrowice- sztuk piec. W murze otaczajacym dawne zabudowania dworskie. Nie wiem czy mieli tu tylu mordercow czy ktos sie zabral do sprawy "hurtowo"

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kostomłoty- krzyz z jakimis wygrawerowanymi zawijasami

Obrazek

Obrazek

i drugi przy slupie z ogloszeniami, ukryty miedzy innymi kamulcami

Obrazek

Obrazek

Wichrów- cztery krzyze przy kosciele

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sobkowice- dwa na rozdrozu

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Świdnica Polska- w murze

Obrazek

Rakoszyce- w przykoscielnym ogrodku, krzyz o ciekawym ksztalcie

Obrazek

Obrazek

Kulin- na polnym rozdrozu za wsia, za wyjatkowo solidnym metalowym plotem

Obrazek

Obrazek

Lutynia

Obrazek

i drugi na wiezy koscielnej

Obrazek

Obrazek

Wrocław Żerniki- duzy okaz o jednym ramieniu. Przy pylistych drogach wsrod ogrodkow dzialkowych, torowisk i rozleglych widokow

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na mapie byl tez znaczony jeden krzyz za wioska Karczyce, ale go nie znalezlismy...
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

Awatar użytkownika
wirek
stary wyga

Postautor: wirek » 20-04-2015 19:44

Ten krzyż bez ramion w Pełcznicy, to właśnie ten, który był stopniem do dawnej plebani. Jakoś tak w zeszłym bodajże roku przeniesiono go w obecne miejsce. http://www.zjk.centrix.pl/index.php/201 ... pelcznicy/ "To" w środku, to nie krzyż a kapliczka pokutna. Podobne mogliście zobaczyć też w Glinicy i Kulinie.
Parę lat temu szukałem krzyża w Karczycach. Krążąc po dawnym cmentarzu spotkałem Karczyczanina z wnuczką. Powiedział mi, że w latach 70. zlikwidowano ten cmentarz, a nagrobki posłużyły za kruszywo do umocnienia drogi z Jarząbkowic... Acz kolwiek jest też inne wyjaśnienie http://www.zjk.centrix.pl/index.php/200 ... arczycach/
Krzyż z Kulina został w na początku lat 90. skradziony. Odnalazł się na Cmentarzu Grabiszyńskim jako nagrobek pewnego architekta - stąd ta wnęka po tabliczce nagrobnej. Długo trwały przepychanki sądowo-administracyjne pomiędzy konserwatorem zabytków a rodziną, w końcu parę lat temu krzyż powrócił w rodzinne strony (ponoć po śmierci wdowy po architekcie) http://www.zjk.centrix.pl/index.php/200 ... zynskiego/

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 13-05-2015 20:35

A ja znalazlam taki dziwny krzyz- w Czarnogorze, gdzies na bezdrozach na poludniowy zachod od miasteczka Niksic.. Wyglada z ksztaltu zupelnie jak pokutny- ale jaki jest naprawde? Sa na nim jakies napisy ale nie rozszyfrowalismy ich znaczenia. Jedyne pobliskie gospodarstwo bylo opustoszale wiec nie bylo kogo spytac (choc pewnie jakby nawet bylo to bysmy nie zrozumieli...)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"ujrzalam kiedys o swicie dwie drogi, wybralam ta mniej uczeszczana - cala reszta jest wynikiem tego, ze ja wybralam.. "

na wiecznych wagarach od zycia...

buba1
bardzo stary wyga

Postautor: buba1 » 20-07-2015 09:30

Znalezione przypadkiem, akurat bylismy przejazdem i sie w oczy wepchaly ;)

Jędrzychów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Unikowice

Obrazek

Obrazek